Nikon 1 S1 – ten, který si vás získá

Asi bych to neměl psát takhle otevřeně, ale na testování „eSka“ jsem se moc netěšil. Co taky s očesanějším modelem řady J, že ano? Kdyby ale fotoaparáty mohly mluvit, potvrdil by vám Nikon 1 S1, že jsem se mu za svou neopodstatněnou skepsi omlouval hned první den po našem seznámení – všechno je totiž jinak. Nedávejte na první dojem…

Nikon 1 S1


Klíčové vlastnosti Nikonu 1 S1
CX snímač s rozlišením 10 Mpx

CMOS snímač o rozměrech 13,2 mm × 8,8 mm má rozlišení 10 Mpx – vytváří fotografie o rozměrech 3 872 × 2 592 px. Jako všechny nové Nikony 1, nemá ani S1 low-pass filtr.

Záznam Full HD videa

Záznam videosekvencí Full HD (1 080p) – s možností plného manuálního řízení záznamu a s vestavěným stereomikrofonem. Pouze možnost připojení externího mikrofonu u levného modelu neočekávejte.

Ultrarychlé a přesné automatické zaostřování

Hybridní autofokus podle potřeby přepíná mezi AF ostřením s fázovou detekcí a 73 zaostřovacími poli nebo ostřením s detekcí kontrastu a 135 zaostřovacími body.

Extrémně rychlé sériové snímání

Při jednorázovém zaostření poskytuje Nikon 1 S1 snímky v plném rozlišení při frekvenci až 60 sn./s. S průběžným zaostřováním je pak rychlost 15 sn./s. Maximem je vždy 15 fotografií v sérii.

Kompaktní tělo s minimalistickým designem

Možnost výběru z pěti barev těla. I přes minimum ovládacích prvků je práce s tímto fotoaparátem velmi snadná a přehledná.

LCD displej s rozlišením 460 000 obrazových bodů

Třípalcový displej nabízí široký pozorovací úhel a ochranné sklo.

Nově konstruovaný výklopný blesk

Oproti původnímu vysunovacímu blesku na dlouhém raménku (u modelů řady J) využívá „eSko“ novou konstrukci vyklápění. Směrné číslo blesku GN5.

Bezdrátové propojení s inteligentními zařízeními

Pomocí volitelného adaptéru WU-1b lze posílat fotografie do smartphonů nebo tabletů s operačním systémem AndroidTM nebo iOS. Smartphony nebo tablety mohou fungovat také jako bezdrátové dálkové ovládání Nikonu 1 S1.

Nikon 1 S1

Podrobná technická data Nikonu 1 S1
Doporučené prodejní ceny

Nikon 1 S1 + objektiv 11–27,5 mm: 11 990 Kč
Nikon 1 S1 + objektivy 11–27,5 mm a 30–110 mm VR (pouze černá a bílá barevná verze): 16 290 Kč


Benjamínek Nikonu 1 – seznamte se

Nejnovější eSko si na první pohled snadno spletete s modelem Nikon 1 J3 – alespoň velikostně a z pohledu základního designu jde o téměř totožné fotoaparáty. Bližší zkoumání odhalí jednak absenci horního kruhového voliče režimů, ale také malé designové odchylky a plastový povrch těla místo hliníku u modelů řady J. „eSko“ je ale i tak elegantní fotoaparát a příznivci barviček si jistě vyberou.

Nikon 1 S1
K mání je černá, bílá, červená, růžová nebo khaki barva těla. Objektivy v setu vždy zachovávají totožnou barvu

Zejména pro uživatele, kteří mají zkušenosti se staršími Nikony 1, hlavně tedy s fotoaparáty první generace, je třeba uvést, že Nikon 1 S1 (nebo i J3) je velikostí 102 × 60,5 × 29,7 mm (bez výstupků) o dost menší než předchůdci. Poznáte to v brašničce, ale také v ruce – například oproti „Vé jedničce“ už držení tak jisté není, byť tvar těla je de facto stejný. S1 ale nemá na přední stěně žádný výstupek, o který by se mohly opřít prsty pravé ruky, takže se budete muset spokojit s hladkým tělem.

Pro přesnost – k Nikonu 1 S1 lze pořídit nasazovací grip GR-N2100, který držení značně zlepší, nicméně počítejte s tím, že stojí 1 790 Kč.

Nikon 1 S1
V porovnání s modelem V1 je Nikon 1 S1 skutečně viditelně menší
Čudlíkování, aneb vadí absence voliče režimů?

Přestože je S1 nejlevnější model Nikonů 1, nijak funkčně omezen není – poskytuje všechny fotografické režimy P/S/A/M, možnost plně manuálního videa a podobně. To vše je třeba ovládnout pomocí tří tlačítek a čtyřsměrného voliče-kolečka s potvrzovacím OK. Plus tedy pro přesnost ještě dvěma spouštěmi a hlavním vypínačem na horní stěně.

Nikon 1 S1

Ať mě nyní čtenáři klidně ukamenují, ale troufám si tvrdit, že ovládání je i bez mechanického kruhového voliče jednodušší nežli u modelů řady J. Jakto? Onen volič je zde vytvořen virtuálně na displeji – zobrazí se po stisknutí šipky nahoru (symbol F). Zatímco ale fyzický volič „Jéček“ má jen jedno kolečko a pro detaily nastavení musíte stejně do menu, virtuální kolečka S1 jsou dvě, soustředná. Co vám budu povídat, podívejte se na následující animaci.

Nikon 1 S1

Samotné tlačítko Menu pak vyvolá nově strukturovanou vstupní obrazovku, což je opět lepší než u Nikonů 1 starších generací, jelikož původní jedno dlouhé menu je zde členěno do kratších logicky uspořádaných podsložek. Opět bez dlouhých řečí odkazuji laskavého čtenáře na animovanou ukázku.

Nikon 1 S1

Obrazová kvalita

Kvalita fotografií se zde odvíjí od snímače a objektivu. Proč píši tuto samozřejmost? Abych ji dál rozvedl – snímač se totiž na první pohled tváří jako původní desetimegapixelový CX čip, nicméně my víme, že mu byl odstraněn low-pass filtr. Teoreticky by to mělo znamenat ostřejší podání fotografií. Je to tak? Ano, skutečně jsou snímky ostřejší než u Nikonů 1 V1 nebo J1.

Velmi dobře je to navíc vidět u videa, které – podobně jako například u modelu V2 – kvalitativně velmi povýšilo. Nutno však dodat, že bez nežádoucích efektů, jako je moaré – to bych naopak řekl, že je eliminováno ještě lépe než u starších „jedniček“ s low-pass filtrem.

Vývojáři také vylepšili odšumovací algoritmy, což spolu s vyšší ostrostí (přesnějším podáním detailů) přináší lepší obrazovou kvalitu také při vysokých citlivostech. Já sice pokud nemusím, do JPEGu moc nefotím, tak zde i tyto komprimované soubory při vysokých ISO vypadají velmi k světu.

Nikon 1 S1

No a pokud jsem na začátku této části psal ještě o objektivu, pak to bylo proto, že Nikon 1 S1 je standardně dodáván s levnějším základním zoomem 1 Nikkor 11–27,5 mm F3,5–5,6, o kterém jsme na Nikonblogu prozatím – ve vztahu k optické kvalitě – nepsali. Ještě před tím je ale třeba uvést, že na rozdíl od vyššího modelu základního zoomu 1 Nikkor 10–30 mm F3,5–5,6 VR má „náš“ objektiv pochopitelně menší rozsah – ekvivalent kinofilmu je 30–74 mm, jde tedy pouze o 2,5násobný zoom. Navíc mu chybí optická stabilizace, plusem jsou naopak menší rozměry, přesněji o 10 mm snížená hloubka.

Objektiv kreslí v celém rozsahu ohnisek naprosto bez problémů ostře až do rohů snímku hned na plně otevřenou clonu, vinětaci skoro nehledejte a pouze na nejširším ohnisku počítejte se soudkovitostí +3,32 %, na delších ohniscích už je zkreslení de facto nulové. Jinak řečeno, jde o bezproblémový kus „robustní“ optiky ve smyslu dosažení výborných výsledků při téměř jakémkoliv nastavení.

Nikon 1 S1
K Nikonu 1 S1 si také můžete pořídit kožené pouzdro
Celkové hodnocení

Jak jsem již uvedl na začátku, původní skeptický názor na Nikon 1 S1 jsem velmi rychle změnil. Jde o praktický, skladný a nenápadný foťáček pro každodenní „tahání“. Navíc je pohotový a velmi rychlý, obrazová kvalita výborná a poměr cena/výkon? Já myslím, že více než příznivý…

Galerie demosnímků Nikon 1 S1

Všechny demosnímky byly pořízeny setovým zoomem 1 Nikkor 11–27,5 mm F3,5–5,6

Stáhněte si fotografie v plném rozlišení
1. část (78 MB)
2. část (71 MB)
3. část (66 MB)


Sdílej

3 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *