Jak vyfotit kinofilm – adaptér pro digitalizaci filmů Nikon ES-2

Přestože jsem propadl digitálnímu fotografování, s filmem – ať už to byl kinofilm nebo svitek – jsem strávil mnoho let a vždy mě to moc bavilo. Na co však nevzpomínám v dobrém bylo skenování filmů. Kdo to někdy dělal ví, že jde o neuvěřitelně otravnou, časově ubíjející činnost. Ale když bylo nutné mít fotografie v digitální podobě, filmový skener byl nejlepší cestou (mimo špičkových bubnových skenerů) jak pořídit kvalitní skeny.

Nikon vyráběl skvělé filmové skenery. Zde kinofilmový Nikon Coolscan V ED
Nikon vyráběl skvělé filmové skenery. Zde kinofilmový Nikon Coolscan V ED

Zatímco film ještě v jakési minoritní komunitě žije, filmové skenery, jak se zdá, vyhynuly. Ano, znám pár jedinců, kteří je stále mají. Musí kvůli nim držet pravěký počítač s pravěkou verzí Windows, protože výrobci skenery nejen přestali vyrábět, ale přestali také aktualizovat jejich ovladače pro novější verze systému. Ostatní příznivci filmu rezignovali na kvalitu používáním deskových skenerů s dianástavcem, a tím to asi tak končí. Opravdu to končí? Nekončí!

Už v době uvedení Nikonu D850, čili na začátku roku 2017, Nikon také ohlásil výrobu adaptéru pro digitalizaci filmů ES-2. A ten by mohl vyřešit vaše problémy se skenováním filmů, přesněji tedy 35mm filmů neboli kinofilmu.
Mimochodem – číslo v označení produktu napoví, že jde o druhou verzi. O u nás nepříliš známé „jedničce“ psal před časem Julo Kotus na slovenském Nikonblogu – zde.

Jednoduchá skládačka

To, že Nikon přišel na trh a „ofocovacím“ adaptérem filmů zrovna v době uvedení D850, samozřejmě nebyla náhoda. Spojení vysokého rozlišení této špičkové zrcadlovky, makroobjektivu, plus adaptéru na filmy, se totiž nabízelo samo. Takže jak to vlastně vypadá?

Obsah balení sady Nikon ES-2
Obsah balení sady Nikon ES-2

V nevelké krabici nudlovitých proporcí najdete tělo adaptéru (na fotografii vlevo nahoře) s rozptylnou mléčnou destičkou a drážkou pro držáky filmu nebo diarámečky. K tomu náleží dvě redukce s filtrovým závitem 62 mm. Krátká, pro nasazení adaptéru na makroobjektiv AF-S Micro-Nikkor 60 mm f/2,8G ED, a druhá delší pro použití se starším makroobjektivem AF Micro-Nikkor 60 mm f/2,8D. Adaptér ES-2 lze použít také na DX tělech – a to s objektivem AF-S Micro-Nikkor 40 mm f/2,8G. V tom případě se nasazuje přímo na objektiv bez redukce.
No a pak už v balení najdete jen držák na klasický šestipolíčkový (nebo i kratší) ústřižek kinofilmu, a držák na dvě políčka v diarámečcích. Sestavení zabere pár minut, jdeme „skenovat“!

Nikon ES-2 s držákem filmového proužku
Nikon ES-2 s držákem filmového proužku
Nikon ES-2 s držákem dvou diapozitivů v rámečcích
Nikon ES-2 s držákem dvou diapozitivů v rámečcích

Jak si můžete všimnout, tělo adaptéru je nahoře aretováno šroubkem. Adaptér je totiž nasazený na krátkém tubusu – a kromě toho, že je otočný, je také částečně posuvný ve směru optické osy (přičemž onen šroubek jej fixuje). Takto si při ofocování políčka filmu můžete nastavit výřez – jinak řečeno zvolit, zdali chcete „skenovat“ s okraji nebo okraje obrazového pole rovnou oříznout.

Bez světla to nepůjde

Máte-li sestavu nachystanou k použití, potřebujete ještě zdroj světla, kterým budete film zepředu prosvěcovat. Jako ideální se jeví LED videosvětlo, nejlépe s teplotou chromatičnosti denního světla, v nouzi ale můžete fotoaparát namířit proti oknu při rozptýleném denním světle. Jako kvalitní zdroj světla lze samozřejmě použít také externí blesk. Budete ale potřebovat kabelové nebo rádiové propojení, systém CLS pravděpodobně nebude fungovat (nemám vyzkoušeno). Viz výše zmíněný článek Julo Kotuse o starším typu adaptéru.

Ofocením práce nekončí

Při ofocování černobílých negativů nebo barevných diapozitivů byste při následném zpracování v počítači neměli mít žádný větší problém. Ten ale nastává u barevných negativních filmů, kdy je nutné odfiltrovat jejich barevnou masku. Na internetu ale jistě najdete osvědčené návody jak na to. Nicméně připravte se na větší pracnost – pouhé invertování v počítači nestačí.

Nikon D850 má pro tento účel jakýsi motivový program, který najdete po stisknutí tlačítka „i“ v živém náhledu. Ten má právě za úkol převádět barevné negativy na pozitivní obraz. Nutno přiznat, že vzhledem k absenci jakýchkoliv uživatelských nastavení nebo spíše k absenci profilů konkrétních negativních filmů, se mu to zrovna moc úspěšně nedaří. Navíc umí snímat pouze do režimu JPEG, a nedovoluje žádné zásahy do expozice. Potřebujete-li však rychle udělat náhledy z barevného negativního filmu, může tato funkce postačovat.

Snímek z barevného negativního filmu převedený automaticky do pozitivu v Nikonu D850
Snímek z barevného negativního filmu převedený automaticky do pozitivu v Nikonu D850
Ach ta rychlost!

Přiznám se, že mě více než barevné negativy, zajímal hlavně výsledek reprodukce černobílých negativů a barevných diapozitivů. Jak to dopadlo? Ve svém poněkud neuspořádaném archivu jsem našel černobílé negativy, které jsem dříve skenoval na filmovém skeneru. Nebyl to sice model od Nikonu, ale Minolta Dimage Scan Elite 5400, kterou jsme před lety měli v redakci časopisu DIGIfoto – nicméně i tak šlo o výborný skener. Výsledek duelu skener vs. Nikon D850 a makroobjektivem AF-S Micro-Nikkor 60 mm f/2,8G ED? Sestava Nikonu je srovnatelná s kinofilmovým skenerem.

Při použití D850 mají „skeny“ o fous vyšší rozlišení, zachovávají výbornou hranovou ostrost, a díky dynamickému rozsahu snímací soustavy tohoto fototoaparátu, dokáží reprodukovat i barevné diapozitivy s velkou hustotou. A je to nesrovnatelně rychlejší než skenování!

Zdrojová fotografie z černobílého negativu
Zdrojová fotografie z černobílého negativu
Srovnání výřezů z černobílého negativního filmu – vlevo Nikon D850 + AF-S Micro-Nikkor 60 mm f/2,8G ED a adaptér ES-2, vpravo kinofilmový skener Minolta Dimage Scan Elite 5400 (pozn.: Neměl jsem již zdrojový sken – toto je už upravená fotografie vč. doostření)
Srovnání výřezů z černobílého negativního filmu – vlevo Nikon D850 + AF-S Micro-Nikkor 60 mm f/2,8G ED a adaptér ES-2, vpravo kinofilmový skener Minolta Dimage Scan Elite 5400 (pozn.: Neměl jsem již zdrojový sken – toto je už upravená fotografie vč. doostření)

Ale… abych nebyl nekritický. Pokud jste se ke svým filmům nechovali dostatečně slušně, jinak řečeno, jsou plné škrábanců, máte problém. Cožpak o to, nějaké to zrnko prachu se odstraní štětečkem, škrábance však budete muset retušovat ručně. V takovém případě vám totiž bude chybět funkce Digital ICE, kterou měly filmové skenery. Tato velmi užitečná vychytávka dokázala díky detekci pomocí infračerveného paprsku škrábance na filmu poměrně účinně automaticky retušovat. Tuto funkci adaptér Nikon ES-2 nemá.

Jak už víte, já jsem testoval využití adaptéru Nikon ES-2 na Nikonu D850 s rozlišením 45 Mpx. Takříkajíc nověji se nabízí také Nikon Z7 s makroobjektivem nasazeným přes adaptér FTZ, ale je jasné, že stejně dobře vyhoví i Nikony D810 nebo D800 se svými 36 megapixely. Aniž bych to měl vyzkoušeno domnívám se, že výborné výsledky dostanete i z řekněme běžnějších fotoaparátů s rozlišením 24 Mpx. Holt si pak nebudete moci dovolit fotografie vytisknout tak velké jako vaši kolegové, vybavení aparáty s vyšším rozlišením.

Tipy pro nejlepší výsledky

– Film vložte do držáku citlivou vrstvou k fotoaparátu (rubová matná strana)
– Zaostřujte manuálně „pod lupou“ v režimu Živého náhledu
– Nastavte optimální pracovní clonu (pro objektiv AF-S Micro-Nikkor 60 mm f/2,8G ED je to F5,6 až F8)
– Kalibrujte vyvážení bílé na použitý světelný zdroj
– Foťte do RAWu
– Profil Picture Control nastavte na Plochý nebo Neutrální (pro maximální dynamický rozsah)
– Exponujte dálkovou spouští nebo přes SnapBridge
– Pro další zpracování RAWy konvertujte optimálně v programu Capture NX-D do 16bitového TIFFu (pozor, soubory z D850 pak mají velikost 300–350 MB :-) )


Zdroj: Nikon.cz
Doporučená prodejní cena: 4 599 Kč

Nikon ES-2 – „skeny“ kinofilmu
Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

Černobílé negativy (174 MB)
Barevné diapozitivy (158 MB)
Barevné negativy (277 MB)


Sdílej

16 komentáře

  1. Jj, patřím k těm „zoufalcům“ kteří mají skener Nikon CoolScan 8000 – což byl myslím první, skener Nikonu, pro svitkové filmy – a stál téměř 100 tisíc a k němu bohužel staříčký počittač s W XP. Skener funguje pořád dobře a nemohu odpustit výrobci, že ani pro tak drahý výrobek nebyli v Nikonu l schopni (tedy schopni byli, ale nechtěli) dodat ovladač pro vyšší verze Windows. Je to typický příklad nezájmu o zákazníka, který nějaký výrobek má – dnes výrobce a tedy i prodejce zajímá jen zákazník, který kupuje nové a nové věci a vůbec mu nejde o to, aby starší věci mohl užívat dále. Inu…platí heslo: kup a pak zahoď a rychle kup znovu…
    Udělátko pro přefotografovávání kinofilmů je určitě dobrým počinem… ale co svitek?
    Honza

    1. Já mám scaner CanoScan 5600F který scanuje ve vysokém rozlišení, a lze na něm i scanovat filmy,diapozityvy, ČB i barevné, držák na film má 6 políček, a na jedno spuštění nascenuje za pár vteřin do PC ,najednou 6fotek, kde jsou už jako pozitiv. Scanování přes fotoaparát je nemotorné, pomalé, vyžaduje na každé políčko novou expozici, posouvat film…. a výsledek fotky se nedá srovnat jako ty z mého scaneru, které se dají i nasnímat do PC v RAW,TIFF,NEF. Tento presentovaný scaner odNikonu, jsou vyhozené peníze…..

  2. K článku mám je jednu drobnou připomínku – ICE obecně nefunguje na černobílé filmy (nebo jenom velmi omezeně). U barevných a dia filmů odvede velmi slušnou práci a usnadní pracné čištění obrázků.

    1. Na klasické ČB filmy se stříbrnou emulzi ICE nefunguje. Ale kdo fotil na filmy s „barevnou“ emulzí, nemusel by mít problém.
      ICE je skenování v infra světle a to totiž považuje vyredukovaná stříbrná zrnka za prach.

  3. Filmové skenery Nikon lze bez omezení používat i na win 10 s originálním sw od Nikonu nebo zakoupit od jiného výrobce sw. Cena adaptéru je vskutku neuvěřitelná

    1. To je pro mě nová informace. Zkoušel jsem provozovat skener pod W 7 a nefachčil… SW jiných dodavatelů nestojí za nic.

    2. Pod Win7 mi chodil, tuším, že jsem jej použil i pod Win10 (navíc obecně ovladače W7 jsou do jisté míry použitelné i pod W10)
      Důležité ale je, zda počítač má rozhraní nebo umožňuje použití karty s rozhraním FireWire.!!!!!
      Nevylučuji však, že na čínských shopech se dá koupit převodník FireWire na USB.

  4. Dobrý den, Je to fixované právě na makro objektiv 60mm u FX ? Objektiv s 90mm by použít nešel?
    Tom

  5. Děkuji za výborný článek! Vlastním a používám ES-2 v kombinaci s D850 a Nikkor2,8/60G jak na negativy tak i diapozitivy. Považuji ES-2 za velmi dobrý produkt, až na jednu maličkost. Držák rámečku umožňuje použití rámečků s maximální tloušťkou 2,5 mm. Většina rámečků používaných u nás má tloušťku 3,5 mm. Proto je potřebné je prřed focením přerámovat do tenšího rámečku a po focení zase nazpátek. Mimochodem jeho předchůdce ES-1 tento problém neměl.

  6. Reaguji na příspěvky Honza a Petr Bonek. Já také vlastním Coolscan, sice „jenom“ LS 2000, ale 40.000,- tenkrát stál. Faktem je, že tenkrát stálo asi 500,- Kč.nechat si naskenovat políčko filmu.
    Nedávno jsem přemýšlel že ho vyhodím. Řadič SCSI bych si ještě možná do PC k Win 10 ještě pořídil, ale kupovat neznačkový soft.od firmy kdesi v USA, která nenabízí ani demoverzi, to se mi nechce.
    Pokud je informace o používání originálního softu pd W10 pravdivá, zajímalo by mě jak to udělat.
    Vzhledem k tomu, že tento web je vlastně neoficiální propagace firmy, mohl by se zde vyjádřit i Nikon. Co vy na to, pane Lindnere? nechal nás, zákazníky, Nikon na holičkách s výrobky za 40.000,- (v době, kdy platy byly okolo 7000,-), nebo ne? Těším se, dozvím-li se, že ne.

  7. ad Karel Zahrádka: Opravdu si myslíte, že na jakoukoli kritickou poznámku zde od p. Lindnera potažmo Nikonu dostanete nějakou reakci?

    Skenery jsou pro Nikon uzavřená záležitost a nesluší se je připomínat.
    Uvedu zde dva příklady:
    1/ před iks lety se mi začal odlupovat gumový podlep na D 200 – i zašel jsem do servisu, tehdy ještě na Kodaňské v Praze, nikoli na golfovém hřišti, a jedna dáma z ředitelství (znám jméno, ale uvádět ho nebudu) mi pravila – to je divné, to se ještě nestalo, asi máte nějak agresivní pot na rukou. I sedl jsem k počítači a zjistil, že „agresivní“ pot na rukou má půlka světa, tak jsem si přelepení novými polepy (které „čirou náhodou“ byly skladem´) zaplatil a bylo to.
    2/ Když začaly problémy s olejem zacákanými čipy u D 600, reagoval p. Lindner na tomto blogu, že „šířím poplašnou zprávu“. Asi týden poté Nikon oficiálně přiznal, že olej zacákává čipy a nabídl výměnu závěrek. Ale že by se na tomto webu objevilo slůvko sorry, za falešné obvinění z šíření „poplašné zprávy“, to ani náhodou.

    Z toho je malé poučení – slušelo by se správci tohoto webu a Nikonu zejména malinko pokory. Vždyť jsme to my, uživatelé této techniky, kteří jim „dáváme práci“.
    Honza

  8. Skvělý (má velkou denzitu, tedy rozlišní odstínů, což je na kvalitní dia bezpodmínečně nutné) Nikon Sanner mám doma, včetně adaptéru na roll film, dohromady stál hodně přes 70.000, ovšem v době, co stálo všechno o třetinu méně. Vyskytovaly se ale levnější varianty s menší denzitou.
    Výhody – nic lepšího asi neexistovalo, možná profi bubnový scanner, i když s tím jsem v jednot DPT pracovišti dobrý zkušenosti neměl.
    Nevýhody, kdybyste si to chtěli někde pořídit – dost dost pomalé, zvláště při zapnutém infračerveném odstraňování prachu – 1 fotka minimálně minutu. Rozhraní jen Fire-Wire (IEEE 1394), což se dnes v počítačích téměř nevyskytuje (populární před příchodem USB3), adaptér se ještě dá koupit v Číně. „Originální Nikon“ od NECů mi nefungoval, ani ve fabrice NEC neporadili. Uvidíme, co ten čínskej udělá pod Win11. V nejhorším budu muset scanovat pod Win10.
    Neexistují oficiální ovladače pro Win10-11, něco ve spolupráci s hackery a přetažením z Win7 jsem pod W10 rozběhal, kdyby někdo potřeboval.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *