Mocup Space Brno – prostor pro (nejen) fotografickou kreativitu

Když jsem letos na jaře dělal rozhovor s Petrem Konopáskem, jedním z majitelů firmy Mocup Space, dostalo se mi pozvání k návštěvě tehdy dokončovaného brněnského studia. „Až to trochu opadne…“ domluvili jsme se. Povídali jsme si totiž online, protože… ale však to znáte, kovid. Opatření se po čase zmírnila, přišly další povinnosti a k návštěvě došlo až nedávno. Nevadí, i tak se mi v brněnském studiu Mocup Space líbilo hodně. A myslím, že se tam bude líbit i vám.

Mocup Space Brno

Fotografický industriál

Po nedobrovolné objížďce kvůli nikdy nekončícím uzavírkám silnic v Brně, se mi podařilo s mírným zpožděním zaparkovat v Gargulákově ulici v brněnských Husovicích. S parkováním byste zde problém mít neměli, a když tak se dá postavit auto i do dvora jedné z částí bývalé Briessovy sladovny, kterou studio Mocup Space obývá. Pokud vás přijde přivítat partička štíhlých chrtů, můžete si být jistí, že zde natrefíte i na jejich vášnivého chovatele, Petra Konopáska, častěji se zde ale potkáte se spolumajitelem Mocup Spacu, Jurajem Guráněm. Já jsem to měl s plnou parádou – na mě čekali oba fotografové, psy nevyjímaje :-)

Mocup Space Brno

Jak už jsem naznačil v úvodu, brněnské studio Mocup Space je v podstatě nově otevřený projekt této česko-slovenské dvojice fotografů a podnikatelů, a jako takový je určený spíše k pronajímání ostatním fotografům, ale i jiným profesím, jež vlastním studiem nedisponují. Zkrátka rentál… :-) Petr s Jurajem k tomu říkají:

„Zatímco naše první pražské studio jsme dělali v podstatě sami pro sebe, pro vlastní focení, v Brně jsme chtěli vytvořit prostor, který se dá sdílet s ostatními. I když ho tedy používáme i my :-) Nejde ale jen o klasické fotostudio, může se zde samozřejmě natáčet i video, ale taky třeba podcasty, máme zde místnost, kde se dají pořádat nejrůznější brífingy, eventy, přednášky, či workshopy. A abychom nezapomněli, máme skvělou multifunkční kuchyň!“

Ano, kuchyň je chloubou brněnského studia Mocup Space. Plně vybavená multifunkční kuchyň s otočným ostrůvkem… tady můžete rovnou natáčet některý z oblíbených kuchařských pořadů. Tímto je myslím jasně řečeno, že v případě tohoto prostoru neočekávejte sterilně vyprázdněné fotostudio s nezbytnými držáky na role nekonečného pozadí u jedné stěny. Ony ty držáky na papírová pozadí zde jsou také, ale v záplavě dalších dekorací je snadno přehlédnete. Mocup Space je lifestylové studio, kde je tak trochu škoda fotit jen obyčejné technické fotky na bílém pozadí – i když i to je samozřejmě možné. Nebudu se dál vyjadřovat slovy – koukněte na fotografie – ty vám řeknou mnohem více.


V polovině září, kdy jsem byl v brněnském Mocup Spacu na „inspekci“, to nebyl ještě ani rok po spuštění ostrého provozu, ale jak Petr, tak i Juraj se shodli na tom, že už teď přemýšlí o obměně některých dekorací, i kdyby to mělo být jen přemalování zdi na jinou barvu. Tady zkrátka prach na věci nesedá a stále se něco děje. „Máme docela neúprosné tempo“, říká Petr Konopásek jen tak mezi řečí a dodává: „Když se ohlídneme, zjišťujeme, že jedeme docela bomby…“ Takže mi nedalo, nezeptat se, jak vidí budoucnost. Jak svoji jakožto fotografů, tak i svých dvou studií v Praze a v Brně.

„Náš směr se teď hodně ubírá takovou tou ‚filmovou‘ fotografií. Máme rádi pečlivé aranžování, stavění scény, zajímavé nasvětlení. Často vyrábíme dekorace určené jen pro jedno focení, vytváříme novou realitu. To nás hodně baví a naplňuje.
Samotný Mocup Space se snažíme co nejvíc ‚zautomatizovat‘ – cílem je to, aby pronájem studií fungoval i bez nás a my mohli vyrazit do zahraničí. S Jeepem Wranglerem jezdit po Evropě, fotit, inspirovat další lidi…“

Když most rozděluje

Brněnský Mocup Space má bohužel jedno stinné místo. Respektive mají ho i ostatní nájemci prostor v bývalé Briessově sladovně. Naproti přes řeku Svitavu totiž řádí v projektu Nová Zbrojovka developerská lobby, která se netají záměrem postavit právě v prostoru Briessovy sladovny čtyřproudý most, což by znamenalo demolici tohoto historického objektu (a nejen jeho). Nejen fotografové z Mocup Spacu, ale i ostatní nájemci a okolní firmy se pochopitelně bouří – podpořit je můžete například na facebookové stránce @BriessBrno.

Další podrobnosti, podmínky a ceny pronájmu
studia Mocup Space najdete zde

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *