Z říše snů do reality… Nikon Z 9 přichází!

Je to tady přátelé! Nikon ohlašuje svoji novou vlajkovou loď! Obligátní rčení král je mrtev, ať žije král, tentokrát platí pro tu nejvyšší profesionální třídu fotoaparátů. Příslovečně mrtvá je zrcadlovka Nikon D6, na její místo na trůnu usedá fullframový mirrorless… Nikon Z 9. Nebo ne? Já myslím, že ano. Byť jen letmé nakouknutí do prozatím dostupných fotografií a technických parametrů vcelku jasně říká, že toto bude „killer“ všeho předchozího, ale i současného. Pojďte se pokochat Nikonem Z 9, i když třeba zrovna nepatříte mezi cílovou skupinu uživatelů.

Nikon Z 9
Nikon Z 9
Nikon Z 9
Nikon Z 9

Nebudu komentovat vzhled a konstrukci – na to si můžete udělat názor sami z fotografií. Je to profesionální „dělo“ s integrovaným vertikálním gripem, čemuž odpovídají i rozměry a hmotnost. I tak je ale Nikon Z 9 menší a lehčí nežli Nikon D6. Jen jedinou konstrukční vychytávku ale zmínit musím – novou, nebojím se říci převratnou konstrukci vyklápění zadního displeje s 3,2″ úhlopříčkou a rozlišením 2 100 tisíc obrazových bodů (stejný jako u Z 7II). Nevím, jak to udělali, v ruce jsem to zatím neměl, ale chci to! :-) Ostatně samotným fyzickým vyklápěním displeje to nekončí – Nikon v případě Z 9 (chce se mi napsat konečně) při změně stranové orientace na výšku, otočí i ovládací prvky a indikace na displeji.

Je nesčetně situací, kdy možnost vyklopení displeje – s fotoaparátem otočeným na výšku – využijete
Je nesčetně situací, kdy možnost vyklopení displeje – s fotoaparátem otočeným na výšku – využijete

Tělo Nikonu Z 9 je samozřejmě také patřičně „profesionálně odolné“. Celá kostra (nikoliv jen například přední nebo zadní část) je z hořčíkové slitiny – je to takový hořčíkový monokok. Vše je pochopitelně utěsněné proti stékající vodě a prachu. Jsem si jistý, že toto tělo můžete klidně – pokud bude například nutné zbavit ho vrstvy prachu od focení v prašném prostředí – jednoduše dát pod sprchu.

Tohle by mělo něco vydržet… hořčíková kostra Nikonu Z 9
Tohle by mělo něco vydržet… hořčíková kostra Nikonu Z 9

Závěrka? K čemu? :-)

Zůstaneme-li přece jenom ještě chvíli u těla, pak pokud jsme se už podívali na zadní displej, bude nás zajímat ještě elektronický hledáček. Ten má rozlišení 3 690 tisíc pixelů při zvětšení 0,8×, a jas 3 000 nitů. Pro vaši informaci – nedávno ohlášené nové MacBooky Pro od Applu mají se svými špičkovými Liquid Retina XDR displeji maximální jas poloviční. Co je pro nás fotografy možná ještě důležitější, je ale příslib nulového blackoutu hledáčku mezi snímky při rychlém sériovém snímání.

Když jsme u toho, tak Nikon Z 9 slibuje sériové snímání rychlostí 20 sn./s v plném rozlišení svých 45 Mpx, s omezeními danými cropem a menším rozlišením pak dokáže fotit rychlostí až 120 sn./s! To všechno je díky absenci závěrky. Co jsem to napsal? Ano, tento fotoaparát nemá mechanickou závěrku. Výrobce slibuje naprosté minimalizování nežádoucího efektu rolling shutter u nového snímače typu stacked, takže na co závěrka? Díky tomu navíc můžete fotit časem až 1/32 000 sekundy. To se s „jednadvojkovou“ padesátkou nebo Noctem bude hodit :-)

Nikon Z 9
Nikon Z 9

Ale pozor! Nikon Z 9 sice nemá závěrku, ale má „krytku snímače“ čili něco, co jako závěrka sice vypadá, ale slouží „pouze“ k tomu, aby se zakryl snímač při výměně objektivů. Kéž by to měla všechna Zetka! 45megapixelový snímač je, stejně jako u všech fullframových Zetek, stabilizovaný – Nikon slibuje výkon stabilizace 6 EV.

„Roleta“, chránící snímač při výměně objektivů
„Roleta“, chránící snímač při výměně objektivů

Data se ukládají na dvojici paměťových karet CF Express (kompatibilní s XQD), takže ani na dostatek paměťového prostoru, ani na rychlost ukládání dat, byste si neměli stěžovat. Pokud si tedy pořídíte kvalitní karty, což je ale u takovéhoto stroje jaksi samozřejmý požadavek.

A ještě pár „drobností“ – Nikon Z 9 má vestavěný modul GPS a také třeba připojení Ethernetem LAN100. Samozřejmě také Wi-Fi a Bluetooth.

Nikon Z 9
Nikon Z 9

Nejlepší autofokus… 

Pokud bych na tomto místě skončil, už teď by – alespoň myslím – bylo zřejmé, že do Nikonu Z 9 dali vývojáři skutečně to nejlepší, co kdy Nikon měl k dispozici. Jenže to není všechno :-) Co třeba takový autofokus?

Automatické ostření je zcela přepracované, a kromě nového obrazového procesoru EXPEED 7 využívá pro svou práci také umělou inteligenci. Autofocus má celkem 493 AF bodů, z nichž 405 umožňuje pracovat v režimu automatického výběru. Nikon Z 9 rozezná celkem devět různých objektů: klasika – tvář a oči lidí nebo zvířat. K tomu ale také nově hlavy a těla lidí a zvířat, a aby toho nebylo málo, tak též auta, letadla, vlaky, jízdní kola nebo motorky. Jsem zvědav, jestli se bude „chytat“ i na koloběžky :-)

Nikon Z 9 je také prvním Zetkem, které má autofokusový režim 3D tracking v podobě, v jaké jsme ho znali (a známe) ze zrcadlovek. Vylepšený byl i mód dynamického autofokusu, kdy nově jde volit mezi třemi velikostmi dynamického AF bodu a jeho okolních „spolupracujících“ bodů.

Nikon Z 9
Nikon Z 9

… a nejlepší video

Dostáváme se k videu, a hned na začátku je třeba napsat, že ani zde se nijak nešetřilo. Naopak… zdálo se vám 4K zbytečně velké? Pak zůstaňte při zemi, protože největší rozlišení videa Nikonu Z 9 je 8K! To je obraz o velikosti 7 680 × 4 320 pixelů (33 Mpx!), který tento fotoaparát zvládá při snímkové frekvenci 25/30p. Pozor, také celková délka jednoho záznamu je parametr, na kterém se nešetřilo – video 4320/30p může mít délku až 125 minut. Očekává se upgrade firmwaru Nikonu Z 9, který by měl umožnit natáčet 8K video při 60 sn./s do formátu RAW.  

Podporován je 10bitový kodek H265, ale i starší 8bitový H264. Nový bude – po upgradu firmwaru – v rámci tzv. 12bitového N-RAWu také i N-Log (nebo SDR). Nižší rozlišení, tedy 4K UHD nebo Full HD, umí Nikon Z 9 zachytit při frameratu až 120 sn./s. Video dostalo povýšení také ve zvuku, který se (s výjimkou H264) nahrává ve 24bitové hloubce.

Nikon Z 9
Nikon Z 9

Podrobné technické parametry Nikonu Z 9 najdete zde

Doporučená prodejní cena: 152 990 Kč

Dostupnost na trhu: prosinec 2021

Nikon Z 9
Nikon Z 9 s novým telezoomem Nikkor Z 100–400 mm f/4,5–5,6 VR S

Sdílej

7 komentáře

  1. N-Log je LOG, není to kodek. 12 bit zatím ve specifikaci není. jen 10 ( ale i to je lepší než 8). Hlavní je možnost interního ProResHQ a pokud bude v budoucnu i ProRes RAW (12 bit) interně, tak to bude hodně zajímavý. A taky bude zajímavý, co z toho se objeví časem v nižších modelech. Mohla by konečně vzniknou „filmařská“ verze. NAvíc Nikon se nemusí bát, že by si kanibanizoval své kamery, protože narozdíl od Sony a Canonu i Panasonicu žádné nedělá..

    1. Však já jsem nepsal, že je N-Log kodek ;-) Ale jo, může to tak vyznít, opravím to :-) Jinak 12 bit by měl být po upgradu FW až bude k mání tzv. N-RAW. Ten by měl mít možnost pracovat s N-Logem nebo SDR. 10bitový H265 (*.MOV) pak ještě HLG.

  2. Můžete prosím popsat konkrétní výhody vyklápějící mechanismu zadniho displeje který tak opěvujete. Co jsem viděl na youtube jak s recenzent musel “casnovat” tak mi to hlava opravdu nebere. Proč se tam nenasadil univerzální kloub ?

    1. Já jsem napsal, že se mi toto řešení líbí – na čemž s dovolením trvám – a zároveň jsem v textu uvedl, že v ruce jsem to ještě neměl. Pokud vám hlava nebere, jak s tím musel recenzet na YouTube casnovat, zeptejte se jeho. Stejně tak se neptejte mě, proč se tam nedal univerzální kloub – to je otázka na vývojáře Nikonu. Děkuji za pochopení! :-)

      1. Cituji :
        … novou, nebojím se říci převratnou konstrukci vyklápění zadního displeje s 3,2″ úhlopříčkou ..
        tomu se dá myslím řící opěvování
        a já jen k tomu mohu dodat tak trošku demagogicky, že i gilotina měla převratnou kostrukci, ale nemohu řící „CHCI TO“. zvlášt když jsem ji viděl jen na obrázku.

        Mě by v odpovědi místo rady koho všeho se mám ptát stačilo vyjadřit PROČ se vám toto řešení líbí.

        A co se týká ostatního já mám za to že recenzent by měl nejen vyzdvihnout přednosti ale i zdůraznit nedostatky a poukázat na možná problematická místa. Dle mého názoru styl co používáte vy je spíše z dílny PR. A i já děkuji za pochopení …

  3. Mam presne stejny nazor. Jsem sice Nikonista, ale tady to zbozne opevovani mi prijde velice hloupe. A reakce p. Lindnera na Vas prispevek mi pripada jako reakce ditete, jemuz pohanite novou hracku.

  4. Pánové, už dost, tohle nikam nevede. Takže naposledy: Já jsem – stejně jako vy – Nikon Z 9 neměl v ruce. Viděl jsem ho jen na fotografiích a ve videích. I přes to, že jsem ho neměl v ruce, se mi způsob vyklápění displeje líbí. Pevně věřím, že mi nechcete upřít právo, aby se mi něco líbilo. A taky pevně věřím, že mi nechcete upřít další právo – napsat, že se mi to líbí. Dělat z toho PR nebo „zbožné opěvování“ je poněkud… jednoduše nepochopení textu. A já vám děkuji za pochopení :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *