Fotit, ale nevlastnit – půjčovna foto a videotechniky Fotori se představuje. S 50% slevou na Zetka!

Když jsem se před časem, dříve než se stal ambasadorem Nikonu, bavil s Markem Musilem, mimo jiné mi říkal, že si zejména objektivy často půjčuje podle potřeby konkrétní zakázky v „rentálu“. Přiznám se, že od fotografa jsem to slyšel poprvé. Věděl jsem, že ve filmařské nebo videobranži jsou rentály, neboli půjčovny vybavení, vcelku běžné. Myslel jsem si však, že mezi fotografy zase tak využívané nejsou. Po návštěvě brněnské půjčovny Fotori, jsem ale musel změnit názor.

Foto a videopůjčovna Fotori
Zdroj foto: Fotori

Nemusí ti říkat pane…

Půjčovnu foto a video techniky Fotori (doplněnou bazarem) najdete v suterénu řadového rodinného domu v brněnských Židenicích. Plus samozřejmě na webu Fotori.cz – jakoukoliv techniku si tedy můžete zapůjčit i „na dálku“ – jde v podstatě o e-shop, na kterém si zboží nekupujete, ale pronajímáte. 

Půjčovna je zaměřená hlavně na fototechniku, ale pronajmout si můžete také základní vybavení a příslušenství pro „malou filmařinu“ čili to takzvané DSLR (nebo mirrorless) video. Mimochodem: Když píši fototechniku, nemyslím tím jen foťáky a objektivy, ale také třeba systémové i studiové blesky, stativy, brašny a fotobatohy, nebo dokonce fototiskárny. 

Foto a videopůjčovna Fotori na webu
Foto a videopůjčovna Fotori na webu

Majitel a provozovatel půjčovny Fotori, fotograf Viktor Šulc, přezdívaný Tori (sic!) mně prozradil, že průměrně využije služby půjčovny kolem stovky zákazníků měsíčně, kteří si zapůjčí cca 250 produktů. To jsem fakt nečekal.

„Většinu objektivů v půjčovně máme po jednom kusu, ale k objektivu stejného typu od Nikonu máme i alternativy od dalších značek. Zato těla – třeba Nikon D750 –, máme čtyři. Nebo „Zet šestky“ držíme tři.“, říká Viktor a dodává: „Konkrétně u Zetek máme v půjčovně kompletní výbavu včetně Nikkoru Z 58 mm f/0,95 S.“ 

Já bych ještě doplnil, že takových specialit, jako je nový skvělý Noct pro Zetka (viz naše recenze zde), najdete v půjčovně Fotori více. Stačí se jen rozhlédnout po nabídce pevných světelných teleobjektivů. Například AF-S Nikkor 200 mm f/2G ED VR II, AF-S Nikkor 400 mm f/2,8G ED-IF VR nebo AF-S Nikkor 500 mm f/4G ED VR běžně na pultech fotoobchodů rozhodně nespatříte, natož abyste si je mohli vyzkoušet.

U každého produktu na webu Fotori.cz přehledně vidíte kalendář s možností rezervace na volné dny
U každého produktu na webu Fotori.cz přehledně vidíte kalendář s možností rezervace na volné dny

Nejvíce využívají půjčování fototechniky svatební fotografové, cestovatelé, nebo lidé, kteří fotí různé eventy a jiné akce. Klasikou jsou fotografové, kteří potřebují jednorázově něco nafotit, ale chybí jim k tomu nějaké specifické vybavení – například ultraširokoúhlý objektiv nebo jiné sklo, které nevlastní. Samostatnou skupinou jsou lidé, kteří si chtějí nějaký produkt koupit, takže si jej nejprve půjčí a vyzkouší. Pro ty je navíc určený cashback (u některých produktů), kdy se jim po zakoupení vrací půjčovné. To se hodí!

Mezi stálé zákazníky půjčovny Fotori patří například i Česká televize Brno. „A pak jsou zákazníci, kteří si půjčují komplet výbavu třeba na deset víkendů“, říká Tori ke své klientele. „Klidně to může být set dvou těl plus čtyři objektivy. Když má svatební fotograf nasmlouvaných třeba deset svateb za sezónu, nevyplatí se mu ve vlastní technice utopit peníze. Takových lidí, kteří z jakéhokoliv důvodu nechtějí vlastnit svoji techniku, je víc.“

Foto a videopůjčovna Fotori

Zetka za půlku

No, a protože je těžká doba, opatření proti pandemii koronaviru postihla i fotografy, připravila půjčovna Fotori ve spolupráci se společností Nikon speciální akci. Pokud si do 10. května 2020 zapůjčíte jakoukoliv fototechniku Nikon Z, obdržíte slevu 50 %. A máte to za půlku… ale pozor, tato výjimečná sleva se sčítá i se slevami za dlouhodobý pronájem, takže například při zapůjčení na 14 dní bude sleva činit rovnou 75 procent. To se taky hodí!
Takže si pospěšte, je nejvyšší čas nová Zetka vyzkoušet. Jen upozorňuji – jsou silně návyková, což platí jak pro těla, tak i pro objektivy Nikkor Z :-)

A ještě dovětek: Do konce dubna je v půjčovně foto a videotechniky Fotori navíc druhá akce – taktéž 50% sleva – na wildlife objektivy (filtr Žánr | Wildlife na webu), mezi kterými samozřejmě najdete i výše zmíněná pevná světelná „telata“ od Nikonu.

Foto a videopůjčovna Fotori
Zdroj foto: Fotori

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *