Funkce, o kterých jste možná nevěděli, ale určitě je chcete znát – díl I.

Musím přiznat, že si občas marně lámu hlavu nad otázkou, zdali existuje někdo, kdo zná všechny funkce moderních digitálních zrcadlovek. Snad možná vývojáři, kteří to vymysleli, navrhli a spáchali. Možná… Osobně si ale nebudu hrát na nejchytřejšího a přiznávám, že mě stále něco dokáže překvapit. Četba manuálu k DSLR, to je činnost na dlouhé zimní večery – my ale začneme už na podzim – abychom to všechno do jara stihli.

Přepaly na druhou

Když jsem studoval nějakou funkci Nikonu D810, narazil jsem úplně náhodou v návodu na zajímavou funkcičku. Nevěděl jsem o ní dosud, i když už ji pár let zrcadlovky této značky mají.

To, že se dají při prohlížení snímků ve fotoaparátu zobrazit přepaly – které jsou indikovány blikáním patřičně postižených míst – ví asi každý uživatel zrcadlovky, a to rovnou napříč značkami. Kdyby se vám tato funkce náhodou nezobrazovala (přepíná se cyklicky šipkou čtyřsměrného voliče nahoru nebo dolů), aktivujte si ji v menu prohlížení. Věděli jste ale, že se dá indikace přepalů, která standardně ukazuje „přesmažená“ místa v jasové složce obrazu, „zúžit“ jen na jednotlivé kanály RGB?

RGB přepaly

Je to velmi jednoduché – v režimu zobrazení přepalů, nebo v režimu zobrazení RGB histogramu stiskněte tlačítko Lupa minus a pomocí šipek čtyřsměrného voliče vlevo a vpravo procházejte jednotlivé kanály. Indikace přepalů tak bude ukazovat chování jasů vždy v jednom konkrétním kanálu.

Protože všechno není hned vidět…

Možná si právě říkáte něco ve smyslu: „Super, to je prima, ale k čemu je to v praxi dobré?“ Třeba k tomu, abyste odhalili zákeřné přepaly v dílčích kanálech, které obvykle při zobrazení jasových přepalů nejsou vidět, ale přesto degradují technickou kvalitu fotografie. Psal jsem o tom na Nikonblogu tento článek, zkuste si jej, prosím, osvěžit.


Sdílej

4 komentáře

  1. Nikon D5000 má zobrazení přepalů, ale jen v jasovém kanálu. Jak píši ve článku, pokud jej nevidíte, je třeba si tuto funkci aktivovat v menu prohlížení. Konkrétně u D5000 je to položka Display mode (Režim prohlížení).

  2. Dobrý den,
    zajímalo by mě, jestli to lze i u D90. Zrovna u sebe nemám zrcadlovku a nemám možnost to vyzkoušet a nevím kdy se k tomu tento týden dostanu. Bylo by možné při objevování takových to funkcí v článku vypisovat i modely, které dané funkce ovládají?
    Díky Ondra

  3. diky kluci, ja myslel, ze mam v haji display a vono to je ta funkce :-))))))))))))) Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *