Capture NX 2 – prostředí programu

Než začnete pracovat se softwarem, u kterého jste dosud nikdy „neseděli“, je nanejvýš vhodné, seznámit se nejprve s jeho vzhledem a případnými možnostmi modifikace prostředí.

Capture NX 2 po standardní instalaci vypadá podobně jako na následující ukázce: Největší část je vyhrazena samotné upravované fotografii, vlevo a vpravo najdete nejrůznější ukotvitelné paletky, nahoře klasické menu doplněné vodorovnými nástrojovými lištami. Toto je pracovní plocha s názvem Multi-Purpose (univerzální, víceúčelová).

Pracovní plocha typu Multi-Purpose
Pracovní plocha typu Multi-Purpose

Jak už to u moderních programů bývá, prostředí je uživatelsky modifikovatelné, na ploše si můžete nechat zobrazit jen ty nástroje, se kterými pracujete, a ostatní skrýt. Vlastní nastavení si můžete také uložit, nyní se však budeme věnovat předdefinovaným pracovním plochám. K těm se dostanete nejrychleji po klepnutí na tlačítko zcela vlevo nahoře pod menu. Pokud preferujete práci s menu, pak klepněte na Window | Workspaces. V každém případě se vám zobrazí malá nabídka, ve které vás nyní zajímají první čtyři položky.

Capture NX 2Capture NX 2

Po zvolení Browser (prohlížeč) zmizí náhled fotografie a editační nástroje, a naopak větší část pracovního prostředí zaujmou miniatury snímků ze zvoleného místa na disku či jiném úložišti. To pak vybíráte ze stromové struktury vlevo.

Pracovní prostředí Browser
Pracovní prostředí Browser

V paletě Browser lze jednoduše pomocí posuvníku [1] měnit velikost náhledů, vedle umístěným tlačítkem [2] pak volíte buďto zobrazení Thumbnail Grid (mřížka miniatur – tedy standardní zobrazení malých náhledů) nebo Thumbnail List, kdy se náhledy zobrazí v řádkovém výpisu s některými obrazovými parametry.

Nemusíte zcela nutně nechat zobrazit všechny snímky ve zvolené složce – náhled lze filtrovat. Proto věnujte pozornost levé horní nástrojové liště Filter [3].

lišta Filter
lišta Filter

Řada barevných čísel od nuly do devítky představuje tzv. filtr labelů – štítků. Těmi můžete svoje fotografie opatřit pomocí podobné lišty, která je však umístěna ve spodní části okna. To stejné se týká vedle umístěných hvězdiček (Pozn.: oboje hodnoty lze zadávat také jednotlivě u náhledu každé fotografie).
K čemu slouží ono „hvězdičkování“ a „číslování“ fotografií? Právě k možnosti filtrování – a to, jak je použít konkrétně, víceméně záleží na vás. Hvězdičky se obvykle používají k hodnocení snímků, čísla pak mohou představovat nějakou kategorii, ale úplně klidně také další hodnocení.
Všimněte si také v nástrojovém pruhu Filter, že tlačítek s čísly lze použít i více, ne jen jedno, takže můžete vyfiltrovat např. jedničku, trojku a třeba ještě sedmičku… U hvězdiček je zase možné pomocí malých trojúhelníkových šipek zadávat rozsah.

Vpravo vedle hvězdiček najdete tlačítko – standardně s volbou All Images – všechny fotografie. Když na něj klepnete, nabídnou se vám volby NEF|NRW only (zobrazit pouze RAWy NEF|NRW), JPEG only a TIFF only (zobrazit pouze JPEGy nebo TIFFy). Použití není nutné zdlouhavě vysvětlovat.

Vedle tohoto tlačítka máte umístěno další, čtvercové, se symbolem překrývajících se obdélníků. Pokud na něm déle podržíte kurzor myši, zobrazí se vám popiska Show pairs as one image – Zobraz páry jako jeden náhled. To je užitečné, pokud z nějakého důvodu fotografujete do RAWu i JPEGu zaráz. Při běžném zobrazení se vám tak v Browseru ukazují náhledy obou formátů – jsou zdvojené. Použití právě tohoto tlačítka vám sloučí náhled do jednoho. Nemusíte se ale bát, o snímky nepřijdete – jde jen o filtrované zobrazení.

Poslední tlačítko této lišty Sort se stará o seřazení náhledů. Po klepnutí na něj se vám zobrazí rozbalovací menu s následujícími možnostmi:

Capture NX 2

Standardní Name znamená řazení podle jména souboru
Date Shot – podle datumu pořízení snímku
Date Modified – podle data modifikace (např. po pozdějších úpravách) snímku
File Size – podle velikosti obrazového souboru
File Type – podle typu obrazového souboru
Label – podle výše popsaných číselných štítků
Rating – podle hvězdiček.

Poslední volba Then Sort By (pak řadit podle) zobrazí stejné hodnoty jako nyní popsané. K čemu je to dobré? Určuje, jak se mají fotografie řadit v případě, že jsou první hodnoty stejné. Typicky to nastává, když zvolíte řazení podle hvězdiček. Zcela běžně máte ve složce více shodně „ohvězdičkovaných“ snímků – a právě volba Then Sort By určuje, jak se mají dále řadit.
No a konečně ještě dvě poslední položky rozbalovacího meníčka Ascending a Descending říkají, zdali se snímky mají řadit vzestupně či sestupně.

Další pracovní plochy Capture NX 2

Druhou předdefinovanou pracovní plochou Capture NX 2 je prostředí s názvem Metadata. Jen znovu opakuji, dostanete se k němu – a všem dalším taktéž – buďto pomocí tlačítka zcela vlevo nahoře pod hlavním menu nebo právě z něj klepnutím na Window | Workspaces.

Pracovní prostředí Metadata
Pracovní prostředí Metadata

Pracovní plocha Metadata je velmi podobná předchozímu prostředí Browser, pouze se vlevo vyměnila paletka stromové struktury složek za dvě propojené paletky metadat. Horní část s údaji EXIF je pouze informační – to když potřebujete zjistit detailní parametry expozice. Se spodní částí lze dále pracovat. Můžete zde do prázdných políček zadávat klíčová slova, popisky, jméno autora a další informace. Chcete-li zadat některou hodnotu pro více fotografií shodnou (typicky zrovna třeba jméno autora), označte požadované snímky v pravé části náhledů a hodnotu zadejte pro všechny zvolené najednou.

Další pracovní plochu Multi-Purpose (univerzální, víceúčelová) můžeme téměř přeskočit – byla o ní řeč hned na začátku tohoto článku. Jde o rozhraní, které je skutečně univerzální, protože kombinuje na levé straně paletku Browseru a možnost otevřít si ručně klepnutím na malé tlačítko + také třeba paletku Folders, spolu s pravou částí, kde již najdete editační funkce.

A konečně poslední pracovní plocha Edit tak zabírá už jen tu pravou, editační paletku.

Pracovní prostředí Edit
Pracovní prostředí Edit

Toto bude ale s velkou pravděpodobností nejpoužívanější rozhraní Capture NX 2, a proto se mu budeme věnovat s mnohem větší péčí v dalších dílech našeho „nekonečného tutorialu“ o tomto programu.


Sdílej

14 komentáře

  1. Nikon blog vypadá dobře a články o NX2 mě budou zaímají asi nejvíce. Základy používání ovládám, ale rád se dovím pokročilejčí zkušenosti hlavně k postupu úprav snímků. Mám pocit, že i mezi Nikonisty je významně rozšířenější LIGHTROOM , ale je to hlavně tím že Nikon povědomí o Capture NX v ČR prakticky nepodporoval. Protože, už je tu NX2 docela dlouho také by mě zajímalo, zda se objeví nová verze nebo významnější aktualizace.

  2. Jsem rád, že se někdo věnuje NX2 a doufám, že se zde dovím vše co potřebuji. Jen jeden postřeh. Na snímku plochy s metadaty, jaký byl použit objektiv? Je zde vypsán 17-50/2,8 G…? Dost mě to překvapilo, jde opravdu o Nikon AF-S 17-55 2,8? Nebo jde o jinný objektiv? Program nerozpozná správně profi objektiv od Nikonu? Je to tak i s jinýma objektivama? …. Jen dotaz, zaujalo mě to.

  3. Radku vy máte ale postřeh! ;) Je to archivní fotografie a protože mně za dřívější praxe v časopise DIGIfoto prošlo rukama mnoho objektivů různých značek, tipoval bych to tentokrát na Tamron :)

  4. Tak Nikonisté, vyzkoušel jsem už hodně RAW konventorů a kvůli NX2 jsem dokonce opustil i Lightroom.
    Pravdou je, že to ovládání není žádná hitparáda, ale výsledky jsou opravdu exceletní. Vy, kteří ten program neznáte, sledujte rubriku, pořiďte si demo a troufám si říci, že od toho už neutečete.

  5. Zdravicko,
    vyfotil jsem zkusebni foto ve formatu RAW. POridil jsem si tento program ve verzi 2.2.4 a pokusil se otevrit tuto zkusebni fotografii. Bohuzel se mi nepodarilo ji otevrit. Vybehne hlaska – Obrazek nelze otevrit. NEvim bohuzel co delam spatne, jestli je neco spatne s nastaveni fotoaparatu – pouzivam Nikon D5100. Instalace programu probehla bez chyb. Spusteni programu take bez chyb. Muzete nekdo pomoci? Informace mohu blize specifikovat bohuzel tedka nevim presne jake:-D dekuji Stepan

  6. Capture NX je kromě angličtiny nepochybně i v dalších světových jazycích, čeština však mezi nimi není.

  7. Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je rozdíl v kvalitě výstupu při konverzi NEFu mezi CaptureNX2 a zdarma dodávaným ViewNX2. Neptám se na další – pokročilé funkce, které View nemá, rozdíly ve vybavení obou programů chápu. Jde mi čistě o kvalitu algoritmu převodu – je stejná nebo je View horší ? A pokud ano, tak v čem a proč ? Díky, Mirek.

  8. To je zajímavý dotaz! Oficiálně se to nikde neuvádí, jak vyšetřím trochu času, zkusil bych udělat malý testík. Ale neslibuji termín :)

  9. Ahoj, Capture NX už používám pár let od koupě D300, později jsem upgradoval na NX2, je to super software a stále objevují něco nového. Stáhnul jsem si i český manuál, ale je lepší objevovat nekteré finty přímo v počítači. Samozřejmě to ale vyžaduje více času. Blog vítám, občas se ptám v prodejnách knih, zda neexistuje kniha vychytavek k tomuto editoru, ale na nic jsem nenarazil. Je to škoda, ze se toho nikdo neujal, protože třeba k Photoshopu je literatury spousta. Od seriálu očekávám, ze se dozvím něco nového. Díky a hodně zdaru, pane Lindnere.. Ker

  10. Ahoj, Capture NX už používám pár let od koupě D300, později jsem upgradoval na NX2, je to super software a stále objevují něco nového. Stáhnul jsem si i český manuál, ale je lepší objevovat nekteré finty přímo v počítači. Samozřejmě to ale vyžaduje více času. Blog vítám, občas se ptám v prodejnách knih, zda neexistuje kniha vychytavek k tomuto editoru, ale na nic jsem nenarazil. Je to škoda, ze se toho nikdo neujal, protože třeba k Photoshopu je literatury spousta. Od seriálu očekávám, ze se dozvím něco nového. Díky a hodně zdaru, pane Lindnere.. KerIm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *