Zoner Photo Cloud – fotocloud pro uživatele Zoner Photo Studia X

Doba se mění. Zatímco dříve jsme s sebou tahali externí disky s fotografiemi, dnes je máme uložené v cloudu a můžeme k nim přes internet přistupovat z jakéhokoliv počítače i místa na světě. Zatímco dříve jsme posílali fotografie e-mailem, dnes je jednoduše nasdílíme z onoho cloudu. Ne, nepatřím mezi fanatické zastánce cloudových úložišť – už jen proto, že pokud nebydlíte ve velkých městech, o zázračně vysokém pokrytí internetem, jak jej prezentují čeští poskytovatelé, víte jistě své. Ale zároveň cloud považuji za vysoce užitečnou technologii, tudíž jsem uvítal jeho implementaci do tuzemského správce a editoru digitálních fotografií, Zoner Photo Studia X.

„Fotoklaud“

Na konci předchozího odstavce jsem použil slovo „implementace“. To je velmi důležité – protože na rozdíl od známých clodových úložišť typu Dropboxu, Google Drive nebo třeba iCloudu od Applu, je Zoner Photo Cloud skutečně začleněn a je součástí Zoner Photo Studia X. K obsahu Zoner Photo Cloudu tedy přistupujete přímo z prostředí ZPS X, spravujete jej z prostředí ZPS X, dokupujete místo z prostředí ZPS X, zkrátka všechno. Po nejčerstvější aktualizaci ZPS X tak najdete Zoner Photo Cloud v levém panelu Navigátoru ZPS X a pracujete s ním jako s každým jiným úložištěm dat.

Zoner Photo Cloud

S fotografiemi v Zoner Photo Studiu tedy pracujete úplně stejně, jakoby jste je měli umístěné na svém lokálním disku. Pouze otevírání a ukládání souborů trvá – v závislosti na rychlosti internetového připojení – o něco déle. To platí pro obligátní JPEGy či TIFFy. Pracujete-li s RAWy, mnohem více při používání cloudu oceníte, že ZPS X ukládá pouze informace o provedených změnách ve fotografiích – neukládá se celý snímek (RAW obecně nejde přepsat). Pro úpravy tedy sice musíte snímek stáhnout, nicméně ukládání je pak mnohem rychlejší, protože se jedná o data v řádu kilobajtů.
Samotné nahrávání do Zoner Photo Cloudu je samozřejmě indikováno v notifikačním centru ZPS X.

Zoner Photo Cloud

Zoner Photo Cloud je sice takříkajíc specializován pro fotografy, nicméně to neznamená, že by nepodporoval jakýkoliv jiný typ souborů. V tomto ohledu se chová jako běžné úložiště. Jen pozor, Zoner Photo Studio X má standardně nastavené zobrazování pouze podporovaných souborů – takže chcete-li do cloudu umisťovat i jiné typy souborů, musíte v menu Možnosti ZPS X aktivovat zobrazení všech souborů. Následující obrázek napoví.

Zoner Photo Cloud

K fotografiím či jiným souborům umístěným v Zoner Photo Cloudu lze přistupovat z jakéhokoliv počítače a místa na světě přes váš Zoner účet. Díky funkci sdílení můžete umožnit práci s vašimi daty také jiným uživatelům – i ti ale musí mít svůj Zoner účet – musí tedy vlastnit platnou licenci ZPS X. Sdílení je jednoduché, prostě klepnete na ikonku človíčka (spíš bystu) u složky, program zobrazí okno Sdílení složky, do kterého zadáte e-mailovou adresu uživatele, a je hotovo. Má to jednu drobnou chybu – sdílení není podporováno u vnořených složek. Data určená pro sdílení tedy musíte mít v kořenové složce Zoner Photo Cloudu.

Zoner Photo Cloud

Zdarma i za peníze

Aktuálně, při zavedení této služby, nabízí Zoner software pro stávající uživatele ZPS X v Zoner Photo Cloudu prostor o velikosti 5 GB zdarma – a to na neomezenou dobu. Další tarify jsou již placené, přičemž jak jsem již uvedl, i jejich nákup provádíte přímo z prostředí Zoner Photo Studia X. Ceny nepatří k nejlevnějším, ale znám i dražší poskytovatele cloudových úložišť. Zoner si je evidentně vědom výhody integrace cloudu přímo do programu (ne, že by to nemělo i zápory), a tak ceny nastavil takové, jaké jsou. Nechť to každý uživatel posoudí a zváží sám.

Zoner Photo Cloud

Podle údajů provozovatele jsou data šifrovaná pomocí SSL certifikátů a zabezpečená proti odposlechu. Díky přístupu pouze prostřednictvím ZPS X je vyloučen únik prostřednictvím cizích aplikací a tak nehrozí zašifrování dat vyděračským ransomware. Uživatelská data jsou uložena na serverech v České republice na několika oddělených úložištích v zabezpečených serverovnách sesterské divize Zoner software – Czechia. Dobrou zprávou pro bohémské fotografy také je, že Zoner Photo Cloud má i koš – který „drží“ smazaná data 30 dní.


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *