Na správné straně fotografie. PF 2021 Nikonblog.cz

Dlouho jsem přemýšlel, jak pojmout vánoční a novoroční přání, aby to nebylo jen o kovidu. Vlastně aby to nebylo vůbec o současné blbé situaci. Aby to bylo pozitivní a povzbudivé. Budu se snažit, ale nelekejte se, když začnu lehce zachmuřeně :-)

Kolem fotografie se v různých podobách pohybuji více než 40 let. Jak člověk stárne, má čím dál víc tendence říkat „Jó, za našich mladých let to bývalo jiné“, a myslí tím samozřejmě, že to bývalo lepší. Ano, občas mám o fotografii strach. Zejména internet a sociální sítě ji mění tak, jak tomu doposud nikdy nebylo (psal jsem o tom podrobněji zde). 

Technologie, umožňující okamžité sdílení – promiňte mi to slovo – každého výcvaku s celým světem, nás doslova zasypaly megatunami snímků, mezi kterým je velmi těžké rozeznat dobré fotografie. Protože ony tam jsou. Není to tak, že by zmíněné moderní vychytávky přinesly jen špatné fotky. Přinesly ve stejném poměru, ale dost možná také v lepším skóre, stejně tak spousty výborných snímků. Jenže… trochu se bojím, aby se ten převažující brak nestal standardem. Zkrátka aby se měřítkem dobré fotografie nestal počet lajků, followerů a dalších nástrojů, které bohužel o samotné kvalitě mnohdy nic neříkají.

Na správné straně fotografie. PF 2021 Nikonblog.cz

Když jsem nad tím ale přemýšlel déle, došlo mi, že mám zbytečné obavy. Ono to tak totiž bylo vždycky. Vždycky byl velký nepoměr mezi dobrými a špatnými fotografiemi. Jen zkrátka – protože nebyly takové možnosti publikování jako dnes – zdálo se, že lepších fotek bylo víc. Protože byly, na úkor těch špatných, pro něž nebylo v tradičních médiích dost místa, jednoduše více vidět.

Stačí jedna dobrá

Proto vás chci do nového roku 2021 povzbudit – tvořte dál skvělé fotky, a dál je zveřejňujte na sociálních sítích, všude, kde to jde. Kultivujte vizuální prostor kolem sebe, nedosypávejte na hromadu smetí další odpadky. Svým studentům žurnalistiky pokaždé říkám: „Je lepší publikovat jednu výbornou fotografii, než jich pustit ven deset, z nichž devět nestojí za nic.“ 

Nikon v letošním roce přinesl na trh další skvělé novinky ve fototechnice. Fotoaparáty a objektivy, které tvorbu samotné fotografie usnadňují, poskytují vyšší kvalitu, umožňují fotit to, co dříve bylo obtížné. Mistr musí pracovat s mistrovskými nástroji, a my Nikoňáci máme nástroje skvělé. Je na vás, jak dobře je využijete. A já věřím tomu, že naši čtenáři budou i v roce 2021 stát na té správné straně.

Děkuji vám, že čtete Nikonblog.cz, a přeji vám klidné a požehnané Vánoce, pod stromečkem pak samozřejmě něco s naším žlutočerným logem. Ať se vám daří v příštím roce všechno, na co sáhnete, a hlavně… buďte zdraví!

Petr Lindner, Nikonblog.cz

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *