Capture NX 2 – otočit, srovnat, oříznout a třeba ještě zrcadlit

V prvních dvou dílech našeho volného seriálu o programu Capture NX 2 jsme se prozatím věnovali seznámení se softwarem, nyní už pomalu vplujeme do vod základních úprav. Prozatím se nebudeme věnovat ani expozici, ani D-Lightingu či U-pointům – zahájíme tím, čím by při úpravách fotografie měl začít každý uživatel – ořezem, srovnáním horizontu a „příbuznými“ funkcemi.

Předmluva

Může se to zdát triviální, ale takový ořez je i ve své jednoduchosti velmi důležitá funkce. Pominu situace, kdy je ořez nezbytný jednoduše například z toho důvodu, že autor preferuje čtvercové snímky, nebo je třeba kvůli publikaci v časopise či knize dodržet přesný poměr stran. Z následujícího povídání vyjmu také případy, kdy fotografujete ze stativu a máte dostatek času zkomponovat perfektní záběr. To ale platí jen tam, kde můžete ovlivnit „obsah scény“, tedy víceméně při studiové práci.

Ve všech ostatních případech skoro každá jiná fotografie potřebuje alespoň částečný ořez. Mnoho snímků vzniká ve spěchu, při používání LCD displeje často pořádně nevidíme záběr kvůli odleskům, amatérské zrcadlovky nemají 100% pokrytí hledáčku… Zkrátka téměř nikdy není prvotní kompozice ideální. Tam leze v rohu do záběru zbytečná větvička, jinde zase nečekaně kazí kompozici auto, které „vjelo do snímku“. Spoustu věcí lze jednoduše bezbolestně oříznout – všímejte si dobře okrajových částí fotografie.

No a konečně když pak v celostátních denících vidím snímky, na kterých hladina rybníka teče do kopce, bere mě čert. A přitom i narovnání horizontu je tak snadné a mělo by také patřit k prvotním úpravám snímku v počítači.

Podívejte se na následující fotografii. Pořídil jsem ji těžkou zrcadlovkou „naslepo“ s rukou nataženou co nejblíž vodní hladině. Nebožtík profesor Šmok by ze mě měl „radost“ hned několikrát. Motiv jeho „oblíbené“ labutě, nakloněný horizont, spousta rušivých prvků v obraze… Byť jde víceméně o snímek určený ke smazání, dobře se na něm budou ilustrovat následující postupy.

Capture NX 2

Vodováha v ceně

Potřebujete-li fotografii natočit o libovolný úhel – což je náš případ – máte dvě možnosti. Buďto to udělat interaktivně pomocí myši nebo exaktně zadáním úhlu pootočení. Obě možnosti se skrývají pod nástrojem Straighten (narovnat), který má své tlačítko v rozhraní Multi-Purpose nebo Edit (viz předchozí díl) vpravo nahoře v nástrojové liště jako pátá ikonka zleva.

Použití je velmi jednoduché: Klepněte na tlačítko Straighten a táhněte myší podél hladiny rybníka, což je indikováno přerušovanou čarou. Ona čára představuje horizont, takže jakmile ji myší „pustíte“, fotografie se automaticky podle „nového horizontu“ natočí. Pokud nejste se svým výsledkem spokojeni, můžete jemným doladěním za koncové úchytné body horizont srovnat k plné spokojenosti.

Capture NX 2 standardně při použití této funkce ořízne přečnívající okraje fotografie, které vzniknou pootočením. Pokud si je z nějakého důvodu přejete zachovat (byť mě nenapadá, jaký důvod by to mohl být), podívejte se vpravo do palety Edit List. Použitím funkce Straighten se zde automaticky vytvořila stejnojmenná položka, která je nyní zvýrazněná tenkým žlutým rámečkem. Dole je pak zaškrtávací políčko Include Areas without image data (včetně oblastí vně obrazových dat). Když toto políčko označíte, Capture NX 2 nebude snímek automaticky ořezávat a výsledek bude vypadat podobně jako na následující ukázce.

Všimněte si také, že v Edit Listu můžete úhel naklonění zadávat exaktně ve stupních. Zároveň byste měli vědět, že každý jednotlivý „zápis“ v Edit Listu (v tomto případě sekce 1. Straighten) lze kdykoliv dodatečně vypnout/zapnout „fajfkou“ vpravo nahoře, nebo křížkem vedle ní zcela zrušit.

Otočit o čtvrtkruh

Jako každý grafický editor, dokáže Capture NX 2 také otáčet obraz o 90˚ po- či proti směru hodinových ručiček. Až tuto funkci budete potřebovat, najdete ji v nástrojové liště vlevo vedle Straighten. Když na ni klepnete myší a podržíte, rozbalí se do dvou tlačítek Rotate 90˚ CW (CW – Clockwise – po směru hodinových ručiček, tedy doprava) a Rotate 90˚ CCW (CCW – Counterclockwise – proti směru hodinových ručiček, tedy doleva).

Funkci můžete vyvolat také z menu Edit | Rotate. Zde také vidíte vypsané klávesové zkratky, které můžete použít místo klikání myší, tedy Ctrl+R pro otočení o devadesát stupňů doprava a Ctrl+Shift+R pro natočení fotografie vlevo.

Nůžky do ruky a jdeme na to

Horizont, resp. vodní hladina je nyní ve své přirozenosti, můžeme se pustit do odstraňování rušivých prvků poblíž okrajů obrazu. K tomu slouží funkce Crop (ořez). U ní si nejprve zapamatujte klávesovou zkratku. Je to pouhé písmeno C. Proč začínám klávesovou zkratkou? Protože je shodná snad ve všech programech pro úpravu fotografií, takže se vám tato malá dovednost bude hodit nejen v Capture NX 2.

Ořez prezentuje tlačítko s typickou ikonou dvou překřížených úhelníků, umístěné v nástrojové liště vpravo vedle Straighten. Poté, co na něj klepnete, zobrazí se pod ním pomocná lišta s možnostmi nastavení tohoto nástroje. První tlačítko vám dává dvě možnosti: Free Crop (volný ořez) a Fixed Aspect Ratio (pevný poměr stran).

Co k tomu dodat? Volný ořez je volný ořez, ten použijete vždy, když nemusíte z jakéhokoliv důvodu dodržovat nějaký pevný poměr stran snímku. Druhá volba pak zpřístupňuje další varianty – buďto předdefinované poměry nebo možnost zadání vlastního poměru stran.

Zde vysvětlím jen pojmy Landscape a Portrait, plus Custom. Landscape znamená stranovou orientaci na šířku, Portrait pak na výšku. Custom (uživatelský) je možnost zadat vlastní poměr stran, který napíšete do dvou vedlejších políček. Nezapomeňte: první hodnota je šířka, druhá výška.

Poslední funkci ořezu si ukážeme na naší labuti. Zapnete-li volbu Show Crop Assistance Grid (zobrazit pomocnou mřížku), bude se vám při ořezávání snadněji pracovat se zlatým řezem – mřížka totiž rozděluje ořezávanou oblast na třetiny vodorovně i svisle. Pojďme tedy k naší ukázce.

Pro tento účel jsem použil volný ořez – do pevného poměru stran mě nic „netlačilo“. Všimněte si, že jsem řezal docela radikálně, nicméně k dobru věci. Vlevo zmizely sloupy elektrického vedení (a část labutí rodinky), vpředu chuchvalec peří ve vodě a vpravo pak druhá část labutí rodinky, která však vzhledem k malé hloubce ostrosti vypadala spíše jako nežádoucí hnědý flek. Dominantní labuť se zároveň dostala do blízkosti zlatého řezu. Takže nyní už jen klepnout na Enter a je to! (Ještě by se sice chtělo zbavit toho červeného auta, to už ale není práce pro ořez.)

Fotografie před úpravami
Fotografie před úpravami
Fotografie po úpravách
Fotografie po úpravách
Soudek nebo poduška?

Ještě jedna deformace obrazu může – a je třeba říci, že v době zoomů zcela běžně – nastat. Sférické zkreslení. Většina zoomů má na širokém konci poměrně výrazné soudkovité zkreslení, které se obvykle se vzrůstajícím ohniskem brzy mění na konkávní, poduškovité prohnutí linií. Zatímco u běžných snímků se většinou geometrickému zkreslení nevěnuje příliš pozornost, například u technické fotografie nebo třeba architektury jde o citlivý problém.

Capture NX 2 naštěstí má k dispozici nástroj k potlačení sférického zkreslení. Hledejte jej v menu Adjust | Correct | Distortion Control. V Edit Listu pak jednoduše posuvníkem v rozmezí -100 až +100 zkreslení srovnáte.
Tato funkce ale nedokáže odstranit tzv. vlnkovité zkreslení, což je jakási kombinace soudkovité a poduškovité deformace, kterou hlavně u širokých ohnisek trpí některé zoomy.

Zrcadlo, zrcadlo…

Na úplný závěr tohoto dílu tutorialů o Capture NX 2 si ještě krátce povíme o funkci zrcadlení. Fotograf ji sice použije párkrát za život, jde spíše o pomůcku grafika-sazeče a ten ji používá v jiných programech. Nicméně Capture NX 2 zrcadlení umožňuje, tak se podívejme na to, jak se provádí. Klepněte na menu Edit | Flip a jste na místě. Horizontal samozřejmě znamená vodorovné zrcadlení, Vertical pak převrácení svislé.


Sdílej

40 komentáře

  1. Diky za tento bezvadny serial, tesim se na dalsi pokracovani.

    Capture NX2 mi presvedcil svoji konverzi snimku RAW. Rozdil v porovnani s jinymi editory je neuveritelny. Uz jen pouhym otevrenim RAW souboru v Capture NX2 usetri spoustu prace pri editaci.

  2. Capture NX2 je výborný. Pro nás co neumíme anglicky je každá rada, každý návod k nezaplacení… Jen doufám, že seriál neskončí po pěti dílech, ale bude podrobný. Nebyla by špatná ani kniha o práci v NX2, neuvažujete o vydání? Přeji ostré pero :-)))

  3. Slibuji, že se budu snažit, seč mi budou síly stačit :) A kniha? Nevím, nevím… Možná tak e-book, ale i to je ve hvězdách.

  4. Dnes mi přišel odkaz na tento web a serial o NC NX2 je bezva počin, zkouším ho už delší dobu pokus omyl a lovím tutoriály kde se dá tak jen tak dále. Díky.

  5. Za knihu bych se také přimluvil, nebo překlad vyšlé v AJ, mi co pamatujeme mrtvé moře ještě v dobách kdy bylo jen nemocné, máme nebo aspoň já s AJ problémy.Díky

  6. Já používám už leta NIKON Capture nejprve NX a teď NX2, taky naprostá spokojenost a nic lepšího neznám na úpravu RAWů NEF. Pro ty kteří nevládnou anglicky, mám sbírku českých návodů pro NIKON Capture 4 a NX, takže pro ty kteří by chtěli česky nakouknout do zákoutí NIKON Capture, můžu poslat. Jsou to PDF soubory. Když tak mně můžete kontaktovat na email sasa@kolovratnik.eu.

  7. Nikon Capture je jistě dobrá věc – svého času jsem jej vyzkoušel. ALE – na trhu je perfektní Adfobe Lightroom (teď už Lightroom 4), který toho umí o hodně víc, i ta čeština se do něj stáhnout, a hlavně je provázaný s Photoshopem – takže jsou možné „odskoky do Photoshopu a zpět. Vřele dopručuji.
    Honza

  8. Honzo nic ve zlém, ale přesně tak to vždy začne a skončí pokud se někde probírá NC NX,hned se najde někdo kdo zaručeně ví, že to jeho je to nej a přesvědčí ostatní a je po diskusy a povšem. Pokud používáš Lightroom tak diskusí o něm a Photoshopu je všede plno tak se kochej tam.

  9. OK. Jsem letitý zapřísahlý „nikoňák“. Ale to neznamená, že musím jenom „tleskat“. Snad jsem, proboha, nikoho neurazil, když jsem napsal, že prostě doporučuji Lightroom. Kdo zkusil obojí, ví o čem mluvím.

  10. Honzo, nikoho jsi neurazil, tak jak tobě vyhovuje Lightroom tak já jsem se s ním rozešel a zkoušel jsem ho několikrát.Jen jsem chtěl napsat, že různá diskus. fora jsou plná LR, PS a o NC NX2 se toho moc nenajde a mě vyhovuje a těch pár ang. označení v programu zvládnu i já jazykový negramota.Tak jsem rád, že se tomuto tématu někdo věnuje a věřím, že bude pokračovat za čož mu dík.

  11. Jsem rád za těchto pár užitečných rad a jenom houšť. Používával jsem kdysi Capture 4 a byl jsem spokojený. Bohužel s přechodem na Vindous 7 jsem musel přejít na NX a s tím se pořád tak trošku peru:-DDD

  12. Zdravím všechny a mám pár postřehů. Rovněž nesouhlasím s tím, aby tady někdo hovořil o Lightromu, i já jsem ho opustil a přešel na NX2. Takže jsme na stránkách Nikonu a bavme se o NX2.
    Pokud se týká toho seriálu, i já ho vítám a těším se na další pokračování. Jen se domnívám, že pokud půjde autor cestou, kterou zvolil, tak ten seriál nikdy nedokončí, nemluvě už o tom, že ty úplné základní věci už každý uživatel zrcadlovky Nikon, který fotí do nefu, stejně zná. Takže zkusme radši ty špeky – já mám třeba zcela nejasno v dávkovém zpracování, kdy mi někdy při aplikaci uložených nastavení vylezou úplné nesmysly. Asi jsem hodně přeskočil… nicméně nemyslím si, že by se to mělo brát od základů. Každý má určitě český manuál a ten je psaný, jako všechny manuály blbě a chybí mu ta pověstná jasná čeština, aby to každý pochopil.
    Tolik můj názor, pokud budete komentovat, budu jen rád.

  13. 2Ladislav: Nechci vytvářet zbytečný flame, ale možná byste se divil, jaká je „vědomostní úroveň“ většiny čtenářů. Zcela záměrně jsem proto začal od nejjednodušších základů. Ale nebojte, bude to postupně gradovat a konec určitě (někdy) nastane :)

  14. Děkuji za první reakci autorovi seriálu. Pokud by vám nevadilo, napsal bych pár dotazů, které by byly mimo toto fórum, ale mi by odpovědi určitě moc pomohly.

  15. Zdravím všechny ,Ladislav dík za podporu máš a nemáš pravdu o těch základních úvodních věcech, my co jsme o trochu dále si je přečteme, ale vem si dobu kdy jsi začínal a začínali jsme všichni tak jsi byl také rád za každou dobrou. Proč jsi nenapsal své dotazy sem, třeba by se poučili i ostatní?

  16. Ruda:
    Nazdar, nepsal je tady, protože jsou až někde z konce programu a nerad bych tady někoho hned na začátku zmátnul. Věřím, že p.Lindner mi separátně odpoví. Týkají se především dávkového zpracování fotek.

  17. OK. Zdravím Ladislava a další.Pochopil jsem – jiný názor = popravčí četa! (to mi něco připomíná…)
    Já myslel,. že blog je k tomu, abychom věcně diskutovali – v čem je co lepší, v čem horší atd.
    Jestliže máme jenom tleskat, tak je to k ničemu. Pana Lidnera si vážím, Nikonem fotím spoustu let a nedám na něj dopustit – propracoval jsem se k němu za cenu hodně velkých investic, ale proč mám tleskat, když je něco horší, než něco jiného?
    Jestli jsou jiné názory nežadoucí, prosím, dejte to do záhlaví blogu.
    Honza

  18. Víte, on problém není v jiném názoru. Zakopaný pejsek je v tom, kam se potom taková diskuse ubírá.
    Další napíše, že nejlepší je plugin do Photoshopu. Také Phase One nemusí být k zahození a další se přidá s tím, že jemu stačí otevírat NEF v Zoneru. Tím je celá diskuse kolem NX2 v háji a výsledek se podobá zákonu po sérii pozměňovacích návrhů v parlamentu – nikdo již neví, o co původně šlo. Tleskat netřeba, mám také spoustu připomínek. U mne třeba NX2 při otevření více než 100 fotografií neplánovaně tuhne. Jde potom sice zavřít, nikoliv ale znovu spustit – je třeba najít příslušný proces ve správci programů a ukončit jej. Stále se zavírají paletky a je třeba je znovu otevírat atd. atd. Ale stejně jej používám i přes chyby, které má:)

  19. vesele si kecám se sousedem o bramborách jakou sadbu koupil.jak mu klíčily,kdy sázel … a vtom tam přijde druhý soused, že jeho králící mají velkou hlavu a je po bramborách. O tom jsem psal Honzo a ne o zákazu jiného názoru.

  20. Dobry den,
    predem bych chtel pochvalit autory celeho tohohle Nikonackeho blgu… ale neda se mi nezastat chudaka Honzu, ktery byl hned ukamenovan…
    Kdyz uz tady byl ten primer o pestitelskych a chovatelskych pracich, tak si myslim, ze nebyl zvolen zrovna stastne… Capture NX2 je program na praci s fotkami, coz jsou ty brambory… Lightroom je taky programek na upravu fotek, coz mi prijde taky jako brambora, sice ne stejny druh, navic jeste od konkurence :-)) ale at se na to divam jak chci, tak tam toho chudaka kralicka nevidim…
    A jak rika Honza, diskuse je od slova diskutovat… kolikrat se mi stalo, ze jsem to panorama musel skladat v jinem programu nez je Lightroom… a zajima mne jake vychytavky maji jednotlive programky… podle mne nezabijeji diskuse odbocky k jinym tematum, ale spis fanatismus prispivatelu… To ja jako bychom chteli odsuzovat Ladislava, za to ze ho zajimaji jenom speky NC NX2 a nehledi na zacinajici upravovatele fotek…
    Za mne muzu rict, ze jsem rad za kazde forum, ve kterem se doctu neco noveho a zajimaveho ohledne foceni… tak a ted do mne :-)))

  21. Peter, díky. Tak snad nejsem masový vrah…
    Nejde mi o žabomyší války, schválně si kdokoli může přečíst můj první příspěvek – jen jsem napsal, že doporučuji Lightroom. Nic více.
    Diskusi zdar.

  22. Můj předchozí příspěvek zmizel (a podepsal jsem se Hnoza) – opakuji:
    Peter, díky. Tak snad nejsem masový vrah…¨
    Každý si může přečíst můj první příspěvek – jen jsem napsal, že doporučuji Lightroom. Nic více.
    Diskusi zdar.

  23. Děkuji Petru Lindnerovi za odpověď na můj e-mail.
    Jinak chlapi nasaďte tlumiče vášní, zakopejte válečné sekery a věnujte se seriálu o NX2. Anebo přejděte na Grafiku, tam jsou lidi, kteří mají i 20.000 příspěvků…. ????

  24. Používám NX2 a jsem spokojen. Jen by mě zajímalo, kdy bude další, novější…např NX3. 2ka je ok, ale už je tady nějakej ten pátek!! Ví někdo něco, pracuje se na něčem? Právě neustálou inovací programů, z mého pohledu konkurence NX2 nejvíce drtí !!!

  25. Dobrý den,prosím poradit,koupil jem D300 a nemohu otevřít obrázky v NEFu.
    V počítači mám Windous 7 a v digiťáku dovolenou ze švýcarských kopečků.
    Moc děkuji za každou radu.

  26. Mílý Josefe,

    myslíte to vážně, nebo si děláte z těchto stránek srandu?
    Pakliže to myslíte vážně, radím Vám, abyste tu postarší profi zrcadlovku, kterou jste jistě koupil z druhé ruky, rychle prodal a koupil si nějakého Nikona za 2.500 Kč a knihu Základy digitální fotografie.

    P.S. Jinak odkaz na Váš web samozřejmě nefunguje !

  27. Dobrý den, Petře i ostatní,

    taktéž se přidávám k díkům za články o „našem“ nikoním prográmku.

    Měla bych na Vás i ostatní v diskuzi jednu otázku týkající se otáčení fotografií v tomto programu.

    Když otevřu fotku v NX2, první co je, že ji většinou otáčím a pak začínám s dalšími úpravami, abych na ně lépe viděla :-) Můj problém tkví v tom, že jakmile začnu dělat na fotce další změny – tj. používat další funkce, tak se mi vypíná funkce otočení (odfajfkuje se“) – fotka se vrátí do původní polohy a já ji po každé úpravě musím znovu zašktrnout, aby se mi fotka zobrazila správně otočená.

    Vypínání této funkce po každé úpravě mě docela štve.
    Jak docílit toho, aby se po otočení fotografie „nevracely“ do původní polohy jakmile použiju některou z dalších funkcí?

    Předem díky za odpověď.

  28. Dobrý den Martino, náprava je jednoduchá – v okně Preferences zaškrtněte volbu Keep All Steps Active in Edit List (Requires Fast Processor). A je to… :) Jenom poznámka – jak je v závorce upozorněno, „trochu to žere“ výkon, takže zejména u složitějších úprav se připravte na zpomalení odezvy programu. Pokud ale máte moderní počítač a dostatek paměti (8–16 GB), neměl by s tím být problém. Já to mám zapnuté permanentně…
    Ještě to okno – zde: https://jdem.cz/vwfs8

  29. Dobrý den, při View…Compare Images….Compare with Original….dochází při Birds eye přiblížení téměř po každé ke kolapsu NX2. 12Mega RAM, W7, Due core, mi přijde dostatečné. Jinak ok. Kromě tohoto
    ko.
    MK

  30. Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na jednu věc. U NX2 jsem nenašel žádnou úpravu tzv. kácejících se linií (perspektivu) například u budov. U takto vyspělého editoru mi tato funkce dost chybí. Pokud jsem tuto funkci nenašel a je tam, prosím o info.

  31. Pane Lindner,
    s úpravou kácejících se linií nemáte tak celkem pravdu. V NX2 je funkce „Straigheten“,kterou jde linie srovnat. V parametru funkce můžete nastavit uhel.

  32. Ivan: Nechci vás zklamat, ale nemáte pravdu. Nástroj Straighten nemá se srovnáním sbíhajících se linií nic společného – pouze otáčí obrazem o libovolný úhel.

  33. V každém případě je divné, že do levných amatérských těl (D3200, D5100, ale i D7000) dá Nikon funkci pro narovnání linií přímo do menu editace snímků, ale do svého softwaru už ne…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *