Vítězové soutěže Nikon Small World in Motion 2022

Nikon Small World je vizuálně velmi zajímavá fotografická soutěž se 47letou tradicí. Od roku 2011 zde v samostatné kategorii Small World in Motion soutěží filmy a časosběrná videa natočená pomocí mikroskopu. Mikrosvět a život v něm se díky této soutěži pro nás stává dostupnější. První výsledky ročníku 2022 jsou známé, porota vybrala pětici vítězných videí. Výsledky fotografické části soutěže budou oznámené později.

V letošním 12. ročníku soutěže Nikon Small World in Motion získal první místo Dr. Eduardo E. Zattara za působivé video buněk boční čáry a pigmentových buněk (melanocyty) migrujících v embryu dánia pruhovaného – akvarijní rybky, u nás známé jako zebřička. Časosběrné video zachycuje osmihodinový úsek, a ukazuje krásu a dynamiku studia evoluční vývojové biologie.

1. místo | Dr. Eduardo E. Zattara
Buňky boční čáry a melanocyty migrující v embryu dánia pruhovaného

Zattara využil fluorescenci, aby získal kontrast mezi různými buňkovými funkcemi v průběhu tohoto vývojového stádia embrya.

„Záznam si nevyžadoval téměř žádné další zpracování. Úžasně zobrazuje migraci buněk neurální lišty. Výsledkem je biologicky informativní a vizuálně pozoruhodné video“, řekl oceněný autor. „Přestože se věnuji více liniím práce od genomiky po komunitní ekologii, v mém hlavním zájmu je interakce mezi ekologií, evolucí a vývojem. Zajímá mě hlavně to, jak mohou vývojové schopnosti ovlivnit evoluční cesty a ekologické důsledky. I když zvažuji všechny škály života, vždy se zaměřuji na organismy, abych pochopil biologické systémy.“

Eric Flem, manažer pro komunikaci a CRM, Nikon Instruments řekl: „Letošní vítězná práce neodráží jen pozoruhodný výzkum a trendy ve vědě, ale nechává veřejnost nahlédnout do skrytého světa, který je možné vidět jen přes mikroskop. Jak se neustále zlepšují zobrazovací technologie, můžeme ve vyšší a vizuálně detailnější kvalitě vidět vědecky relevantní události.“

Druhé místo získal Dr. Christophe Leterrier za 12hodinový časosběr kultivovaných opičích buněk, označených jako plazmatická membrána (oranžová) a DNA (modrá). Aby bylo možné pořídit toto video, musel Leterrier udržovat buňky naživu v průběhu celého času snímání, se správnou regulací teploty a vlhkosti, a také s minimální fototoxicitou z laserového osvětlení.

2. místo | Dr. Christophe Leterrier
12hodinový časosběr kultivovaných opičích buněk, označených jako plazmatická membrána (oranžová) a DNA (modrá)

Třetí místo získal Dr. Ahmet Karabulut za video neuronů mořské sasanky a žahavých buněk, které ukazuje jejich dynamické procesy.

3. místo | Dr. Ahmet Karabulut
Neurony mořské sasanky a žahavých buněk, které ukazuje jejich dynamické procesy

4. místo | Dr. Dylan T. Burnette
Odumírající buňky melanomu

5. místo | Ignasi Vélez-Ceron, Dr. Jordi Ignés a Dr. Francesc Sagués
Fotosenzitivně aktivní nematická vrstva uzavřená v prstencovém kanálu

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *