Nikon 1 AW1 – týden první

Musím se přiznat, že na Nikon 1 AW1 jsem se velmi těšil – přesně takový fotoaparát mi totiž u Nikonu chyběl. Odolný, vodotěsný, s kvalitou vyšší než u kompaktů, ale zároveň ne tak velký jako zrcadlovky. Zkrátka fotoaparát, který se nebojíte vzít s sebou na výlet či vyjížďku na kole, aniž byste museli mít fotobatoh nebo fotobrašnu. Přístroj, se kterým se nemusíte bát „zacházet“ v dešti, ve sněhové vánici nebo – v případě Nikonu 1 AW1 – dokonce ani při potápění. Ideální outdoorový společník, chtělo by se dodat… Stůjme ale nohama na zemi – zase tak dobře se ještě neznáme – Nikon 1 AW1 mám v rukou teprve týden. Co jsme si za těch sedm dní o sobě řekli?

Nikon1 AW1

Objekt objektivu

Což o to, já jsem grafoman, takže toho o sobě obvykle vykecám spoustu. Co však nová „ÁWé jednička“? Co na sebe byla ochotna za ten týden prozradit? Jsou věci zjevné, které – i kdyby k tomu byl důvod – jednoduše zamaskovat nejdou. Třeba rozměry a hmotnost. Už jsem o tom psal v prvním představení Nikonu 1 AW1. Tento přístroj je vcelku výrazně větší a těžší nežli předchozí modely řady Nikon 1. To je samozřejmě daň z odolnosti, nicméně na druhou stranu je třeba rovnou podotknout, že díky větším rozměrům se Nikon 1 AW1 také lépe drží (až na výjimku – Nikon 1 V2 s výrazným gripem).

Nikon1 AW1

K dobrému držení přispívá také robustnější setový zoom 1 Nikkor AW 11–27,5 mm F3,5–5,6, se kterým Nikon 1 AW1 testuji. Je třeba ale zároveň dodat, že délka (hloubka) zoomu 63 mm zároveň nepříjemně zvětšuje transportní rozměry fotoaparátu. Na rozdíl od neodolné verze 1 Nikkor 11–27,5 mm F3,5–5,6 totiž outdoorové provedení není „skládací“ – tubus má stále konstantní délku, vysunování se děje uvnitř vnějšího „obrněného“ obalu. Hloubka objektivu je tak dvojnásobná oproti běžné verzi bez AW.

Oporu na těle, jehož základ vychází z nepříliš ergonomického kvádru, tvoří vpředu válcovitý zdrsněný výstupek „na dva prsty“, vzadu je třeba umístit palec na malé pogumované místo. Dovedu si představit, že s přídavným gripem GR-N6000 bude držení citelně jistější, nicméně ani bez něj si nestěžuji, v rukou sedí Nikon 1 AW1 dobře.

Nikon1 AW1

Jistota jistoty

Zajímalo mě samozřejmě, jak je řešeno utěsnění proti vodě a prachu. Nikon 1 AW1 se totiž tváří velmi „civilně“, a když jsem jej před pár lidmi „náhodou“ upustil na zem, o mnohé slabší jedince se pokoušely mrákoty. Co se týče bajonetu, tak se naučte nazpaměť směr otáčení – díky těsnění jde totiž nasazování a sundávání objektivu tak ztuha, že zde metoda pokus/omyl selhává. Tím chci naznačit, že o těsnost spoje tělo-objektiv není třeba mít přehnané obavy. Samozřejmě pokud používáte odolné objektivy…

Dvířka bateriového prostoru a konektorové výbavy, opatřená obvyklým silikonovým těsněním, mají dvojí jištění – kromě klasické západky ještě pojistku. Otevírání je tedy na dvě posunutí západkami, ale s dvakrát větší jistotou proti nechtěnému otevření. To se mi líbí moc.

Nikon 1 AW1
Žlutá indikace znamená „otevřeno“. Jedním pohledem tak vidíte, zdali máte všechny uzávěry ve správné poloze

„ÁWé jednička“ nemá jediný otočný ovládací prvek – opět jde pravděpodobně o daň z odolnosti, respektive z utěsnění (i když utěsnit pomalu se otáčející kruhový volič zase takový problém není). Kruhový volič režimů mně osobně vůbec nechybí, ostatně psal jsem o tom už zde. Navíc Nikon 1 AW1 má takzvané Akční ovládání, které volič režimů elegantně nahradí – viz dále v článku. Trošku mi zpočátku chyběl otočný čtyřsměrný volič, ale jde jen o věc zvyku. V každém případě by ti, kteří Nikony řady 1 znají dobře, měli vědět, že ovládání je „posazeno“ spíše k modelu S1 než třeba k V2.

Zmáčknout a natočit

Nakousnul jsem Akční ovládání, pojďme si o něm říci více. Vpravo vedle zadní pogumované plošky pro palec se nachází oválné tlačítko Akčního ovládání. Když jej stisknete v režimu focení, dostanete se do nastavení provozních módů tak, jak byste je měli na otočném kruhovém voliči. Nakloníte fotoaparát potřebným směrem, pustíte tlačítko a máte přepnuto… Nerozumíte? Mrkněte na následující video.

To také ukazuje další možnosti Akčního ovládání – posouvání se po snímcích v režimu prohlížení a zapnutí či vypnutí tzv. Venkovního zobrazení, do kterého se dostanete z libovolné položky menu. Venkovní zobrazení zajistí zvýšení jasu a kontrastu na displeji, takže pokud například na přímém slunci špatně vidíte scénu, stačí stisknout tlačítko Menu, poté tlačítko Akčního ovládání a naklonit aparát doprava.

To be continued…

A co obrazová kvalita a video? To bych si s dovolením nechal až na podrobnou recenzi. Nehledě k tomu, že ještě nemám hotové všechny testy a vzhledem k tomu, že jde o skutečně žhavou novinku, která doposud není na trhu, ještě není ani uvolněná aktualizace Capture NX 2 pro možnost práce s RAWy. A ty mě – jako obvykle – zajímají velmi. Strach o kvalitu samozřejmě mít nemusíte, ale vydržte ještě týden až dva, pokračování určitě bude!


Sdílej

7 komentáře

  1. Zdravim,
    když už provádíte test, nešlo by ho otestovat i ponořeného celeho pod vodou (treba v akvárku) – jak fotí a natáčí video pod hladinou? Děkuji.

  2. Bylo by mozne pridat video, kde by bylo akcni ovladani trochu akcnejsi? Jinymi slovy, jak to reaguje na rychle pohyby, a jak to funguje v portrait modu. Dik

  3. js: Podvodní akci určitě udělám, s tím se počítá:). diz: Akční ovládání funguje pouze naležato, resp. obrazovka se neotáčí. Na rychlé pohyby reaguje v pohodě…

  4. Je možné použít objektiv 1 NIKKOR AW 11 – 27,5 i na non WF tělo (konkrétně J5) ?
    Netrvám na voděodolnosti sestavy, spíše mi jde o robustnost objektivu.

  5. Bohužel ne. Objektivy 1 Nikkor AW jsou kompatibilní pouze s Nikonem 1 AW1 – je zde kvůli utěsnění modifikovaný bajonet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *