1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 – tak trochu nedoceněný

Není nijak neobvyklé, že hvězdami nabídky standardní optiky jsou základní zoomy a nějaká ta levná pevná skla. Jde o nejpoužívanější objektivy, které obvykle také bývají dodávané v setech s těly, což je další důvod, či spíše příčina jejich rozšíření nebo chcete-li oblíbenosti. Existují sice také takzvané doublezoom kity, obsahující obvykle základní zoom a telezoom, očividně jsou ale mnohem méně prodávané. Samozřejmě, cena je velmi často „až na prvním místě“…

Proč tento úvod? Protože mi nezávisle na sobě několik lidí položilo otázku: „Jaký je ten telezoom 1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 pro Nikon 1?“ A já se přiznám, že jsem nedokázal odpovědět, respektive mohl jsem říci jen „nevím“. Nyní už ale vím a předesílám, že nevědět byla i moje chyba – tento objektiv je totiž výborný, byť se to moc neví. Je čas na změnu.

Skromnost cti netratí

30–110 milimetrů, to je na Nikonu 1 po přepočtu na 35mm film ohnisko 81 až 297 mm, tedy portrétní sklo až slušný teleobjektiv. Neočekávejte ale půlmetrovou rouru, kterou používají někteří fotografové zvláště proto, aby si dodali sebevědomí. 1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 je jen o něco větší než základní zoom 1 Nikkor VR 10–30 mm F3,5–5,6.

1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 v porovnání se základním zoomem 10–30 mm

Průměr objektivu je skoro stejný (pro pedanty – objektiv 30–110 mm je o 3 mm tlustší), délka v transportním stavu přesahuje o 19 mm, hmotnost je vyšší o 65 gramů (celkem 180 g), tedy celkově nic, co by vám utrhlo kapsu.

Stejně jako základní zoom 10–30 mm je i opomíjený telezoom vybavený aktivním zoomovacím prstencem s pojistkou, který po nastavení do pracovní polohy zároveň zapíná fotoaparát. Přední člen se neotáčí, tubus se při zoomování vysunuje. Filtrový závit je shodný s objektivem 10–30 mm, tedy 40,5 mm. To je samozřejmě výhodné při pořizování filtrů a dalších doplňků – vystačíte si s jednou velikostí. Objektiv 30–110 mm je dodáván s kulatou bajonetovou sluneční clonou.

Objektiv 1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 „Vé jedničce“ sluší
Jak ocenit elektroniku

Kromě toho, že telezoom pro Nikon 1 plynule navazuje na základní zoom 10–30 mm, má také skoro stejnou světelnost a shodně je též vybaven optickou stabilizací VR. U té si budete muset zvyknout, že zejména při delších ohniskových vzdálenostech obraz díky stabilizátoru „plave“ více než byste si asi přáli. Na tuto vlastnost se ale dá zvyknout a pomáhá také aktivace elektronické závěrky (pokud jste u V1 zvyklí spíše na mechanickou). Na druhou stranu systém VR funguje bezvadně a umožňuje udržet z ruky časy delší až o 3 EV než je běžné – v tom výrobce rozhodně nelže.

V souladu s celým standardem Nikon 1 pracuje skvěle také autofokus. Ostření je bezhlučné a jeho rychlost lze bez uzardění srovnat s nejlepšími digitálními zrcadlovkami.

1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 je samozřejmě kompatibilní také v modelem J1 nebo nově J2
Obrazová kvalita

Co si budeme nalhávat, na objektivu nic není tak důležitého jako právě obrazová kvalita. Jak je na tom 1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6? Výborně! Optika vykazuje ostrost, která vás nebude nutit v počítači sahat na doostření, a to de facto už od plně odcloněného objektivu. Na druhou stranu nad F8 se už pomalu začíná projevovat ohybový jev, měknutí kresby vlivem difrakce. Nepřeženete-li to ale při potřebě vyššího clonění přes F11, neškolené oko nic nepozná.

Nehledejte chromatickou vadu! Může to znít neuvěřitelně, ale najít tuto aberaci dá opravdu velkou práci. To sice znamená, že když budete chtít, najdete ji, ovšem v míře zanedbatelné. Absence chromatické vady je jeden z důvodů, proč je tento objektiv velmi vhodný k natáčení videa. Nebude vám vadit ani vinětace, byť ta se zejména na nejširším ohnisku projevuje. Ale je plynulá a na reálných fotografiích neznatelná.

Geometrické zkreslení začíná na +2,31 % soudkovité deformace, 40mm (po přepočtu 108 mm) ohnisko je rovné, aby se jako obvykle deformace změnila na poduškovitou v rozsahu kolem -1,15 % až k nejdelšímu konci optiky.
Jediná vlastnost, která mě maličko znepokojuje, je bokeh. Jde sice o značně subjektivní veličinu, nemohu se ale přesto ubránit značně neklidnému až „nervóznímu“ podání rozostřených částí obrazu.

Celkové hodnocení

Obrazová kvalita výborná, ostření rychlé, stabilizace účinná. K tomu malé rozměry a hmotnost – co víc si přát? S objektivem 1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 získáte výborné sklo, které je zároveň prozatím nejdelším objektivem pro Nikon 1. Výborně jej využijete jak pro libovolné „přiblížení“, tak i pro portréty, díky nejkratší zaostřitelné vzdálenosti na nejdelší ohnisko (cca 1 m) také třeba na produktovou fotografii a další náměty, u kterých je výhodný užší obrazový úhel.
Špatná není ani cena, nicméně pokud teprve pořízení Nikonu 1 zvažujete, kupte si jej raději v doublezoom kitu – testovaný telezoom v něm vyjde cenově mnohem výhodněji.

Technická data objektivu 1 Nikkor VR 30–110 mm F3,8–5,6 najdete zde.
Doporučená prodejní cena: 5 790 Kč
Galerie demosnímků

(demosnímky byly pořízeny na těle Nikon 1 V1)

Snímky v plném rozlišení ve formátu TIF si můžete stáhnout:
1. část (127 MB)
2. část (111 MB)


Sdílej

2 komentáře

  1. Tak jsem tohle opravdu malé sklíčko pořídil a naprostá spokojenost.
    Malé,rychlé a ostré tak,jak bylo popsáno panem Lindnerem. Na ptáčky to není,na ně JEDNIČKÁŘI mají FT 1.
    Já jsem si jedničku půjčil od známého jen tak z legrace,maje na hrbu batoh s D300 plus něco skla. Zrobil jsem pár cvaků a po výtisku A4ek ji pořídil. A jsem přesvědčen,že A3 zvládne také a kolik z nás amatérů má doma větší vlastní fotky?
    D300 mám rád a V1 taky a Nikona taky a V1 foti a D300 je v batohu a tak.
    Ale tenhle pinďourek (po vysunutí fakt tak vypadá) neurazí,spíš potěší.
    Není někomu náhodou známo,jak to myslí Nikon s CX snímadlem doširoka?
    Za reakci na poslední větu panu Lindnerovi předem děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *