World Press Photo 2022 v novém kabátu. Jak se vám líbí?

Když napíšu, že z původního konceptu největší fotožurnalistické soutěže s tradicí od roku 1955 – World Press Photo – nezůstal kámen na kameni, tak nebudu ani trochu přehánět. Změn je mnoho, všechno to, na co jsme byli doposud zvyklí, je pryč. Můžete si o tom myslet svoje, nicméně já jsem – dlužno dodat po počáteční nemalé skepsi – došel k názoru, že změny po téměř 70 letech existence této celosvětové soutěži prospěly. Co mě o tom utvrzuje? Výsledky. Nejlepší oceněné fotografie. 

Žánry budiž zapomenuty

Popravdě nevím, odkud začít, tak to vezmu jednoduše jak mi to jde na jazyk či spíše pod klávesnici. Takže zapomeňte na tradiční kategorie jako byly Hlavní zprávy, Aktuality, Současnost, Každodenní život, Sport a další. WPP má nyní čtyři celkové vítěze: World Press Photo of the Year – Snímek (single) roku, World Press Photo Story of the Year – Příběh roku (série fotografií), World Press Photo Long-Term Project Award – Dlouhodobý projekt (dokument) a World Press Photo Open Format Award, což může být video, nejrůznější koláže, montáže, zkrátka – záměrně, za uměleckým účelem – manipulovaná fotografie.

To ale ještě není všechno – World-ocenění se vybírá z vítězů kontinentálních kol, kdy je svět rozdělený na Afriku, Asii, Evropu, Severní a Střední Ameriku, Jižní Ameriku a Jihovýchodní Asii a Oceánii. Cíl této novinky je vcelku zřejmý – lépe naplnit ono slovo World v názvu soutěže. V minulosti se nezřídka stávalo, že fotografové pokrývali pouze místa s nejdůležitějšími událostmi světa, což je na jednu stranu logické, z druhého pohledu však příliš jednostranné. Letos tedy byla držitelka ocenění za globální fotografii roku 2022 Amber Bracken, zároveň vítězkou pro Severní a Střední Ameriku.

World Press Photo 2022 v novém kabátu. Jak se vám líbí?


Ani živáčka…

Osobně mi vůbec nevadí zrušení kategorií podle fotografických žánrů, jako je portrét či sport. Má-li být WPP fotožurnalistická soutěž, pak se bez nich skutečně obejde – press-foto je samo o sobě mixem různých témat, takže není nutné je vyhlašovat samostatně. Stejně tak se mi líbí dvoukolové hodnocení s prvotním vyhlášením kontinentálních vítězů, z nichž se vybírají celosvětoví šampióni. Naopak s malými rozpaky jsem přijal novou kategorii Open Format Award, u níž pořadatele maličko podezřívám z řešení typu „z nouze ctnost“. WPP dlouho bojovalo s nepřípustnou manipulací u novinářských snímků, až vytvořilo kategorii, kde je to povolené :-) Ale třeba se pletu, a časem se ukáže správný přínos Open formátu.

Každopádně jak jsem napsal v úvodu, novinky World Press Phota se z mého pohledu ukázaly jako smysluplné právě díky vítězným fotografiím. Zatímco v předchozích ročnících jsem si skoro pokaždé bručel pod vousy něco o podivném hodnocení podivných fotek, letos v podstatě nemám jediný problém. Vítězové přináší fotografie s velmi silným poselstvím, a upřímně řečeno jsem nadšený z kategorie Long-Term Project čili dokumentu. Mimochodem, ještě jednu zvláštnost letošní ročník WPP má – na vítězné fotografii (single) poprvé v historii není zobrazený člověk. Navíc autorka tohoto snímku, Kanaďanka Amber Bracken, je teprve pátou ženou, která získala toto ocenění.

Na závěr jen tři čísla: Letošního ročníku World Press Phota se zúčastnilo 4 066 fotografů ze 130 zemí. Celkem bylo do soutěže posláno 64 823 fotografií.


Globální vítězové soutěže World Press Photo 2022


WORLD PRESS PHOTO 2022 – FOTOGRAFIE ROKU

Obytná škola Kamloops | Foto Amber Bracken, Kanada, pro The New York Times

Červené šaty pověšené na křížích podél silnice připomínají děti, které zemřely v indické rezidenční škole Kamloops, instituci vytvořené k asimilaci domorodých dětí, poté, co bylo odhaleno až 215 neoznačených hrobů, Kamloops, Britská Kolumbie, 19. června 2021.

WORLD PRESS PHOTO 2022 – FOTOGRAFIE ROKU | Obytná škola Kamloops | Foto Amber Bracken, Kanada, pro The New York Times
WORLD PRESS PHOTO 2022 – FOTOGRAFIE ROKU | Obytná škola Kamloops | Foto Amber Bracken, Kanada, pro The New York Times


WORLD PRESS PHOTO 2022 – PŘÍBĚH ROKU

Záchrana lesů ohněm | Foto Matthew Abbott, Austrálie, pro National Geographic/Panos Pictures

Domorodí Australané strategicky spalují půdu pomocí tzv. chladného spalování, při kterém se ohně pohybují pomalu, spalují pouze podrost a odstraňují nahromaděné palivo, které živí větší požáry. Obyvatelé Nawarddekenů z West Arnhem Land v Austrálii praktikují řízené chladné spalování po desítky tisíc let a vidí oheň jako nástroj k řízení jejich domoviny o rozloze 1,39 milionu hektarů. Strážci Warddeken kombinují tradiční znalosti se současnými technologiemi, aby zabránili lesním požárům, a tím snížili CO2 z vyhřívání klimatu.

WORLD PRESS PHOTO 2022 – DLOUHODOBÝ PROJEKT

Amazonská dystopie | Foto Lalo de Almeida, Brazílie, pro Folha de São Paulo/Panos Pictures

Amazonský deštný prales je ve velké hrozbě, protože odlesňování, těžba, rozvoj infrastruktury a využívání dalších přírodních zdrojů nabývají na síle pod ekologicky regresivní politikou prezidenta Jaira Bolsonara. Od roku 2019 probíhá devastace brazilské Amazonie nejrychlejším tempem za posledních deset let. Oblast Amazonie s mimořádnou biodiverzitou je také domovem více než 350 různých domorodých skupin. Využívání Amazonie má řadu sociálních dopadů, zejména na domorodé komunity, které jsou nuceny čelit značné degradaci svého životního prostředí i způsobu života.

WORLD PRESS PHOTO 2022 – OPEN FORMAT AWARD

Krev je semeno (Blood is a Seed) | Autorka Isadora Romero, Ekvádor

Prostřednictvím osobních příběhů, Krev je semeno (La Sangre Es Una Semilla) zpochybňuje mizení semen, nucenou migraci, kolonizaci a následnou ztrátu znalostí o předcích. Video se skládá z digitálních a filmových fotografií, z nichž některé byly pořízeny na prošlý 35mm film a později je nakreslil Romerův otec. Na cestě do jejich rodové vesnice Une, Cundinamarca v Kolumbii, Romero prozkoumává zapomenuté vzpomínky na půdu a úrodu a dozvídá se o svém dědečkovi a prababičce, kteří byli „strážci semen“ a pěstovali několik odrůd brambor, z nichž pouze dvě stále existují.

Podrobné informace o World Press Photu 2022 a všechny oceněné fotografie najdete zde

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *