Zetka uživatelsky – vlastní rychlé menu bez zbytečných položek

V současné době hojně skloňované slovo mirrorless, nebo chcete-li podobně nezněle česky bezzrcadlovky, s sebou přináší kromě nové fotografické techniky také nové uživatelské návyky. Jeden příklad za všechny: Zatímco dříve jsme jakožto zapřisáhlí zrcadlovkáři nedali dopustit na ovládání, založené na pokud možno mnoha prvcích přímého přístupu k funkcím – tedy na spoustě čudlíků a jiných voličů – nyní, v době bezzrcadlovek si pomalu začínáme zvykat na dotykové ovládání na velkém displeji. Kdo by to byl ještě před pár lety řekl? 

Funkce na dotek

Akceptování dotykového ovládání displeje ale ještě neznamená, že bychom se smířili se zdlouhavým brouzdáním obsáhlého menu fotoaparátu. Tudy cesta nevede – zlatá rychlá tlačítka. Ale… ve hře je ještě tzv. rychlé menu, přístupné po stisknutí tlačítka i. Jenom pro přesnost – vím, že toto rychlé menu není výdobytkem mirrorlessové éry, protože digitální zrcadlovky ho měly už nějaký čas před bezzrcadlovkami. Mám-li však mluvit za sebe, pak já osobně jsem se ho naučil používat až s příchodem fotoaparátů řady Nikon Z – a to právě díky dotykovému ovládání.

Ukázka rychlého menu mého Nikonu Z 50. Že tak vaše menu po stisknutí tlačítka i nevypadá? Právě o tom je tento článek :-)
Ukázka rychlého menu mého Nikonu Z 50. Že tak vaše menu po stisknutí tlačítka i nevypadá? Právě o tom je tento článek :-)

Vím, že to všichni ví, ale co kdyby přece jenom někdo… zkrátka rychlé menu není „pevné“, nýbrž je plně uživatelsky konfigurovatelné. Jinak řečeno: Každou z jeho 12 položek můžete nastavit tak, aby ovládala tu funkci, kterou si přejete. A oněch funkcí, které si můžete přát, je přes třicet! Takže budete muset vybírat, protože všechny tam nedostanete :-) Ale to taky jaksi není účelem rychlého menu.

Výčet funkcí Nikonu Z 50 (ostatní Zetka to mají stejné nebo velmi podobné), které můžete nadefinovat do vlastního rychlého menu
Výčet funkcí Nikonu Z 50 (ostatní Zetka to mají stejné nebo velmi podobné), které můžete nadefinovat do vlastního rychlého menu

To zní zajímavě, co říkáte? Ale jak to udělat? Je to jednoduché. Ve „velkém“ Menu zvolíte MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ (ikonka tužky) a v něm pak řádek f Ovládací prvky. Zde pak klepnete hned na první položku f1 Přizpůsobení menu i. Dostanete obrázek rychlého menu, v němž už stačí zvolit požadovaný obdélníček a buďto na něj prstem tapnout nebo stisknout tlačítko OK – aby se vám zobrazila nabídka funkcí. Zvolíte požadovanou funkci, potvrdíte stejným způsobem a první uživatelská volba je hotová. Takto můžete změnit všech 12 polí, ale stejně tak jen ty, které vám nevyhovují.

Postup je jednoduchý...
Postup je jednoduchý…

Modelová situace

Podívejme se teď spolu na moje upravené rychlé menu, jak už jsem ho v tomto článku jednou ukazoval. Protože mám na Nikonu Z 50 uživatelsky nadefinovaná ještě dvě funkční tlačítka na přední stěně a například korekci expozice nastavenou na zadní kolečko, vystačil jsem si v rychlém menu s předefinováním pouhých dvou položek – 2. a 3. pozice spodní řady. 

Moc jsem toho na rychlém menu nezměnil, ale ještě jsem neskončil :-)
Moc jsem toho na rychlém menu nezměnil, ale ještě jsem neskončil :-)

Na 2. pozici je standardně volba velikosti obrazu, kterou u 20Mpx fotoaparátu považuji za zbytečnou takříkajíc globálně (prostě že by tam nemusela být vůbec :-)). Zde jsem si tedy nastavil přepínání režimů živého náhledu mezi simulací výsledné fotografie a imitací optického hledáčku DSLR. Focení ve studiu s blesky totiž poměrně často střídám s „reálným“ focením (nebo spíš obráceně), a k tomu se možnost rychlého přepínání režimů náhledu hodí.

3. pozici, původně obsazenou pro přepínání způsobu měření expozice – což je funkce, kterou jsem nepoužil snad nikdy v životě na žádném fotoaparátu – jsem nahradil „vypínačem“ bezhlučného focení čili elektronické závěrky. Toto, myslím, není třeba komentovat.

Upřímně řečeno, mám ještě „napůl volnou“ pozici 1/3, tedy standardně ovládání blesku. Vestavěný blesk Nikonu Z 50 nepoužívám vůbec. Ano, tato funkce umí pracovat i s externím systémovým bleskem Nikon Speedlight. Jenže když už ten velký blesk zasunu do sáněk na foťáku, chci s ním i fotit. Nepotřebuju ho vypnout přes rychlé menu, ani zapnout redukci červených očí. Asi tak jednou za rok by se mně hodilo přepínání synchronizace blesku na „zadní lamelu“ závěrky. Ale kvůli tomu nepotřebuji rychlé menu. Takže to ještě zvážím, a pravděpodobně i tuto pozici obsadím jinou funkcí. Jakou? 

Takto „z placu“ mě žádná, kterou bych často potřeboval, nenapadá. To může znamenat jen dvě věci: Buďto, že si vystačím s málem funkcí, nebo má Nikon Z 50 tolik dalších možností přímého přístupu k různým funkcím, že zkrátka další nejsou potřeba. Ano, za druhé je správně. I když… ani ten první důvod není od věci :-)

Sdílej

Jeden komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *