Žhavá letní novinka – Nikon Z fc – digitální Nikon FM2 je na světě!

Sice bych neřekl, že je to přímo trend, ale jakýsi zvýšený výskyt fotoaparátů v retro designu se obecně ve třídě mirrorless napříč fotoznačkami, zaznamenat dá. Nikon svoje první modely Zetek koncipoval v moderním kabátu, nyní však přichází na trh první retro – Nikon Z fc. Pojďte se s námi podívat na první fotografie a podělit se o první dojmy.

Nikon Z fc
Nikon Z fc

Návrat ke kořenům

V titulku tohoto článku jsem použil srovnání s kinofilmovou legendou – Nikonem FM2. Kdo z vás jej někdy viděl, držel v ruce, nebo dokonce vlastnil, čili fotil s ním, tuto podobnost u nového mirrorlessu Nikon Z fc vidí nepochybně také. Oproti „eFeM dvojce“ je zde jedna zásadní odlišnost, byť tedy nikoliv designová, ale takříkajíc koncepční – FM2 byl (a je stále) kinofilmový fotoaparát, tedy fullframe – kdežto nový Nikon Z fc je model s DX snímačem. V podstatě by se dalo říct, že se jedná o Nikon Z 50 v novém obleku, byť tedy připomínajícím 80. léta minulého století. 

Nikon Z fc
Nikon Z fc

K retro designu neodmyslitelně patří mechanické otočné voliče, plus i nějaké ty páčky pod nimi – to Nikon Z fc splňuje na výbornou. Kolečkem na horní stěně se nastavuje jak expoziční čas, tak i korekce EV, nebo ISO. Bude-li ovládání navržené podobně jako například starší retro kolega Nikon Df, lze počítat s tím, že například časy závěrky bude možné nastavovat i elektronicky, a to i v mezikrocích. Ale to je zatím jen moje domněnka, uvidíme…

Zajímavý je absolutně minimalizovaný monochromatický displej na horní stěně, podle všeho určený pouze pro zobrazování hodnoty clony. Oproti Nikonu Z 50 ale najdete rozdíly i na zadní stěně nového fotoaparátu Z fc.

Nikon Z fc
Nikon Z fc

Jednak displej není výklopný, ale je umístěný na kloubovém uchycení. Osobně to kvituji – displej má větší polohovou variabilitu a také je možné ho otočit rubem ven, čímž je chráněný při přepravě.

Všimněte si ale, že oproti Nikonu Z 50 je odlišné také rozmístění ovládacích prvků na zadní stěně nového Nikonu Z fc – to je více podobné vyšším řadám Zetek, byť tedy joystick fullframových Zetek zde nehledejte.

Vzhledem k tomu, že design à la Nikon FM2 nevyniká zrovna excelentní ergonomií, jinak řečeno grip pro pravou ruku de facto neexistuje, bude jako volitelné příslušenství dodávaný lehký externí grip, jehož jedinou funkcí je skutečně poskytnout fotografovi lepší… grip čili úchop :-)

Grip pro Nikon Z fc
Grip pro Nikon Z fc

Stylová osmadvacítka

Nový DX mirrorless Nikon Z fc se bude dodávat jak samostatně pouze tělo, tak i v několika setech s objektivy, přičemž jim bude přizpůsobený také jejich design. Platí to pro základní zoom Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3, který bude mít stříbrný vnější plášť, plus pro novou pevnou osmadvacítku Nikkor Z 28 mm f/2,8, jež ve speciální verzi SE dostane rýhování prstenců podobné, jako měly staré Déčkové Nikkory.

Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE
Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE

Tolik krátké představení nového mirrorless fotoaparátu Nikon Z fc. Jak se vám líbí? Mně tedy náramně – ostatně původní Nikon FM2 na mě kouká z čestného místa v mojí malé fotografické vitrínce – takže to by bylo, aby se mi digitální verze nelíbila.

Dnes, 29. 6. 2021, se ještě můžete podívat na online stream – představení nového modelu na webu Nikonu – svoje internetové prohlížeče si nalaďte přesně v 17.00 hodin na této adrese.

Doporučené prodejní ceny a dostupnost

Nikon Z fc – tělo: 25 490 Kč
Nikon Z fc + Nikkor Z 28 mm SE: 32 490 Kč
Nikon Z fc + Nikkor Z DX 16–50 mm: 29 490 Kč
Nikon Z fc + Nikkor Z DX 16–50 mm + Nikkor Z DX 50–250 mm: 36 490 Kč
Dostupnost těla a setů: 28. 7. 2021

Grip GR-1 extension grip: 3 690 Kč
Dostupnost: září 2021

Sdílej

8 komentáře

  1. Hezký je, zejména pro hipstery a ty ujíždějící na retrovlně. Pro mě je jediná změna oproti Z50 displej, který je plusem oproti bratříčkovi. To je ale všechno. Jinak je to pro mě zklamání. Než „to samé v jiném kabátku“ jsem čekal, že se Nikon vytáhne a udělá něco v duchu D500. K displeji ještě stabilizovaný čip, 1/8000s a možná nějaký ten Zobjektiv DX a ne retrodesign objektivu (tak trochu další řada, nebo bude jen pár kusů?) a čekat a čekat…Navíc za dva měsíce (minimálně) už možná zájem o „novinku“ u zákazníků zčásti opadne. Miluju Nikon a nikdy jsem na něj nedal dopustit, proto je těžké sledovat jak s uváděním novinek lapá po dechu…A kus plastu nebo hliníku se závitem jako grip za pomalu 4tisíce? Vážně? :-(

    1. Přesně, je to vzhledově hezký foťák, ale z mého pohledu celkem k ničemu, když jiní výrobci, zejména Olympus, už takových retro foťáčků nabízí dlouhou dobu celou řadu, přestože jsem Nikonista, tak jsem si OLY OM-D E-M5 II pořídil na cestování. Také jsem s napětím čekal nástupce D500 řady Z, abych přešel z D7200 a využil technologický pokrok pro focení rychlého pohybu. No a nakonec tohle retro a zatím ani žádný popis co to všechno umí. Nakonec jsem rád, že jsem si nedávno ten již letitý D500 pořídil a na nic zázračného nečekal.

    2. Cítím to stejně – 20 let jsem na Nikon nedal dopustit, ale poslední dobou čím dál častěji jen nechápavě kroutím hlavou. Doplnil bych ještě, že retro je sice pěkná věc, ale aniž bych to držel v ruce, tak od pohledu vidím, že to má ergonomii asi jako kostka mýdla a doplácet za grip se bude chtít jen málokomu.
      Mě osobně pak vadí i absence blesku.
      Dřív jsem měnil foťáky s každým novým modelem, už od filmové F-80, ale od D7200 mě k upgradu už nepřesvědčilo nic. Bohužel. :-(

      1. Z negativních komentářů co píšete je ale jasný, že nejste cílovka nebo jste neměli možnost si pár dní Zfc v kitu s 28/2.8 vyzkoušet. V tom setu se ovládá i drží fakt dobře.

  2. Zvažuji koupit druhou Z50,miji si oblíbila přítelkyně.Sice mám Z6ii,ale často jsem toho prcka používal kvůli cropu.Tohle se mi líbí,jen jsetli budou stejné-nebo lepší parametry.Ceny objektivů akceptuji,Z skla jsou znatelně lepší než klasická fková.Tento týden jsem pořídil už ke 4 z sklům další,a to Z70-200/2.8 a Z105/2.8 Macro,parádní skla.Hlavně z70-200 je asi to nejlepší v této kategorii co je na trhu.

  3. Za mě to je přesně ten typ fotáčku (především s pevnou 28mm), který může člověk nosit pořád u sebe, aniž by přecházel ke konkurenci a ztrácel tak moznost pouzit ztková skla. Díky za nej.

  4. Tak pánové, já jsem ho koupil 27.7.2021 v Megapixelu a učím se s ním. Je to má první bezzrcadlovka, takže si zvykám na nové věci.
    Za prvé – komu je tento fotoaparát určen ? Především milovnkům starých krásných věcí. A je to také i určitá „frajeřina“ v tom dobrém slova smyslu. Vůbec jsem ho nepotřeboval, je to už můj pátý Nikon (poslední D 7500), ale jelikož jsem odchovaný Praktikou MTL 5 a černobílou komorou, je to pro mne taková krásná nostalogie. A nepotřebuji ten grip za 4 tisíce, o kterém tady mluvil můj předřečník, na té staré Praktice také nebyl, a neměl jsem s tím nejmenší problémy.
    Nemá smysl zde popisovat jeho ovládání – snad jen to, že ty kolečka, byť plně funkční, kdyby tam nebyly,
    tak se stejně dostanete ke všem funkcím ( a je jich tam) pár dotyky, aniž byste museli mít otevřený hlavní monitor. Je to fakt jenom o tom designu, a kdo je zvyklý ovládat staré dobré kinofilmové zrcadlovky, tak mu zase ty kolečka plně stačí a nastaví vše, co potřebuje.
    Takže jaký je Nikon Z fc ? Je prostě jiný a určený pro jinou cílovou skupinu. Já osobně jsem z něho nadšen.
    Jen jednu věc jsem našel, ale té si vyvojáři snad rychle všimnou a přijdou brzy s novým firmware. NEFy jsem otevřel pouze v NX Studio, ale primárně používám Capture One 21 a ten je prostě neumí přečíst.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *