Velký skok pro… Upgrade firmwaru Nikon Z 8 na verzi 2.0

Už jsem to na Nikonblogu psal možná vícekrát, ale rád to zopakuji: Zatímco v době DSLR byly aktualizace firmwaru fotoaparátů jednak víceméně sporadické a jednak obvykle nepřinášely nijak zvláštní přínos, s příchodem mirrorlessů v tomto ohledu nastala velká změna. Upgrady firmwaru jsou poměrně časté a mnohdy přinášejí nejen zlepšení stávající funkčnosti či opravy případných chyb, ale také funkce úplně nové. První velká aktualizace Nikonu Z 8, která vyšla včera (7. 2. 2024) by mohla sloužit jako modelový příklad. Změn a novinek je „na dvě A4“…

Aktualizace ve velkém

Když výrobce skočí z firmwaru verze 1.01 rovnou na verzi 2.0, zpravidla to znamená, že se budou dít velké věci a v případě Nikonu Z 8 tomu tak skutečně je. Nebudeme zde vypisovat úplně všechny změny, opravy a novinky, protože je jich opravdu mnoho. Úplný seznam najdete na webu Nikonu – zde –, kde si nový firmware můžete také stáhnout. Pokud jste ještě aktualizaci firmwaru nikdy nedělali, návod, jak na to, najdete například zde na Nikonblogu.

Velký skok pro… Upgrade firmwaru Nikon Z 8 na verzi 2.0


Malá ochutnávka

Nyní tedy pouze vybíráme z novinek firmwaru 2.0 pro Nikon Z 8:

  • Pixel Shift – prvním Nikonem s touto funkcí byl Nikon Z f, nyní ji dostává také Z 8. Díky vyššímu rozlišení snímače Nikonu Z 8 je zde oproti Z f možnost vytvářet až 180 Mpx fotografie (4× 45 Mpx).
  • Auto Capture – automatické spuštění fotografování nebo záznamu videa na základě uživatelsky nastavených parametrů – pohyb, detekce objektu nebo vzdálenost.
  • Pre-Release – doba ukládání snímků do vyrovnávací paměti před stisknutím spouště, byla prodloužena na max. 300 sekund.
  • Detekce ptáků – pro změnu od Nikonu Z 9 přebírá Z 8 volbu autofokusu na možnost detekce ptáků. Platí jak pro foto, tak i pro video.
  • Nové předvolby Picture Control – také zde dostává Nikon Z 8 to, co už Z f má – černobílé Picture Control Flat monochrome a Deep tone monochrome, plus portrétní režim Rich tone portrait.
  • Nižší citlivosti v N-logu – jedna z novinek pro video: Při natáčení do N-log lze nyní zvolit nižší citlivost než původní ISO 800. Volit můžete mezi hodnotami 0,3 až 2 EV, což odpovídá ISO 640 až 200.

Úplný popis firmwaru 2.0 pro Nikon Z 8 vč. jeho stažení najdete zde

Tahák a software navrch

K novinkám, které obsahuje firmware 2.0 pro Nikon Z 8 byl vydaný také doplněk k manuálu. V češtině jej najdete zde. Bohužel se jedná o strojový překlad, takže terminologie občas poněkud pokulhává.

Abyste mohli nové funkce Nikonu Z 8 využít také v postprocessingu, je třeba aktualizovat také software, počínaje NX Studiem, přes Camera Control Pro 2 až po NX Tether (pokud je používáte). Aktualizace softwaru najdete na této stránce.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *