Nikon Coolpix P510 – širokoúhlý i extrémně dalekonosný

Nikon Coolpix P510 drží v době vydání tohoto článku světové prvenství – má vestavěný zoomový objektiv s největším rozsahem, jaký kdy digitální fotografie poznala. Nebo se vám snad 24 až 1 000 mm ekvivalentu kinofilmu zdá málo?

Bezmála 42násobný rozsah optiky je úctyhodný, nicméně dokážete si to sami představit? My jsme pro vás udělali malou ukázku, na které vám předvedeme, co v praxi oněch 24 až 1 000 mm obnáší.

Nikon Coolpix P510
Nikon Coolpix P510

Smiřte se s tím, že tento článek bude mít méně slov a naopak více fotografií. Nejprve se podívejte na následující ilustraci. Bazilika Minor v Brně je vděčným objektem pro takovouto prezentaci. Neomítnuté režné cihly jsou v gotice sice trochu neobvyklé – jak jsem se dozvěděl na Wikipedii – nicméně spolu s dalšími „jemnými“ architektonickými prvky jsou vítaným námětem pro naši zkoušku.

Rozsah zoomu Nikonu Coolpix P510
Rozsah zoomu Nikonu Coolpix P510

Zatímco základní širokoúhlé ohnisko 24 mm spolehlivě zachytí baziliku i s velkou částí přilehlého kláštera, s přibývajícím ohniskem se samozřejmě úhel záběru postupně zužuje až na finálních 1 000 mm. Zde už vidíte jen část vitrážového gotického okna, přičemž cca od 300 mm ohniska nevěřícně koukáte na síť proti holubům, o jejíž přítomnosti jste z místa snímání, vzdáleného téměř sto metrů, neměli ani tušení.

Prohlédněte si nyní galerii demosnímků, ukazujících rozsah zoomu Nikonu Coolpix P510.

Z ruky nebo ze stativu?

Znáte pravidlo převrácené ohniskové vzdálenosti? To praví, že při fotografování z ruky – tedy bez stativu nebo jiné opory – byste v běžných podmínkách měli udržet expoziční čas, který se rovná převrácené hodnotě ohniskové vzdálenosti. Samozřejmě aniž by byl snímek rozmazaný, čili stržený. Jestliže tedy fotografujete ohniskem 100 mm (počítá se ohnisko přepočtené na kinofilm), měli byste z ruky udržet čas 1/100 s a kratší. S ohniskem 1 000 mm je to pak tisícina sekundy, a tak bychom mohli pokračovat dál. Jenže ve hře je také důležitá funkce moderních digitálních fotoaparátů, obrazová stabilizace neboli redukce vibrací.

Nikon Coolpix P510 je vybaven redukcí vibrací druhé generace, která umožňuje prodloužit ony časy rovnající se převrácené hodnotě ohniska až o 4 EV. Co to znamená? Že například místo jedné tisíciny sekundy při ohnisku 1 000 mm vám bude stačit expoziční čas 1/60 s. To je hodně velký rozdíl. Naše praktické testy ukázaly, že tento nepoměrně delší čas opravdu lze použít. Měli byste ale vědět, že je třeba fotoaparát skutečně pevně držet, ideální je fotografovat s využitím elektronického hledáčku a mít tedy přístroj kromě rukou opřený o „třetí bod“, tedy hlavu. Pokud jste se zrovna vydrápali na nejvyšší kopec v okolí, vyčkejte, než se vám uklidní srdeční tep. Zrychlený dech a roztřesené ruce ještě nikdy k ostrému snímku nepomohly.

Nikon Coolpix P510
Nikon Coolpix P510 na stativu

Pokud se spolehnete na stativ, což vám rozhodně u nejdelších ohnisek nevymlouváme, nezapomeňte na důležitou věc – vypněte stabilizátor. Ten vám nyní nahrazuje podpěrná trojnožka. Proč toto opatření? Citlivá čidla redukce vibrací by mohla zaznamenat i mikrootřesy fotoaparátu na stativu a elektronika by se je snažila vyrovnat. Výsledkem by paradoxně mohl být roztřesený snímek. To platí nejen pro Coolpix P510, ale také pro všechny fotoaparáty vybavené redukcí vibrací.


Sdílej

Jeden komentář

  1. ja by som mal prosbu dotaz vlastním p510 mám v nom 32GB kartu triedy10 mal som tam cca 8GB záberov a robil som video pri štare lietadla za nádherného počasia ,z výsledkom som nespokojný pretože ked som si to stiahol a pustil v PC tak videá sekali čo môže byť príčinou poradte a ešte kde si môžem stiahnuť manuál v češtine alebo slovenčine k aparátu nebol kupoval som cez net dakujem Peťo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *