„Zapomenuté články“ na slovenském Nikonblogu

Současná nemilá situace v Česku, potažmo v celém světě, má minimálně jeden pozitivní přínos – umožňuje nám (nebo spíš nařizuje) zastavit se, zvolnit tempo, třeba udělat to, co jsme dlouho odkládali, nebo si prostě jen „utřídit“ svoje myšlenky. Případně si vzpomenout na to, co nám v běžném denním rytmu tak nějak vypadlo z hlavy. Jako mně…, který vás, čtenáře českého Nikonblogu, zapomněl informovat o celkových výsledcích soutěže Fotka měsíce Nikonblogu za rok 2019 na „slovenské straně“. Omlouvám se a napravuji to. Plus přidávám další tři tipy na zajímavé články z Nikonblog.sk.

Fotografky budiž pochváleny

Je to samozřejmě náhoda, ale stalo se – stejně jako na „naší straně“, zvítězila také na slovenském Nikonblogu v absolutním hodnocení Fotky měsíce roku 2019 žena, fotografka Blanka Mináriková. Opožděně gratulujeme!

Zatímco česká vítězka Pavla Brunhoferová alias Pája Brunďa si svůj finální triumf zasloužila vítězstvím v červencovém kole s tématem Genius loci, Slovenka Blanka Mináriková si svůj postup do velkého finále zajistila vítězstvím v říjnovém kole s tématem Minimalismus ve fotografii. Podívejte se na všechny dílčí vítěze Fotky měsíce Nikonblogu 2019 na Slovensku – zde.

Fotka měsíce Nikonblogu – finále 2019 – Slovensko


Vítězka se představuje

John Lennon údajně řekl: 

„Když mi bylo pět let, matka mi neustále říkala, že štěstí je klíčem k životu. Když jsem šel do školy, ptali se mě, co chci být, až vyrostu. Napsal jsem ‚šťastný‘. Řekli mi, že jsem úkol nepochopil, a já jim řekl, že oni nepochopili život.“ 

Tento citát si „přivlastnila“ jako svoje životní motto i vítězka Fotky měsíce Nikonblogu na Slovensku. Další zajímavosti z tvorby Blanky Minárikové a hlavně krásné černobílé fotografie hledejte v článku Blanka Mináriková: Pre fotenie som prestala aj lyžovať.

Blanka Mináriková: Pre fotenie som prestala aj lyžovať


Z Čech k Atlantiku

I když jste se už s ambasadorem Nikonu George Karbusem mohli seznámit v našem rozhovoru, doporučuji vaší pozornosti také článek slovenského kolegy Jula Kotuse George Karbus: Ak chceme zachrániť náš svet, musíme ho milovať. A pokud vám jméno tohoto českého rodáka, kterého láska k oceánu a focení v něm donutila „migrovat“ k irskému pobřeží, neříká vůbec nic, rozhodně si přečtěte oba články, Karbusovy fotografie stojí za to.

George Karbus: Ak chceme zachrániť náš svet, musíme ho milovať


Trocha slovenské historie

Říká se, že vrcholem fotografické tvorby není autorská výstava, nýbrž fotografická kniha. Slovenský ambasador Nikonu Tomáš Hulík však svoji knihu Slovensko – príbeh stredoveku nevydal jako svoje portfolio – vznikla díky velkému množství materiálu, který sesbíral při natáčení televizního dokumentu Slovensko – prítomná minulosť. Julo Kotus o této publikaci mimo jiné píše:

„Kniha je v prvom rade krásnym dokumentom. Jedným dychom chcem ale dodať, že na svoje si prídu aj milovníci náladových fotiek. Na to, že je to dokument, kniha má veľmi veľa fotografií, pri ktorých si autor počkal na dobré svetlo. Neviem si predstaviť, koľkokrát sa muselo stať, že docestoval na miesto a počasie nevyšlo a bolo potrebné sa vrátiť bez dobrého záberu.“

Více čtěte na slovenském Nikonblogu zde.

Slovensko – príbeh stredoveku


 

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *