GPS ve fotoaparátu a relativní poloha

GPS, přesněji záznam zeměpisných souřadnic do EXIF hlavičky snímku, je jedna z funkcí moderních fotoaparátů, která – přiznejme si – není úplně běžná. To ale neznamená, že zapisování polohy k fotografiím nemůže být vymožeností ceněnou a mnohými fotografy vyhledávanou. Aby to ale nebylo tak černobílé, i GPS ve fotoaparátu má svoje specifika.

Než se pustíme do problematiky GPS a relativní polohy, pojďme si nejprve stručně ozřejmit, co vlastně GPS je a jak funguje. GPS, neboli Global Positioning System – tedy Globální polohový systém – vyvinutý v 70. letech minulého století americkou armádou, v 90. letech pak uvolněný také k civilnímu použití. Až od roku 2000 ale byla zrušena umělá odchylka, která byla pro civilní použití záměrně nastavena na cca sto metrů.

Velmi zjednodušeně jde o pasivní satelitní systém, umožňující určit kdekoli na Zemi přesnou polohu a čas. Vzhledem k tomu, že se jedná o příjem dat z družic, obíhajících Zemi ve výšce přes 20 000 km nad povrchem, je zřejmé, že přijímač musí „vidět“ na oblohu. Například u automobilových navigací nebo u navigací v mobilních telefonech se pro zpřesnění signálu a jeho udržování v případě zastínění oblohy (v tunelu, v úzkých ulicích, v hustém porostu apod.) používají ještě další prostředky, u fotoaparátů s vestavěným GPS přijímačem se zatím musíte spolehnout na onu „viditelnost“. A ještě dvě poslední informace: GPS je zdarma, uživatel za něj nic neplatí. A tím, že je pasivní, tedy pouze přijímá data z družic, nemůže vás díky „dží pí esce“ nikdo sledovat – jak se občas nepravdivě traduje (k tomu jsou určené jiné přístroje, které data z GPS také využívají).

Relativní poloha

Velmi často můžete slyšet, že GPS ve fotoaparátu zaznamená polohu vaší fotografie. To ale není přesná pravda – GPS totiž do EXIFu snímku zapisuje polohu vašeho fotoaparátu, tedy místo, odkud jste fotografii pořídili.

V případě takříkajíc „běžných fotografií“, kdy zaznamenáváte blízké okolí, to samozřejmě nehraje téměř žádnou roli. Několikametrová odchylka je u GPS vcelku běžná a navíc pokud posléze snímky prohlížíte v počítači na mapě, vidíte „kontext“ – okolí, komunikace a podobně – které na přesné místo váš zrak navedou. Používáte-li navíc reálnou leteckou nebo satelitní mapu, můžete často vidět scénu podobně, jako jste ji vyfotografovali.

Sporná situace ale může nastat, pokud fotografujete dlouhým teleobjektivem. To se netýká jenom digitálních zrcadlovek nebo aparátů standardu Nikon 1, ale také nejednoho kompaktního přístroje typu ultrazoom. Ostatně o Coolpixu P510 s koncovým ohniskem 1 000 mm (eq. 35mm filmu) jsme již na Nikon-blogu také psali. S takto dlouhým ohniskem není vůbec problém zachytit objekty vzdálené několik kilometrů od místa fotografování. Podívejte se na následující fotografii a také na mapu vedle ní.

GPS
Jak je to asi daleko?
GPS
Téměř přesně dva kilometry!

To, že je snímek pořízen dlouhým teleobjektivem, je zřejmé na první pohled ze „zhuštěné“ perspektivy. Fotografovali jsme zmíněným Coolpixem P510 s maximálním ohniskem 1 000 mm a samozřejmě zapnutým záznamem zeměpisných souřadnic GPS.

Červený praporek na mapě znamená místo snímání, jak jej do EXIFu fotografie zaznamenal vestavěný GPS přijímač Coolpixu P510. Protější, zelný praporek pak ukazuje na skutečnou polohu objektu, který je zachycený na fotografii. Vzdušnou čarou jsou oba body od sebe vzdálené bezmála dva kilometry. Znovu tedy opakujeme poučku ze začátku této části článku: GPS do EXIFu snímku zapisuje polohu vašeho fotoaparátu, tedy místo, odkud jste fotografii pořídili – nikoliv pozici objektů zaznamenaných na fotografii.

GPS kam se podíváš

V současné nabídce Nikonu můžete najít celou řadu fotoaparátů, které mají vestavěný přijímač GPS, nebo k nim lze připojit externí GPS jednotku. Z nejnovějších kompaktů se vestavěnou „dží pí eskou“ chlubí Coolpix S9300 a Coolpix P510. GPS má také outdoorový Coolpix AW100.
Ve vyšší třídě, u Nikonu 1, lze díky systémovému konektoru připojit externí GPS jednotku GP-N100 k Nikonu 1 V1.

Nikon Coolpix P510
Nikon Coolpix P510
Nikon Coolpix S9300
Nikon Coolpix S9300
Nikon Coolpix AW100
Nikon Coolpix AW100
Nikon 1 V1 + GP-N100
Nikon 1 V1 + GP-N100

Satelitní přijímač GPS podporují samozřejmě také digitální zrcadlovky. Zde by byl seznam velmi dlouhý, protože externí jednotku GPS-GP1 podporují všechny amatérské i profesionální DSLR Nikon ze současné nabídky, pouze s výjimkou nejnižšího modelu D3000.

GPS-GP1
Externí přijímač GPS-GP1 můžete použít jak na profesionálních, tak i na amatérských zrcadlovkách Nikon

Sdílej

6 komentáře

  1. No mně se to zdá také velmi drahé, obzvlášť v dnešní době, kdy se GPS modul cpe snad i do ešusů pro trampy.

  2. Existují i alternativy ke GP 1 za zlomkovou cenu a s plnou funkčností, stačí zabrousit na Amazon a najdete jich několik přímo propojitelných s foťákem (dovezl jsem si jakýsi no name z USA a funguje s D 90 k plné spokojenosti s dobou náběhu ze „studeného stavu“ cca 30 sekund. Existují také GPS logery (například Amod), které lze sw synchronizovat podle času. Konkrétně Amod k tomu SW přímo dodává a cena je cca 1000 Kč. . Cena GP 1 přemrštěná nepochybně je.
    Co mi u těchto GPS chybí je záznam el. kompasu, který je u outdoorů běžný. To totiž do značné míry odstraňuje problém popisovaný v článku způsobený rozdílem lokality fotoaparátu a fotografovaného objektu. Za cenu GP 1 by měl tuto funkci zvládat, což bohužel (alespoň pokud vím) nezvládá.

  3. VIS má pravdu v tom, že je to neskutečně drahý a No name se dá opatřit za cenu lehce přes tisíc korun. Sám jsem si opatřil JYC N-769 GPS. Bohužel ale nemohu říci, že bych s tím byl nějak nadšený, teprve druhý kus funguje a to ještě s výhradami (spojení s D7000) někdy se zaloguje, ale uvádí poslední pozici a tvrdošíjně na ní trvá a také ostření a měření expozice je s připojenou GPS výrazně pomalejší. Nevím jestli je to vlastnost nebo mám smůlu. Ale určitě je to praktická věc, osobně jsem si to pořídil před cestou za moře, kde jsem chtěl mít přesný údaj na kterém místě fotím a nejenom údaj, že je to v N.P. xy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *