Bandaband v podání Nikonu D800

Pro koho jiného, než malé produkce s omezeným rozpočtem, by měly být ideální na natáčení relativně laciné digitální zrcadlovky. Typickým příkladem může být třeba tvorba videoklipů.

Ostravská skupina Bandaband, žánrově poměrně doširoka rozkročená mezi blues, rockem až po latina a funky, nepatří zrovna k mainstreamu denně omílanému v rádiích (což je ostatně možná dobře). V nedávné době byl dokončen oficiální videoklip k písni Po tobě jede z alba Zážitkomat. Kameraman Zeno Václavík (např. TV seriál Krysáci) pro natáčení použil Nikon D800.

Hudbu či klip mi nepřísluší hodnotit, technická kvalita obrazu je však bezprecedentní – posuďte sami.

Na videoklipu si můžete všimnout jednoho zásadního rozdílu oproti před pár dny prezentovanému videu Pavla Otevřela z New Yorku – obraz je zřetelně ostřejší. Zatímco Pavel obraz úmyslně „zkazil“, aby dostal charakter blízký filmové kameře, tvůrci videoklipu Bandabandu naopak kvalitu D800 vytěžili beze zbytku. Myslím, že technicky jde o naprostou špičku. Co vy na to?


Sdílej

4 komentáře

  1. Video vypadá velmi dobře (obsah dle mého názoru ještě lépe) ale jak si lze v závěrečných titulcích všimnout – je tam samostatná úloha „ostřiče“ – což dle mého soudu znamená že bez perfektní přípravy a více lidí nepůjde podobné klipy natočit jen tak jednoduše například report ze svatby….

  2. tiež by ma zaujímala ta úloha ostriča. Nejako sa mi nechce veriť že jeden držal kameru a druhý ostril :D alebo?

  3. Nezasvěcenému to může znít bláznivě, ale je to tak. U těchto „filmových“ štábů má kameraman skutečně svého ostřiče, který podle značek na základě přesně změřené vzdálenosti ostří. Kameraman vytváří „jen“ záběr a kameru samozřejmě nedrží v ruce, ale má ji na stativu, na vozíku, na kamerovém jeřábu apod… Tato práce je hodně odlišná od reportážního natáčení, které si obvykle laik s „kamerováním“ automaticky spojí. Zkuste si najít nějaký film o filmu a sledovat, co se děje u kamery…

  4. No to je právě ono na co jsem poukázat. Aby náhodou nevznikl dojem že D800 lze v takovém rozsahu natočit například report ze svatby v jednom člověku. Takové scény musí být připravené (v případě ostření i naznačkované) atd. atd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *