Jak fotit reflexy

Reflexy jsou velmi oblíbeným námětem fotografů, kteří se rádi prochází ulicemi a hledají toto specifické „zátiší“. Možná k nim patříte i vy, anebo se vám pěkný záběr s reflexy podařil i bez toho, abyste o něj speciálně usilovali. Třeba jste to ale ještě nezkusili vůbec, nicméně máte rádi výzvy. Jednou z takových je téma 5. kola soutěže Fotka Nikonblogu 2021 – Reflexy. Podrobné zadání předposledního soutěžního kola najdete zde, nyní následuje trochu inspirace a pár tipů, jak se s ním nejlépe vypořádat.

Reálný obraz – hladké odrazné plochy

Na lesklých a dokonale hladkých površích, jako je sklo, hladké kovové plochy nebo klidná hladina vody, můžete nalézat do značné míry reálné odrazy. Ve městech proto hledejte okna či výklady, a foťte odrazy městského života nebo portréty v nich. Také zrcadla samozřejmě odrazí či zdvojí skutečnost věrně – využijete je opět ve městě, ale také třeba i v krajině. Obraz se vám bude zrcadlit i na klidné vodní hladině jezera nebo v kaluži po dešti.

Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus
Foto: Maksym Tymchyk, Unsplash
Foto: Maksym Tymchyk, Unsplash
Foto: Kalle Kortelainen, Unsplash
Foto: Kalle Kortelainen, Unsplash

Kreativní obraz – nerovné odrazné plochy

Reflexy čili odlesky můžete hledat také v deformovaných plochách, ve strukturách, nebo dokonce pouze odrážející se nebo lesknoucí se světlo na vlhké dlažbě nebo na jiném povrchu. Abstraktní odraz poskytne rozčeřená voda. Zkuste však také vyfotit obraz v bublině z bublifuku nebo ve skleněné kouli. Na Vánoce už sice nebude toto téma naší soutěže aktuální, ale když oprášíte lesklé vánoční koule už nyní, možná se vám podaří pořídit efektní fotografie s tématem reflexy, a budete mít vyleštěné vánoční ozdoby s předstihem :-)

Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus
Foto: Marc Schulte, Unsplash
Foto: Marc Schulte, Unsplash

Souměrný obraz

Pro vytvoření fotografie, jejíž jedna polovina bude reálná a druhá bude odrazem první části, se výborně hodí středová kompozice, často také kombinovaná se čtvercovým poměrem stran.

Foto: Robert Richarz, Unsplash
Foto: Robert Richarz, Unsplash

Nesouměrná kompozice

Odlesk ale samozřejmě můžete do obrazu zakomponovat také podle standardních zásad do třetiny až pětiny obrazu, kde působí svěžeji a dynamičtěji. V takovém případě už ale reflex nezvýrazňuje symetrii, nýbrž vytváří zajímavou kompozici, obvykle ještě s dalším prvkem v obrazu. Můžete například kombinovat tmavou siluetu kolemjdoucího chodce ve stínu s pěkně nasvíceným odrazem ve skleněné budově. Ostatně reflexy v moderních skleněných budovách jsou velmi oblíbené. Můžete je využít také k zachycení kontrastu s odrážející se klasickou architekturou nebo městskou zelení.

Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus

Zrcadlení…

Při focení odrazu například ve skle vždy dostáváte zrcadlově otočený obraz. Je to do značné míry nepřirozený pohled, který vás může překvapit – samozřejmě se bavíme o příjemném zjištění. Nový úhel pohledu skrze odraz často odhalí víc, nebo je zajímavější než samotný přímý obraz.

Foto Julo Kotus
Foto Julo Kotus

Kreativní odrazy ve skle

Sklo je velmi vděčné při tvorbě zajímavých fotografických kompozic. Najít ve městě plném výkladů velkou skleněnou plochu by neměl být problém, takže už stačí jenom sledovat, co všechno se v ní odráží. Pod určitým úhlem uvidíte často i více překrývajících se reflexů. Tím vlastně vznikne jakási imitace vícenásobné expozice na jedno „políčko filmu“.

Foto: Corina Rainer, Unsplash
Foto: Corina Rainer, Unsplash

Podobný efekt vznikne, pokud bude za sklem nějaký objekt, například člověk – a na skle, skrz které ho fotíte, se bude zároveň odrážet úplně jiná realita, jež se odehrává za vámi.

Foto: Ingridi Alves Photograph
Foto: Ingridi Alves Photograph

Zaměřeno se na oko

Při detailním pohledu také lidské nebo i zvířecí oko odráží obraz okolí. Zaměřte se na něj, a mohou se vám podařit zajímavé fotografie. Využijte také odrazů v brýlích – ať už dioptrických nebo lépe slunečních. Brýle však nemusí být jen usazené na nose – mohou být položené na stole, zavěšené, někdo je může mít v ruce nebo na hlavě na čele či ve vlasech. Všechno je jenom o vaší fantazii.

Foto: Yan Ots, Unsplash
Foto: Yan Ots, Unsplash
Foto: Ramiro Pianarosa, Unsplash
Foto: Ramiro Pianarosa, Unsplash

Reflex nebo reflexík?

Odraz může na fotografii tvořit dominantní část snímku, odrazem může být celá scéna, nicméně reflex stejně tak může fotografii jenom vhodně doplňovat v malém detailu, kterého si divák všimne až při pozornějším prohlížení snímku.

Foto: Julo Kotus
Foto: Julo Kotus
Foto: Julo Kotus
Foto: Julo Kotus

Existuje mnoho způsobů, jak ve fotografii využít reflexy. Je možné, že se vám podaří být mnohem kreativnější než jak ukazují naše tipy. Možná dokážete reflexy využít v jiných situacích, v jiných žánrech a ozvláštníte jimi vaše fotografie. Foťte, zkoušejte nejrůznější možnosti – a zapojte se do 5. kola naší soutěže Fotka Nikonblogu 2021 s tématem Reflexy. Podrobnosti najdete v tomto článku.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *