Vyhrajte Nikon D600 v soutěži časopisu FOTO!

Benjamínek mezi tuzemskými fotografickými časopisy – FOTO – slaví konec roku 2012 vyhlášením velké fotosoutěže, ke které zve také všechny příznivce Nikonblogu. Jakby také ne, když hlavním partnerem soutěže je české zastoupení společnosti Nikon, které do soutěže přispívá první cenou – Nikonem D600.

Fotosoutěž Můj černobílý svět

Kolegové z časopisu FOTO zvolili téma důstojné a klasické – černobílou fotografii – soutěž nese název Můj černobílý svět. Zde ale všechna omezení končí, dál je účastníkům daná volná ruka. Pořadatelé k tomu uvádějí:

„Žánr, do kterého se pustíte, je čistě na vás. Sedí vám lépe portrét? Jste potulní krajináři, co rádi vstávají o půl páté ráno, nebo se řadíte spíše se mezi dokumentaristy? Libujete si v nacházení zdánlivých kompozičních i obsahových (ne)souvislostí v ulicích měst? Dokážete svléci ženu tak, aby byla krásná? Vítá se jakýkoliv pokus o invenci, cení se dobrý nápad ruku v ruce s perfektním zpracováním.“

Zadání je tedy jednoduché: Dobrá černobílá fotografie… Jednoduché? Pojďte do toho! Celkový vítěz bude jen jeden, cen je samozřejmě více, přesněji deset. Mě zaujala třeba 4. cena – celodenní workshop pod vedením Jiřího Turka na téma simulace natáčení holywoodského filmu – od toho bych čekal opravdu silný zážitek.

Fotosoutěž Můj černobílý svět

Podrobné informace a pravidla soutěže najdete v sedmém čísle časopisu FOTO nebo na této webové stránce.
Redakce časopisu FOTO a hlavní partner, společnost Nikon, se těší na vaše snímky!


Sdílej

8 komentáře

  1. Hezká soutěž….zejména pokud se podíváme do podmínek, cituji:

    „Soutěžící souhlasí s publikováním zaslaných fotografií v tiskové nebo v elektronické podobě v rámci soutěže bez nároků na honorář, a to nejen v tiskovinách vydávaných organizátorem soutěže, ale také v jiných reklamních a propagačních prostředcích
    Licence k užití fotografií se poskytuje bez časového a teritoriálního mezení, s právem udělit podlicenci“

    Neboli přeloženo do češtiny: Zašlete nám svoji nejlepší fotografii a ať už vyhraje nebo ne, věnujete nám ji tímto k neomezenému užití.
    Donedávna bylo podobné okrádání fotografů hlavně výsadou pochybných cestovek jež si takto za pidicenu ve své soutěži poskládaly zdarma katalog.
    Dnes se to bohužel, zdá se, stává pravidlem i u „seriózních“ soutěží.

    Určitě bych ve svém fotoarchivu našel pár snímků kterým černobílá sluší – ale s touto podmínkou.. …Děkuji, NE!

  2. Ano, tohle si organizátoři soutěží v poslední době zvykli. ALE – autorský zákon mluví jasně – autorských práv se vzdát nelze. Takže kdykoli můžete pořadatele soutěže zažalovat, že vám neplatí autorský honorář za použití vašeho díla. Z toho se nelze vyvlíknout ani takto pojatými „podmínkami“ soutěže. Stačil by jeden dva soudní procesy a pořadatelé by si rozmysleli takto koncipovat podmínky.

  3. Honza: Bohužel, tady jde o něco jiného. Pořadatelé touto podmínkou nepožadují vzdát se autorských práv (ta fotografovi v pohodě zůstávají). Chtějí „jen“ maličkost – neomezenou nevýhradní licenci s právem udělit podlicenci.
    Přeloženo do češtiny: Autorství vám nikdo neupírá ale účastí v soutěži nám navždy dáváte neomezený souhlas s užitím fotky/ fotek včetně práva toto užití dále pře(pro)dávat.

    Špatnou fotku bych do soutěže nedával neb je to i má vizitka – ale dobrou zas nemíním takto vynuceně „darovat“.
    Což není nenažranost – pro nekomerční účely v ochraně přírody či výchově dost často dávám své fotky zdarma či za symbolickou jednu korunu.

  4. Mně přijdou pravidla naprosto v pořádku. Pořadatel se musí nějak pojistit, že po uveřejnění, nebo jiném použití, přihlášené fotky nepřijde někdo, kdo bude chtít za fotku zpětně nějakou přemrštěnou cenu a že by se takových lidí našlo spoustu… Takže já se do soutěže mile rád přihlásím ;)

  5. M.C.: Pokud by se pořadatel chtěl jen pojistit, je jednoduché v pravidlech vymezit užití fotky pouze na případy související s vlastní soutěží a její propagací.
    „Licence k užití fotografií se poskytuje bez časového a teritoriálního mezení, s právem udělit podlicenci“ je prostě oškubávání fotografů.

    K tématu doporučuji stránku se „soupisem práv fotografů“: https://fotomonitor.info/www/souteze/prava.asp

    Zjistíte že předmětná soutěž časopisu FOTO by neprošla jako košér ve většině bodů.

  6. Tohle je dneska bohuzel klasika, pritom jeste pred par lety tyhle podminky nebyvali. Poradatele soutezi chteli pouze souhlas s tim, ze fotky mohou pouzit v ramci souteze a pro propagaci souteze. Nicmene dnes vetsina poradatelu soutezi pozaduje casove neumezenou vyhradni (v lepsim pripade nevyhradni) licenci na fotku a to jeste s moznosti jejiho postoupeni (i placeneho) tretim stranam bez naroku na honorar pro autora snimku. Ceske pravo sice neumoznuje prevest autorske pravo, ale pokud jsou uvedeny takoveto licencni podminky, tak se autor nema sanci domoci zadneho honorare. Videl jsem i souteze, kde slo o vyhradni licenci, to pak autor fotku nemuze uverejnit ani na svem webu natoz ji prodat nekomu dalsimu.

    Tehle praxe s oblibou vyuzivaji treba cestovni kancelare, kdy udelaji soutez o nejaky zajezd a prijde jim hromada fotek kterymi smele a zadarmo naplni katalog. Postupne se to rozleza i mezi dalsi poradatele a agentury.. a neb jak si udelat fotobanku zadarmo

    Dekuji ale nemam zajem

  7. Nakonec i přes tyhle nefér podmínky soutěže, vyhraje zcela neočekávaně známý profesionální fotograf s nějakou odpadní fotografií. Mimochodem právě čtvrtou cenu bych asi s úlevou rychle někomu věnoval…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *