Zrcadlovka říznutá mirrorlessem – Nikon D780 se představuje

Nikon D750, který se nyní – mimochodem za výbornou cenu – vyprodává, byl (nebo chcete-li ještě je) na trhu téměř šest let, a to je na digitální fotoaparát hodně dlouhá doba. Dobré věci ale mají dlouhou trvanlivost, tak proč ne – i dnes je to stále skvělá digitální zrcadlovka. Diktát trhu je ale neúprosný, bylo tedy nutné přijít s nástupcem. Jeho jméno je… Nikon D780. A přestože jsem jej ještě neměl v ruce, podle toho, co o něm vím, mám takové tušení, že to bude, jak se poněkud suše říká, důstojný nástupce.

Nikon D780
Nikon D780

Nikon se nezapře

Na úvod v jedné větě: Nikon D780 je fullframová digitální zrcadlovka se snímačem CMOS BSI o rozlišení 24 Mpx, která v sobě skrývá – nebo možná by bylo lepší napsat, která neskrývá – jisté prvky mirrorless fotoaparátů. Není to hybrid v pravém slova smyslu, ale daleko do něj nemá.

Pokud vám tělo nového Nikonu D780 připomíná model D850, pak nejste sami. Lehký redesign je elegantní, ale přináší i technické změny. Předně: Nikon D780 nemá vestavěný blesk. Ať už je to díky tomu nebo kvůli tomu, jisté je, že kostru těla tvoří hořčíkový monokok – včetně celistvého „zastřešení“ prostoru, kde bývá onen blesk. Lze tedy očekávat zvýšenou mechanickou odolnost, utěsnění proti stékající vodě a prachu je pak samozřejmostí.

Tělo je maličko větší a těžší nežli předchůdce Nikon D750. Ale opravdu jen o fous – srovnejte:

Nikon D750 – 140,5 × 113 × 78 mm, 750 g
Nikon D780 – 143,5 × 115,5 × 76 mm, 755 g

Nic zásadního, nemyslíte? O ergonomii držení nemohu „od stolu“ psát, nicméně vzhledem k tomu, že předchůdce D750 byla první DSLR Nikonu se zahloubeným gripem, a všechny další modely – Nikon D780 nevyjímaje – v tomto trendu pokračují, nelze očekávat nic jiného než tradičně dokonalé držení a ovládání.

Nikon D780
Nikon D780

Zadní stěna, tedy prostor s největším počtem ovládacích prvků, byla mírně změněná, nicméně v principu jde o stejný koncept jako u D750. Sloupec tlačítek vlevo vedle výklopného dotykového displeje, vpravo pak další ovladače. Trochu si říkám, proč designéři nešli cestou Zetek, která mají displej protažený až k levé hraně fotoaparátu, ale pravděpodobně chtěli zachovat designovou linii a styl ovládání digitálních zrcadlovek. Jde však jen o moji domněnku.

Jsme-li u displeje, tak ten má stejnou úhlopříčku jako D750 – 3,2 palce (81 mm), ale dostal do vínku dvojnásobné rozlišení 2 360 tisíc obrazových bodů. K čemu je to dobré, to se dozvíte později, nyní ještě k optickému hledáčku. Ten zjevně zůstal zachovaný: zvětšení 0,7×, pokrytí 100 %. Zkrátka výborný zrcadlovkový hledáček. 

Nikon D780
Nikon D780

Dva autofokusy v jednom těle

Pohled do hledáčku ukáže stejný počet i rozložení ostřicích bodů jako u D750 – tedy 51 autofokusových bodů, rozmístěných na ploše, zabírající více než 50 % délky a cca 30 % výšky záběru. Prostě klasika. I když… Nový Nikon D780 má na rozdíl od svého předchůdce měřicí RGB senzor s dvojnásobným rozlišením 180 tisíc bodů (stejný jako Nikon D850) a obrazový procesor EXPEED 6. Oboje, kromě jiného (měření expozice, WB), spolupracuje také s autofokusem, který navíc dostal AF algoritmy z Nikonu D5! Uvidíme v praxi, nicméně už nyní lze předpokládat, že ostření „přes hledáček“ bude mít Nikon D780 lepší nežli jeho předchůdce.

Ale to není všechno. Pokud jsem v úvodu psal o jistých prvcích mirrorless fotoaparátů, pak ten nejvýraznější je právě „druhý autofokus“ Nikonu D780. Ano, řeč je o ostření v režimu Live View čili při práci „přes displej“. V tomto případě totiž D780 funguje nachlup přesně stejně jako Nikon Z6. K dispozici máte 273 AF bodů, rozmístěných na 90 procentech plochy záběru, včetně všech funkcí s tím spojených – z nichž nelze nezmínit hlavně Eye AF čili automatické ostření na oči snímané osoby. I kdybyste byli zapřisáhlými odpůrci focení přes displej, pak minimálně pro video tento „druhý autofokus“ jistě využijete s nadšením.

Nikon D780
Nikon D780

Video si ale nechám až na konec, nyní ještě k focení. Také vás štval nejkratší čas závěrky staré D750 jen 1/4 000 s? S tím je nyní, stejně jako s neutrálně šedými filtry na světelných sklech, konec – Nikon D780 má totiž osmitisícinu. A nádavkem na druhém konci rozsahu expozičních časů například příznivce astrofotografie potěší možnost nastavit v režimu M čas až 900 sekund. Nikoliv tedy obvyklé maximum 30 s, ale časy v krocích 30, 60, 90, 120, 180, 240, 300, 480, 600, 720 nebo 900 sekund. Někdy se to hodí…

Lehce, o půl snímku za sekundu navíc, bylo povýšené také klasické „zrcadlovkové“ sériové snímání, které nyní pracuje rychlostí 7 sn./s. Zvětšená byla také vyrovnávací paměť – maximální počet 14bitových RAWů v sérii je nyní 68 (u D750 jen 15). Díky „mirrorlessovému“ živému náhledu ale Nikon D780 umí také sériové snímání s elektronickou závěrkou, které pracuje rychlostí 12 snímků za sekundu při zachování ostření a měření expozice.

Mimochodem, jsme-li u elektronické závěrky, pak ta umožňuje další funkce, jako je (bezhlučný) časosběr či intervalové snímání, ale hlavně… focus shift, tedy skvělá vychytávka pro přátele skládaného makra!

Nikon D780
Nikon D780

Na začátku byla zmínka o novém snímači s technologií BSI (Back Side Illuminated), poté také o nejnovějším obrazovém procesoru EXPEED 6. S tím se pojí také volba citlivosti ISO. Dá se říci, že tam, kde u D750 končil rozšířený režim ISO, tak u nového Nikonu D780 začíná standardní rozsah. Ten totiž činí ISO 100–51 200, rozšířit jej lze dolů na ISO 50, nahoru pak až na ISO 204 800. Jak budou vypadat fotografie při vysokých citlivostech, uvidíme až v reálných testech.

Nový Nikon D780 je napájený akumulátorem EN-EL15b, tedy stejným typem jako mají fullframová Zetka Nikon Z 6 a Z 7. Protože v případě Nikonu D780 jde ale o DSLR, výrobce slibuje mnohem větší výdrž – 2 260 snímků na jedno nabití. Horší zprávou ale je, že D780 nebude podporovat bateriový grip.

Od energie k ukládání dat: Můžete počítat s dvojicí slotů pro SD karty, takže půjde fotit i svatby ;-) Ale vážně, Nikon D780 podporuje standard UHS II, budete tedy moci využívat i ta nejrychlejší „eSDéčka“ s největší kapacitou na trhu.

Od videa k Wi-Fi

Příznivci natáčení videa zrcadlovkami – pozor! O „bezzrcadlovkovém“ náhledu a dotykovém displeji s dvojnásobným rozlišením jsem již psal, nyní k samotnému záznamu videa. Klasiku – Full HD video, lze natáčet se snímkovou frekvencí až 120 sn./s. K tomu je třeba přidat 4K UHD video, které s Nikonem D780 můžete natáčet při 30 sn./s (případně 25p nebo 24p). S dvojicí slotů pro rychlé karty SD to bude bez problémů, dobrou zprávou však je, že přes HDMI rozhraní lze také připojit externí rekordér. Toto spojení umožňuje pořizovat 10bitové video, přičemž podporovaný je také záznam do N-logu a nově i HDR (HLG) video. Natáčení videa pak zpříjemňuje ještě elektronická stabilizace a focus peaking.

Nikon D780
Nikon D780

Byť profíci natáčí zvukovou složku videa externě, například pro reportážní práci je Nikon D780 samozřejmě vybaven mikrofonním vstupem a také výstupem na monitoring zvuku ve sluchátkách (3,5mm jack konektory).

USB rozhraní je nyní verze 3.1, takže pokud stahujete data „po drátu“, nebudete nijak brzděni. Konektor je stejně jako u Nikonů Z 6 a Z 7 typu USB-C, a shodně s nimi by mělo jít také nabíjet akumulátor ve fotoaparátu – ať už pomocí nikoňáckého síťového adaptéru EH-7P nebo přes USB kabel třeba nabíječkou na smartphone či tablet.

No a konečně je tu bezdrátová konektivita, která je opět de facto shodná s fullframovými mirrorlessy řady Z. Čili nízkoenergetické Bluetooth pro dlouhodobé spojení s mobilními zařízeními pomocí aplikace Snap Bridge, plus Wi-Fi, které Snap Bridgi pomáhá stahovat plná data nebo RAWy, a je rozhraním pro dálkové ovládání fotoaparátu z mobilu či tabletu. Ale Wi-Fi také dokáže Nikon D780 bezdrátově propojit s počítačem. Což je výborná zpráva. 

Kdyby vám ani to nestačilo, pak vězte, že Nikon D780 podporuje externí Wi-Fi modul Nikon WT-7, pomocí kterého můžete využívat i pokročilé protokoly, jako je FTP transfer mód nebo HTTP server mód přenosovou rychlostí až 866,7 Mbps.

Nikon D780
Nikon D780

Podrobná technická data Nikonu D780 najdete zde

 

Doporučené prodejní ceny a dostupnost

Nikon D780 tělo: 59 990 Kč (zahájení prodeje 23. 1. 2020)
Nikon D780 + AF-S Nikkor 24–120 mm f/4G ED VR: 73 990 Kč

Nikon D780 ve fotografiích

Sdílej

7 komentáře

  1. Foťák nádherný, cena jakž takž, Zjevně dobrá náhrada jak D 750 i D 810 (neuvažuji menší rozlišení 36/24). Ale „kousavý“ dotaz: copak je to devitísetina? Podle slovotvorby v českém jazyce tohle slovo znamená 1/900 sec. Tedy skoro jedna tisícina… ha ha. Ale foťák umí víc…
    Což tak napsat „lidsky“, že je možná expozice devět set vteřin a nehledat za každou cenu jednoslovné vyjádření, které nota bene převrací obsah naruby.

  2. On obrat „2 360 tisíc obrazových bodů“ není o nic lepší. To bych pak mohl psát že má „1 000 tisíc“ otázek k takové češtině. Mimochodem tři nuly jsou pro zápis kratší a rozhodně srozumitelnější. ;-)

  3. Co se týče zápisu X YXY tisíc obrazových bodů, pak to se „traduje“ ještě z dob, kdy měly LCD méně než milion px – a nepoužívám to ani zdaleka jen já. Abych vám udělal radost, možná to příště změním. Ale ještě si to rozmyslím ;-)

  4. Spíše bych uvedl, zrcadlovka „zaříznutá“… aneb jak udělat špatný upgrade a zaříznout nástupce nejprodávanější FF DSLR Nikonu. Proč?

    Jde názorně vidět „šetření“ a „očesávání“ klasických DSLR funkcí, které vždy tato třída DSLR měla… podpora battery gripu, odstranění vestavěného blesku (pro odpalování ext. blesku a donedávna tak propagovaného Nikon CLS systému), odstranění IR ovládání pro bezdrátovou spoušť…
    Žádný upgrade z hlediska DSLR – není joystick, není lepší AF (více bodů, více křížových, D750 získal tehdy AF z top modelu, zatímco dnes D780 nic), plusem je pouze větší buffer a lepší snímač pro měření expozice, a po 10 letech po Canonu si můžeme doladit AF u zoomu na min i max ohnisko…. Přidané jedno tlačítko pro AF-ON to příliš nezachrání (navíc šíleně ergonomicky zapuštěné)
    Konečně je sice AF v liveview a videu použitelný (Canon má už dlouho…), ale oproti Z6, Z7 nejsou pro plné využití dostupné objektivy s krokovým motorkem (kromě FF 70-300 4,5-5,6 AF-P). Navíc chybí oproti Z6 stabilizace snímače… prý se tam nevleze (ehmm a do menší užšího těla Z6, Z7 ano).

    Tohle úspěšný model, tak jako předchůdce D750, nebude. D750 si zaváděcí cenu držela +/- cca 4 roky po představení (i přes všechny problémy s kvalitou – svolávací akce odlesky, závěrka). D780 za počátečních cca 59 tis.Kč je nesmysl, když Z6 je nyní cca za 40tis a D850 za 69000,-. Tipuji, že do 1-2 let klesne její cena na polovinu… viz D7500. Mám D750 a nevidím absolutně žádný důvod pro upgrade na D780. Pokud bych chtěl video a lepší liveview, sáhnu pro Z6 nebo přejdu ke konkurenci…

    Bohužel, je to smutné, ale tohle účelové „očesávání“ funkcí nezachrání padající prodeje Nikonu ani jeho snižující se podíl na klesajícím trhu.

    1. Heleďte, jste podle mě až moc pesimistický. Ano ve výčtu máte pravdu, ale D780 celkově není vůbec špatný foťák. Jen to prostě není profi řada a tímto upgradem to dal Nikon jasně najevo. Stabilizace asi nebude ani u D6, spekuluji, že přidat tuhle technologii do strojů s cvakajícím zrcadlem není vůbec jednoduché. Zde vaše srovnání se Z6 kulhá. Tím ovšem také neříkám, že s Vámi v lecčems nesouhlasím, naopak. Svoje postřehy je obšírněji popsal zde: https://krasnesvetlo.cz/blog/2020/02/05/nikon-d780-je-na-trhu-v-cem-je-lepsi-nez-nikon-d750-nebo-z6/

  5. Spíše jsem hodně kritický. Jistě není to špatný přístroj, ale není to přece ani žádný levný low-end, u kterého výrobce musí něco ošidit a ušetřit tak pár centů. Technologii stabilizace snímače u DSLR využívá třeba Pentax a měla to už před mnoha lety Minolta + pak i Sony. U té stabilizace snímače nejde ani tak o použitelnost při focení přes hledáček, ale hlavně pro použití v live-view a při videu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *