Vyleštěte optiku, nový ročník Fotky měsíce Nikonblogu právě začíná!

Oslavy nového roku máme za sebou, je čas začít pracovat. Tedy my budeme pracovat, a vy se budete bavit. Čím jiným než fotografií. Ano, s novým rokem 2020 je tu také nový ročník naší fotosoutěže Fotka měsíce Nikonblogu. Nový ročník přinese nová témata, všechno ostatní ale zůstane při starém. Tedy při starém v tom nejlepším slova smyslu.

Stejně jako loni proběhne dvanáct dílčích kol. Z každého kola pak vzejde vždy jeden vítěz, kterého společnost Nikon odmění drobným dárkem. A z oněch dvanácti nejlepších pak na začátku roku 2021 odborná porota vybere (stejně jako v předchozích letech) absolutního vítěze, který obdrží dárkový poukaz na fototechniku Nikon v hodnotě 30 000 Kč. I když… protože soutěž probíhá paralelně jak na českém, tak i na slovenském facebookovém profilu Nikon, měli byste vědět, že dvanáct nejlepších bude zdvojeno, a tudíž i absolutní výherci budou dva. Stejně jako loni.

Soutěží se, jak jsme již uvedli, na facebookové stránce Nikonu, kam se do příslušného příspěvku – „připíchnutého“ nahoře, abyste jej nemuseli hledat – fotky, opatřené jedinečným tagem pro každé kolo, přidávají jako komentáře. Toť ve zkratce vše. Podrobná pravidla soutěže najdete zde.

Verbální substantivum jako nápověda

S novým rokem jsme chtěli vybrat téma, které by tu „novost“ mělo v sobě. Nikoliv ale novost samotného roku, nýbrž aby se vztahovala k něčemu novému obecně. Poměrně logicky z toho vyplynulo téma s jednoduchým popisem:


Zrození nové(ho)…


Čeho nového? Čehokoliv. Zrození života – ať už lidského, živočišného či rostlinného. Zrození nového výrobku, stavby, nebo třeba myšlenky… 

Zrození je verbální substantivum čili podstatné jméno slovesné. I když může znamenat také výsledek děje, primárně označuje událost, děj samotný. Pro vás je to malá nápověda. Nemusíte totiž fotit nebo hledat v archivu snímky již (čerstvě) zrozených věcí, lidí, zvířat, ale můžete stejně tak – a možná i lépe – zachytit průběh zrození. Práci (namátkou) řezbáře, hrnčíře nebo jakoukoliv jinou činnost, vedoucí k něčemu novému, stavbu domu, zkrátka zrod „něčeho“. Můžete ale pracovat i abstraktně. Na snímku Igora Stančíka se například zrodila biatlonová hvězda.

Zrození biatlonové hvězdy | Anastasia Kuzmina mistryní světa v biatlonu 2018/19 | Foto Igor Stančík
Zrození biatlonové hvězdy | Anastasia Kuzmina mistryní světa v biatlonu 2018/19 | Foto Igor Stančík

Jako vždy budeme moc rádi, když k fotografii také připíšete krátký popisek, nebo jí alespoň dáte výstižný název. Každopádně nezapomeňte na označení tagem, který má pro 1. kolo roku 2020 tuto podobu: #nikonblog012020.

Nejlepší autor fotografie Zrození získá kapesní diář Nikon a nádavkem ještě nástěnný kalendář s fotografiemi ambasadora Nikonu, George Karbuse (rozhovor s ním čtěte zde).

 

Diář a kalendář Nikon 2020

 

Do nového roku bez dluhů

Víme o tom, dlužíme vám ještě vyhodnocení prosincového kola Fotky měsíce Nikonblogu 2019, a pak také velké finále – vyhlášení absolutního vítěze roku 2019. Nejlepšího autora 12. kola zveřejníme příští týden, čímž dostaneme požadovaných dvanáct finalistů. Poté zasedne porota a… nejlepšího z nejlepších – přesněji dva nejlepší, českého a slovenského vítěze (viz výše) – vám představíme koncem ledna. Jste napjatí? My také!

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *