Chameleon. Tilt-shift objektiv PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Objektivy typu tilt-shift jsou velmi zvláštní kategorií fotografické optiky. Dalo by se říci, že představují svět sám pro sebe. Mezi běžnými „skly“, jejichž úkolem je dopravit světelné paprsky na snímač či film pokud možno rovnoběžně se směrem optické osy (respektive paprsky, protínající se v optické ose), dělá možnost posunu a naklánění optické osy z tilt-shift objektivů opravdové chameleony.

Více jsem o tom psal v nedávno oprášeném článku – čtěte zde. V jeho úvodu jsem také slíbil, že brzy představím nejnovější tilt-shift objektiv značky Nikkor, model PC Nikkor 19 mm f/4E ED. Ta chvíle nastala právě teď.

PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Otočka nadvakrát

Ve výše zmíněném článku se mimo jiné dozvíte, že Nikon má ve svém portfoliu celkem čtyři tyto „ohebné“ objektivy. PC Nikkor 19 mm f/4E ED je z nich jednak nejnovější, druhak má nejširší úhel záběru, a za třetí disponuje nejpropracovanější konstrukcí pro posun, náklon a… otáčení. Protože otočný mechanismus, který běžně mají tilt-shift objektivy pouze jeden, je zde zdvojený.

Dva otočné mechanismy objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED
Dva otočné mechanismy objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Starší tři Tři starší modely tilt-shift Nikkorů mají otočný mechanismus umístěný v zadní části u bajonetu, lze tedy otáčet celým objektivem včetně tilt a shift mechanismů – které ovšem zůstávají ve stále stejné poloze vůči sobě.

Nový PC Nikkor 19 mm f/4E ED má jeden otočný mechanismus vzadu u bajonetu, pak následuje shift mechanismus (posun optické osy) a za ním je ještě jeden otočný kloub – tzv. PC Rotation. Teprve potom na objektivu najdete tilt mechanismus (náklon optické osy). To znamená, že korekce shift a tilt už nejsou – jako u starších modelů – vůči sobě napevno, ale tyto dva mechanismy je možné nezávisle na sobě vzájemně pootáčet. To pochopitelně dává fotografovi mnohem větší možnosti, jak „zkroutit“ objektiv a dosáhnout tím požadované nápravy perspektivního zkreslení, případně zajímavého efektu.

Ukázka využití otáčení celého objektivu a zároveň PC rotace
Ukázka využití otáčení celého objektivu a zároveň PC rotace

Nyní několik technických dat, týkajících se mechanické části objektivu:
Jestliže jsme začali otáčením, tak to je možné – u zadního mechanismu – provádět v úhlu až 90° v obou směrech s aretací po třiceti stupních. Druhý otočný mechanismus PC Rotation má taktéž maximální úhel natočení 90°, „záskoky“ jsou ale po pětačtyřiceti stupních.
Shift mechanismus – posunutí optické osy v rovnoběžném směru, lze provádět v rozsahu ±12 mm. Vychýlení čili tilt pak můžete provádět v úhlu ±7.5°. Shiftovací „točítko“ nově nemá aretaci nastavené polohy – nikoliv však proto, že by se na ni zapomnělo, nýbrž proto, že objektiv drží v nastavené poloze i bez ní.

PC Nikkor 19 mm f/4E ED

PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Ze skla a kovu

PC Nikkor 19 mm f/4E ED je ze všech čtyř tilt-shift objektivů Nikonu nejen nejširší, ale s průměrem 89 mm, stavební délkou 124 mm a hmotností 885 gramů, je to i největší bumbrlíček. Není se ale čemu divit – široký zobrazovací úhel vyžaduje velký průměr sám o sobě, a toto je navíc speciální optika s možností posunu a vychýlení optické osy – objektiv tedy musí vykreslit ještě mnohem větší obrazový kruh než u běžné optiky.

Tomu také odpovídá mohutná vypouklá vstupní čočka à la „čtrnáct dvacet čtyřka“ čili objektiv AF-S Nikkor 14–24 mm f/2,8G ED. Na rozdíl od zmíněného ultraširokoúhlého zoomu ale PC Nikkor 19 mm f/4E ED nemá vestavěnou sluneční clonu. Musí si proto vystačit – a ve většině případů si také vystačí – s antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat. Ze stejného důvodu také nemá ani možnost nasazení filtrů. Pro ochranu přední čočky ve standardním balení najdete mohutnou krytku s pojistkou, vyrobenou z tvrdého odolného plastu. A měkké pouzdro na objektiv k tomu.

Krytka objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED
Krytka objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Objektiv je jako všechna tilt-shift skla ostřený manuálně, nejkratší ostřicí vzdálenost činí 0,25 m, což odpovídá zvětšení 0,18×. Clona s maximální hodnotou F32 je elektromagnetická, devítilamelová. Na rozdíl od předchozích tří „shifťáků“ Nikonu, nemá nový širokáč na těle tlačítko pro zaclonění – vizuální kontrolu hloubky ostrosti ale můžete provést příslušným tlačítkem na fotoaparátu (nebo ji vidíte v režimu Živého náhledu).

Brilantní optika

Optická konstrukce PC Nikkoru 19 mm f/4E ED se skládá ze 17 čoček ve 13 skupinách, dva členy jsou asférické, tři pak typu ED. Nechybí ani ochranná fluorová vrstva na vypouklé přední čočce. Jen podotýkám, že jde o objektiv typu FX, tedy fullframové sklo, které nicméně můžete použít i na DX tělech. Pak se dostáváte na stále příjemně široký zobrazovací úhel blízký 28mm objektivu.

Optická konstrukce objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED
Optická konstrukce objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED
MTF křivky objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED
MTF křivky objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Musím suše konstatovat, že na optické kvalitě (mechanickou kvalitu nebo dílenské zpracování však nevyjímaje) se tvůrci PC Nikkoru 19 mm f/4E ED opravdu vyřádili. Ať jsem tento objektiv „zkroutil“ jakkoliv do maximálních hodnot, nenašel jsem ani náznaky obvyklých optických vad jako je chromatická aberace nebo neostrost. Co se té týče, je třeba brát v úvahu, že při velkých posunech optické osy je nezbytně nutné také hodně clonit – clonu F22 je třeba brát jako základ. Zkoušel jsem fotit i na F16, ale tato clona už nepokryje ostrost v celém obrazovém poli.

PC Nikkor 19 mm f/4E ED
Zde jsem se pokoušel kombinovat shift ke srovnání padajících linií kostela a tilt k proostření scény. Použitá clona F16 je ale malá – horní hrana střechy kostela a věžička už jsou neostré. Dost možná jsem ale jen obě korekce nenastavil optimálně…

Na druhou stranu, kromě takříkajíc seriozní práce lze objektiv tohoto typu využít i k zajímavým hrátkám. Typické je „zneužití“ tiltu nikoliv k prohloubení ostrosti, ale k jejímu potlačení. Zkusil jsem to například na „architektuře“ nebo i na street fotce. Zde je pár ukázek.

Pomocí tiltu můžete hloubku ostrosti nejen zvětšit, ale i zmenšit
Pomocí tiltu můžete hloubku ostrosti nejen zvětšit, ale i zmenšit

PC Nikkor 19 mm f/4E ED

PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Celkové hodnocení

Tilt-shift objektiv PC Nikkor 19 mm f/4E ED patří mezi mimořádně povedené kousky v portfoliu optiky Nikonu pro DSLR (lze samozřejmě využít i na mirrorless řady Z). Z pohledu konstrukce a dílenského zpracování nelze mít jedinou výtku – všechny mechanismy včetně ostřicího kroužku mají přesný chod bez vůlí nebo naopak nadměrného odporu, práce s nimi je velmi příjemná. Optiku už jsem chválil a nemám k tomu co dodat ani na závěr – prostě výborná práce.
PC Nikkor 19 mm f/4E ED je přesně ten typ profesionálního nářadí, které mám rád – „neklade odpor“ při používání, je spolehlivý za každých okolností, a podává skvělé výsledky. Vzhledem k širokému ohnisku jej ocení zejména krajináři a fotografové architektury, dalšímu nasazení se meze nekladou.


Doporučená prodejní cena: 96 490 Kč
Podrobné technické parametry objektivu PC Nikkor 19 mm f/4E ED najdete zde

PC Nikkor 19 mm f/4E ED – demosnímky bez úprav

Fotografie jsou pořízené na těle Nikon Df

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG (116 MB)
NEF – 1. část (150 MB)
NEF – 2. část (137 MB)


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *