Zprávy z tisku: březnové Digitální foto a dubnové Foto Video ve vašich trafikách

Zrovna minulý týden jsme s mými studenty na Katedře mediálních studií FSS MUNI tak trochu dumali nad tím, zdali tištěná média přežijí rok 2050. Mladá generace novinářů byla optimistická, studenti – na rozdíl ode mě – věří, že za třicet let budou ještě existovat tištěné noviny. I když u novin jsem poněkud skeptický, časopisům věřím i já, tudíž je pojďme trochu podpořit. Aktuálně najdete u svých prodejců odborného tisku Digitální foto č. 184 a dubnové vydání Foto Videa. Podívejte se na ně pěkně podle abecedy.

Digitální foto – král je mrtev, ať žije král!

Pokud jste si oblíbili portrét šéfredaktora Digitálního fota Petra Špánka ověšeného fotoaparáty (foto Matěj Třešňák), pak v aktuálním vydání tohoto časopisu jej na obvyklém místě v editorialu na třetí straně bohužel vidíte naposledy. Petr po krásných třinácti letech svoji práci v Digitálním fotu končí – odchází na volnou nohu za dobrodružstvím komerční fotografické tvorby. Mně nezbývá, než mu popřát mnoho úspěchů a držet palce. Focení „za prachy“ je velká dřina…

Digitální foto č. 184

Tisková zpráva

Digitální foto 184 – březen 2019
Možná se vám bude zdát trochu divné, že v časopise o focení najdete článek o filmovém svícení. Má to své důvody. Dobří filmaři toho o svícení vědí podstatně víc a my fotografové se od nich máme hodně co učit. Pokud se tedy chcete naučit svítit tak, abyste světlem a barvami vytvořili požadovanou atmosféru a hloubku celé scény a dokázali přitáhnout divákovu pozornost, přečtěte si podrobný článek, který pro vás sepsal Stanislav Petera. V dalším velkém tématu tohoto čísla jsme se zaměřili na portrétování domácích mazlíčků, což rozhodně není jednoduchá disciplína. Také vám poradíme, jak se stát úspěšným produktovým fotografem či k čemu se hodí kapesní LED světla a máme pro vás mnoho dalších rad.

Digitální foto č. 184

Rady profesionálů

Fotka měsíce
Expert z NASA „pan Eclipse“ nám prozradil, jak vznikla jeho hvězdná fotografie

Galerie

Nejlepší snímky čtenářů z celého světa

V hledáčku

Fotografické novinky z celého světa

Filmové svícení

Pokud chcete fotografií vyprávět příběhy, musíte si osvojit techniky filmového svícení

Digitální foto č. 184

Street foto a české právo

Je možné fotografovat a zveřejňovat fotografie lidí na ulicích bez jejich vědomí a souhlasu?

Portréty domácích mazlíčků

Jak vytvářet kreativní, emocionální, veselé i dojemné fotografie psů a koček

Svícení malými LED

Kapesní LED světla od Aputure posouvají kreativní hranice práce se světlem

Produktová fotografie

Pokud se hodláte věnovat fotografování produktů, máme pro vás spoustu cenných rad

Digitální foto č. 184

Pete Souza

Velký rozhovor s oficiálním fotografem amerických prezidentů Ronalda Regana a Baraca Obamy

Tisk & sdílení

Tentokrát jsme se zaměřili na fotoknihy

Filter Forge 7 Standard

Software, který si můžete stáhnout zdarma

Zoner Photo Studio

Upravujeme zimní krajiny

Digitální foto č. 184

Výhody velkoformátového tisku

Správná volba média je 50 % úspěchu, říká Slávek Gross, specialista na velkoformátový tisk

Komentář

Paul Wakefield nám přiblížil vznik svojí fotografie pro Air Mauritius

Nejžádanější fotovýbava

Olympus OM-D E-M1X _ Nová vlajková loď Olympusu šlape na paty nejvyšším modelům od Canonu a Nikonu

Průvodce nakupujícího
Vybíráme fototiskárnu

Digitální foto č. 184

Manfrotto Befree GT pro Sony
Cestovní stativ pro Sony A7

Minitest
Srovnávací test dronů

Sigma 70–200 mm f2,8 DG OS HSM Sport
Vynikající teleobjektiv

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
4K kamera za slušnou cenu

Digitální foto č. 184

Nikkor Z 50 mm f1,8 S
Skvělá padesátka pro Nikon Z

Canon EOS RP
Druhá plnoformátová bezzrcadlovka od Canonu v podrobném testu


Petr Jan Juračka v dubnovém Foto Videu. A mnoho dalšího k tomu

Ambasador Nikonu Petr Jan Juračka je šílenec. I když naštěstí v tom nejlepším slova smyslu. Na Nikonblogu jsme o něm už leccos psali, popisováním jeho milé diagnózy se tedy nyní zabývat nebudu. Chci vás ale nalákat na jeho velkou reportáž s názvem Země. Voda. Vzduch. P. J. J. se letos v únoru vydal do tepla – do Indonésie. I s manželkou a dvěma malými dcerami. Kdo Petra jen trochu zná, musí mu být okamžitě jasné, že se neletěl válet na pláži, ale fotit, natáčet, létat s dronem, pořizovat časosběry… O tom, jak jej zpola pozřel, aby ho následně vyplivl žralok velrybí, nebo o tom, jak poprvé fotil s Nikonem Z7 v podvodním pouzdru, si přečtěte ve zmíněném článku. Petr je vypravěč par excellence, takže to dáte jedním dechem!

Foto Video – duben 2019

Anonce – Na všech cestách s dubnovým FotoVideo

zdroj Foto Video
Nedávno se v jedné anketě zeptali našeho šéfredaktora opět tou samou a stále omílanou otázkou „Co byste doporučil, zrcadlovku nebo bezzrcadlovku?“ Rozčilovat se už netřeba. Odpověď najdete v dubnovém úvodníku…

Je počasí důležité pro fotografování? Opět stále opakovaná otázka. Zeptejme se raději na to, kdo je línější a nehodlá svému koníčku obětovat kousek svého pohodlí? To pak toho svého koníčka asi nemyslí moc vážně, že?

Posledně jsme stále ještě psali o opatrně se blížícím jaru a nabízeli pohodlnější možnosti fotografování (pro ty, co se ještě nehodlali příliš probudit ze zimního spánku…) a mezitím náš redakční kolega, Petr Jan Juračka absolvoval poměrně náročnou cestu do Tichomoří, samozřejmě s plným vybavením. Fotil tu pozemskou krásu ze země, ze vzduchu (ten si s těmi drony nedá a nedá pokoj) a světe div se, fotil i žraloky pod vodou! Přečtěte si jeho krásné povídání, které vlastně nemá konce, protože touto dobou už zase bude někde na cestách. Ale to až příště!

Foto Video – duben 2019

Znáte Marka Jurase a jeho opojné snímky? Ano i ne? Doporučujeme krásný rozhovor, který s ním vytvořila Kateřina Janišová. A co vám říká focení Prahy? Je spousta fotografů, kteří dokázali dokonale zachytit její krásná zákoutí i celá městská panoramata. Honza Tichý si jí ale pořádně vychodil! Přečtěte si jeho povídání a zakoukejte se do jeho snímků stejně, jak do architektury Mariána Béreše nebo Martina Gallie. A když jsme u té architektury! Víte, kdo se umístil mezi nejlepšími dvaceti v tématu „Církevní architektura“? Čtěte a dívejte se! Dubnové FotoVideo má co nabídnout.

19. ročník soutěže Fotograf roku
Hned pod úvodníkem dubnového vydání najdete fotografii Jana Kvasničky s názvem SUBWAY, která je z tématu Městské okamžiky. Snažíme se jí nalákat do soutěže všechny, kteří milují street a to jak černobíle tak i barevně. Neváhejte, uzávěrka je již 28. dubna 2019. Vše potřebné, včetně systému nahrávání vašich snímků do soutěže najdete na https://fotografroku.ifotovideo.cz.

Foto Video – duben 2019

Vybíráme z březnového vydání časopisu FotoVideo:

Rozhovor: Marek Juras odpovídá

„Každé fotografování je výletem do paralelního světa.“.

Na cestách: Petr Jan Juračka vypráví

Nastal čas proniknout do posledního z podmanivých živlů!

Manfrotto představuje: Jan Tichý

Vychozená Praha v mimořádných fotografiích.

Foto Video – duben 2019

Minifolia: Marián Béreš a Martin Gallie

Rozhovory s mistry focení architektury.

Praxe: Fotoporadna Petra Březiny

Jaké jsou výhody širokoúhlého objektivu?

Technika: Nový redakční test Canon EOS RP

Jak je to například s kompatibilitou starších objektivů?

Foto Video – duben 2019

Celoroční předplatné časopisu FotoVideo se vyplatí!

Předplaťte si nás určitě! Je čas ušetřit a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Dostanete současně výhodný dárek ZDARMA dle vašeho výběru. Objednávejte hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 nebo zde na webu.

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve než se objeví ve volném prodeji a ještě k tomu ta cca 60% jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí!

Foto Video – duben 2019


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *