Nikdy neříkej nikdy. Test objektivu NIKKOR Z 28–400 mm f4–8 VR

Nikdy jsem neměl rád širokorozsahové zoomy, protože mě jejich obrazová kvalita nikdy neuspokojovala. Kompromisů bylo vždycky příliš mnoho a zdálo se, že vyrobit takový objektiv v lepší kvalitě je skoro nemožné. Ne nadarmo se však říká nikdy neříkej nikdy. Nový NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR mě donutil změnit názor. A já se nebránil, protože to ani nešlo :-)

Prolog

O tom, že se začíná blýskat na lepší časy nás už před časem přesvědčil sice kratší, ale na druhém konci širší kolega tohoto zoomu, NIKKOR Z 24–200 mm f/4–6,3 VR, který si okamžitě po svém uvedení na trh získal oblibu mezi mnoha fotografy. Právem, dlužno dodat – protože byl první, který díky svým kvalitám posunul vnímání širokorozsahových zoomů k mnohem pozitivnějšímu přijetí.

Teď tu máme zoom, který sice nemá na širokém konci čtyřiadvacítku, ale „jen“ 28 mm, zato na konci opačném sahá až ke 400 milimetrům. 14,3násobný rozsah ohnisek… to je slušná výzva. Přesvědčí nás také NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR, že i s ním je třeba vážně počítat?

NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR na těle Nikon Z 6II
NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR na těle Nikon Z 6II

Ani malý, ani velký

Po stránce designu jakoby NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR z oka vypadl svému kratšímu a širšímu předchůdci NIKKOR Z 24–200 mm s tím rozdílem, že je pochopitelně větší a těžší. Před sebou tedy máte jednoduchý tubus se širokým zoomovacím prstencem a blíže k bajonetu s nezbytným multifunkčním kroužkem. Průměr 84,5 mm a délka 141,5 mm, spolu s hmotností 725 gramů jej ale co do velikostní kategorie řadí spíše po bok zoomu NIKKOR Z 70–180 mm f/2,8. Průměr filtrového závitu 77 mm je takříkajíc očekávatelný.

Při zoomování se vnitřní tubus vysunuje, takže na ohnisku 400 mm objektiv téměř zdvojnásobí svou délku
Při zoomování se vnitřní tubus vysunuje, takže na ohnisku 400 mm objektiv téměř zdvojnásobí svou délku

Necelého tři čtvrtě kila není ani moc, ani málo, nicméně je třeba počítat s tím, že při nošení na krku nebo na rameni, se objektiv samovolně vysunuje. Aby se to nestávalo, najdete na levé straně zámek proti vysouvání. To je také jediný ovládací prvek na objektivu (pokud nepočítáme zoomovací a multifunkční prstenec).

Vnější opláštění objektivu je plastové, nicméně dílenské zpracování lze hodnotit na výbornou. NIKKOR Z 28–400 mm nevykazuje ani při plném vysunutí vnitřního tubusu žádné nadměrné vůle, zoomovací prstenec klade přiměřený odpor.

NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR je opatřený utěsněním proti stékající vodě a prachu
NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR je opatřený utěsněním proti stékající vodě a prachu

NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR jsem testoval na těle Nikon Z 6II a k ergonomii používání nemám jedinou výtku. Tato sestava je dobře vyvážená, i při plném vysunutí zoomu je focení bezproblémové. K tomu svou měrou přispívá také optická stabilizace s deklarovaným výkonem až 5,5 EV, která funguje jednoduše bezvadně. Na poučku o převrácené hodnotě času vůči ohnisku můžete klidně zapomenout – na ohnisku 400 mm udržíte z ruky časy kolem 1/25 s aniž by to na ostrosti obrazu bylo znát.

Ve standardní výbavě najdete nezvykle designovanou hranatou sluneční clonu

Ve standardní výbavě najdete nezvykle designovanou hranatou sluneční clonu
Ve standardní výbavě najdete nezvykle designovanou hranatou sluneční clonu

Jako u všech zetkových objektivů pohání autofokus bezhlučný a rychlý krokový STM motor, ve stejné shodě s ostatními kolegy NIKKOR Z, je i zde elektromagnetická, v tomto případě devítilamelová, clona. NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR není parfokální čili „nedrží“ zaostření po změně ohniska.

Tento superzoom také výborně zvládá ostření na blízkou vzdálenost. Největšího „makra“ sice dosahuje na nejširším ohnisku, nicméně vzhledem k tomu, že v tomto případě jste přední čočkou asi 2 cm od snímaného objektu – a kvalita obrazu je, nebojím se napsat, mizerná, tuto variantu rovnou vypusťme.

Nejmenší ostřicí vzdálenost cca 2 cm od přední čočky – ohnisko 28 mm
Nejmenší ostřicí vzdálenost cca 2 cm od přední čočky – ohnisko 28 mm

Jiná káva je ale focení „na blízko“ s delšími ohnisky. Největšího „makra“ dosáhnete při vytočení zoomu na 400 mm, ale musíte počítat s tím, že přední čočka je od objektu nějakých 85 cm. Což ale, fotíte-li neposedné a plaché objekty, může být naopak dobře.


Vrátíme-li se ke cloně, tak si pojďme říct něco o průběhu světelnosti. Není úplně příznivý, protože f/8 začíná už na ohnisku 200 mm:

28 mm – f/4
35 mm – f/4,5
50 mm – f/5,6
70 mm – f/6
105 mm – f/6,3
200–400 mm – f/8

Za mě je v tomto případě důležité, že s objektivem NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR lze (stejně jako s ostatními zetkovými skly) bez problémů a bez ztráty kvality fotit na plnou díru. Jde o cestovní univerzální zoom, který není primárně určený nebo spíše optimalizovaný do špatných světelných podmínek jako například profesionální zoomy se světelností f/2,8. U 14,3násobného rozsahu je zkrátka nutné počítat s kompromisy a toto je jeden z asi největších.

Obrazová kvalita

Optická konstrukce se skládá z 21 čoček, uspořádaných v 15 skupinách, čtyři prvky jsou z nízkodisperzního skla typu ED, tři čočky jsou asférické.

Optická konstrukce objektivu NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR
Optická konstrukce objektivu NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR

NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR patří k těm objektivům NIKKOR, které mají „napevno“ korigované geometrické zkreslení. Korekci nejde vypnout ani ve fotoaparátu, ani v postprodukci v NX Studiu, ale zase máte jistotu, že všechny snímky budou nezávisle na použitém ohnisku rovné jako když střelí.

MTF křivky objektivu NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR
MTF křivky objektivu NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR

MTF křivky poskytují poměrně optimistickou předzvěst o tom, že by tento objektiv mohl velmi dobře kreslit – a jak víme z dřívějších zkušeností, Nikon si tyto grafy rozhodně necucá z prstu. Jaký je tedy optický výkon tohoto širokorozsahového zoomu?

V celém rozsahu ohnisek poskytuje NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR výbornou ostrost obrazu. Není to řezavá ostrost, jako u některých zetkových skel, ale přesto ji hodnocením výborný lze bez přehánění označit. Pochopitelně se to týká středu obrazového pole a rozsahu, zhruba odpovídajícímu výřezu DX. Směrem k okrajům a rohům ostrost mírně klesá – nejvíce je to zřetelné na nejširším a nejdelším ohnisku. Pomáhá samozřejmě zaclonění, ale to u málo světelného skla moc dělat nechcete, takže je třeba s tím počítat. Ovšem podíváte-li se na reálné snímky, zjistíte, že malá neostrost v rozích vás u běžných záběrů absolutně nebude trápit. Toto není objektiv určený na technickou či reprodukční fotografii.

Rozsah zoomu je opravdu… velký :-)
Rozsah zoomu je opravdu… velký :-)

Hranová ostrost je jedna věc, přenos kontrastu druhá. U tohoto parametru je třeba počítat s horším podáním jak u jemných jasových přechodů nebo mikrodetailů, tak i v celkovém zvládání kontrastu. Nejde ale o nijak zásadní zhoršení, jen zkrátka nemůžete tyto aspekty obrazu porovnávat se špičkovými skly NIKKOR Z. Celkový kontrast lze ovlivnit při postprodukci a malá omezení u detailů je třeba brát jako daň z velkého rozsahu zoomu.

Velmi mile mě překvapila vinětace, která je zde výborně opticky korigovaná (v porovnání s jinými objektivy NIKKOR Z). Kromě krajních poloh zoomu s plně otevřenou clonou se vinětací bude zabývat podle mého názoru jen ten největší hnidopich.


Stejně dobře, a tentokrát ve shodě s ostatními zetkovými skly, je korigovaná také chromatická vada. Prostě na ni zapomeňte :-) Korektně: V extrémních případech byste hlavně v rozích obrazu chromatickou aberaci „nějakou“ našli. Ale pořád je to oproti některým starším zoomům v podstatě… nic.

Zastavím se také u bokehu. Je sice ošidné jej hodnotit u málo světelného objektivu, nicméně na dlouhých ohniscích se rozostřené pozadí dobře projeví i na cloně F8. A za mě vypadá – vzhledem ke kategorii objektivu – moc dobře! Nevím, jak velký podíl na tom má devítilamelová clona, ale ať tak či tak, oproti svým (kratším) předchůdcům s bajonetem F má podle mého názoru NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR bokeh vysloveně luxusní. 

Ukázka bokehu – ohnisko 105 mm, clona F6,7 (téměř plně otevřená)
Ukázka bokehu – ohnisko 105 mm, clona F6,7 (téměř plně otevřená)
Ukázka bokehu – ohnisko 400 mm, clona F8
Ukázka bokehu – ohnisko 400 mm, clona F8

Celkové hodnocení

Pro mě představuje NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR jedno velké překvapení, které je z převážné části velmi příjemné. Ano, světelnost, která je už na ohnisku 200 mm f/8, může být pro někoho velká překážka. Objektiv není řezavě ostrý, vykazuje „pouze“ výbornou ostrost; přenos kontrastu také nedosahuje na špičková skla NIKKOR. Ale přátelé, neporovnáváme jablka s hruškami? Toto je širokorozsahový zoom a jako takový ve své třídě, nebojím se napsat, exceluje. Kvalitní sklo, které snad s výjimkou potřeby velmi širokých záběrů, v podstatě nikdy nemusíte sundat z těla, to je sen všech cestovatelů, fotografů, kteří raději oželí světelnost, než aby s sebou vláčeli více objektivů, a využití by se jistě našlo více. Za mě palec nahoru.


Pod čarou

Při testování širokorozsahového zoomu NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR jsem si uvědomil zajímavou skutečnost. Tento objektiv mě „donutil“ používat i ta ohniska, se kterými běžně vůbec nefotím. Obvykle si vystačím s rozsahem cca 24–105 mm, delší ohniska používám spíše sporadicky. Ale protože jsem měl k dispozici „v jednom“ najednou až 400 mm, nedalo mi „nesáhnout si“ na vzdálenější objekty nebo detailnější záběry. Možná je to hloupost, ale v jistém smyslu se tak rozšířilo mé fotografické vidění. Testování tohoto skla jsem si vážně užil.

Technické parametry objektivu NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR najdete zde

Doporučená prodejní cena: 39 990 Kč (05/2024)

NIKKOR Z 28–400 mm f/4–8 VR na těle Nikon Z 6II

Snímky jsou bez úprav, pouze převedené z formátu RAW do JPEG v NX Studiu

Sdílej

Jeden komentář

  1. To mě prostě rozesmálo to „na plnou díru“ u tohoto objektivu.
    Ale z druhé stránky: disponuje 400mm ohniskem a to při zhruba čtvrtinové světelnosti oproti tomu nejlepšímu, co existuje (400mm f/4.5). S tím už se nějaké wildlife (krávy, koně, medvědi :) dá pořídit a čtvrtinová světelnost není nepřekousnutelný rozdíl. Pokud se nepletu 400mm v pevné formě stojí 150 tisíc .
    (200 mm je smutný ohninisko tohoto objektivu – už tam je osmičková světelnost)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *