Pět dní a dost. 2. kolo Fotky Nikonblogu ve finiši

Ať berete 1. květen jako svátek práce (tedy den, kdy byste mohli mít volno :-), nebo se těšíte na líbání pod rozkvetlou třešní, jisté je, že o den dřív, příští úterý, končí s měsícem dubnem také 2. kolo naší soutěže Fotka Nikonblogu. Někdy se mi i ta dvouměsíční periodicita zdá krátká… ale měnit ji nebudeme. Nicméně pro vás, kteří jste ještě své fotografie neposlali, to znamená, že je zkrátka nejvyšší čas.

Siluety a nesiluety

Ale ať nedělám paniku. Ve Fotce Nikonblogu samozřejmě lze použít také archivní fotografie, takže máte-li ve svém úložišti zásoby siluet… Ano, siluet, protože téma 2. kola Fotky Nikonblogu zní: Objevujeme siluety. Podrobné zadání najdete v tomto článku, na jiném místě vám poskytujeme také malou inspiraci – to kdybyste se ještě rozhodli nafotit úplně „čerstvé“ snímky.

Své fotografie jako vždy vkládejte do příslušného příspěvku ve facebookové skupině Nikon, a jak zní pravidla, můžete jich v jednom kole „podat“ maximálně pět. Mimochodem, k dnešnímu dni se zde už nachází spousta výborných příspěvků, ale také nejedna fotografie, která ani při vší fantazii „siluetní fotkou“ není. Nechci zde ukazovat konkrétní příklady, myslím, že popis bude stačit: Jsou-li na fotografii ostře ohraničené stíny, protože zkrátka svítilo sluníčko jako o život – ale zbytek snímku má normální kresbu –, nejde o fotografii siluet. Siluety sice nemusí snímku dominovat, ale měly by tvořit hlavní motiv takovéto soutěžní fotografie.

Na závěr pro inspiraci jako obvykle několik snímků, které již účastníci Fotky Nikonblogu do naší soutěže poslali. A nezapomeňte – v úterý 30. dubna 2024 končíme. Na 1. máje už budeme soutěžit na jiné téma :-)

Tomáš Sysel – Silueta Prahy
Tomáš Sysel – Silueta Prahy
Foto Tom Mas
Foto Tom Mas
Foto Šárka Košatecká
Foto Šárka Košatecká
Martina Steidlová – Než zajde… II.
Martina Steidlová – Než zajde… II.
Lukáš Najman – Sochy
Lukáš Najman – Sochy

Sdílej

2 komentáře

  1. Ne a ne pochopit větu „Jsou-li na fotografii ostře ohraničené stíny, protože zkrátka svítilo sluníčko jako o život – ale zbytek snímku má normální kresbu –, nejde o fotografii siluet“

    Chtěl jste tím říct, že „vržené stíny“ na fotce se za siluetu nepočítají, ale musí to být neosvětlená strana předmětu? (Samozřejmě se nějakou tolerancí , pokud budu mít pěknou siluetu postavy, která zároveň vrhá stín není naškodu)?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *