Svítit jednoduše… Set studiových světel Terronic Basic Hobby LED

Video a umělé světlo k sobě nedílně patří. Ale nedělejme si iluze – většina amatérských tvůrců nevytváří složité světelné kompozice. Stačí jim scénu „jen“ jednoduše, ale kvalitně nasvítit. Zvláště pokud začínáte, nebo se natáčení videa věnujete spíše příležitostně, nechcete do světelného parku investovat mnoho. Jasně, interiér se dá nasvítit třeba stavebními halogenkami, pokud vám nevadí, že ho zároveň i slušně vytopíte. Klíčovým slovem moderního svícení je nicméně technologie LED, tudíž se raději podíváme na zajímavý set LED světel od firmy Fomei s názvem Terronic Basic Hobby LED.

Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei

Denní světlo v kufru

Terronic je low-costový brand Fomei, což ale neznamená, že by se jednalo o nekvalitní produkty. Minimálně v podání světelného setu Terronic Basic Hobby LED jde o výhodný poměr cena/výkon. Jednoduché zařízení, které dělá přesně to, co má. Ale to už předjímám závěr, takže se pojďme podívat, co najdete v krabici.

Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei

V krabici najdete tašku. Přesněji přepravní polotuhý „polokufr“, čili praktickou věc pro skladování a přenášení této sady světel. V něm se nalézají dva světelné stativy, dva síťové adaptéry – protože toto nejsou bateriová, nýbrž síťová světla –, a samotné dvě „hlavy“ – LED reflektory s pevně nasazenými kulatými stínítky. A ještě dva difuzory čili návleky ze semitransparentní textilie na reflektory.

Samotná světla jsou velmi jednoduchá. Sada vysocesvítivých LEDek s parametrem CRI 95 – což je výborná hodnota – a barevnou teplotou 5 600 K, tedy teplotou denního světla. Vzadu najdete plynulou regulaci výkonu pomocí potenciometru, který slouží i jako vypínač. Nejvyšší výkon činí 38 W, což by mělo odpovídat desetinásobku u halogenového světla. Takže solidní výkon. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED | Zdroj foto Fomei

Jak vidíte, světla nemají žádné klapky, dovybavit je ale můžete buďto rozptylným nebo odrazným deštníkem. Každopádně na rozdíl od běžných přenosných LED světel, která se obvykle umisťují do sáněk fotoaparátu/kamery nebo na rig, mají světla Terronic Basic Hobby LED poměrně velkou plochu (průměr 21 cm), což sebou přináší příjemně rozptýlený charakter při zachování výkonu. Přibalené jednoduché látkové difuzory pak dokážou světlo ještě více zjemnit, aniž by sebraly velkou část světelné energie (cca –0,5 EV).

Dělá, co dělat má

Je to jednoduchost sama. Jednoduše přijdete s kufrem na místo natáčení, jednoduše postavíte stativy, jednoduše na ně připevníte světla, díky pohodlným rozměrným „křídlomatkám“ jednoduše nastavíte sklon reflektoru, ke světlům jednoduše zapojíte síťové adaptéry a jednoduše natáčíte :-) Ale vážně: Co je důležité – světelný výkon se nemění v čase. Při testování sady Terronic Basic Hobby LED, zhruba po tříhodinovém nepřetržitém svícení, měl poslední záběr naprosto shodnou expozici s prvním. Totéž se týká barevné stálosti. Zkrátka na začátku nastavíte vyvážení bílé, a už na něj nemusíte sahat. Mimochodem, já jsem po krátkém prvotním testu zvolil variantu manuální kalibrace na šedou tabulku. Proč? Protože deklarovaných 5 600 Kelvinů světla zkrátka neodpovídalo stejné hodnotě nastavené na Nikonu – natočené záběry byly posunuté do mírně teplejších tónů. To ale nepovažuji za chybu. Různí výrobci se těžko shodnou na přesných hodnotách, a od toho je právě manuální kalibrace WB, aby vám umožnila přesné nastavení.

LEDky jsou typu „flicker free“ – neměla by při žádné snímkové frekvenci videa blikat. Mně při testování, natáčení na běžných 25 fps neblikala :-)

Jedinou výhradu mám k výšce dodávaných stativů. Maximálních 168 cm je například pro natáčení stojících lidí vyšších postav málo. Hodilo by se 15–20 centimetrů navíc.

No a to je celé. Jak jsem už avizoval na začátku, sada trvalých světel Terronic Basic Hobby LED je jednoduché příslušenství, které dělá přesně to, co dělat má, a navíc má výborný poměr cena/výkon. Mohu doporučit.

Na závěr ukázka krátkého videa, které jsme natočili Nikonem D780 s pomocí světel Terronic Basic Hobby LED:

Po uzávěrce

Pokud jste opravdu začátečníky a nevlastníte zatím vůbec žádné vybavení pro svícení videí, měli byste vědět, že Fomei nabízí kromě sady Terronic Basic Hobby LED ještě dva další sety: Basic Hobby LED 38/38 a Basic Hobby LED 38/38 web studio.

První z nich obsahuje kromě „naší“ sady Basic Hobby LED navíc ještě dva translucentní 85cm deštníky, skládací 110cm odraznou desku 5in1 se stativem a sadu dvanácti barevných filtrů 30 × 30 cm. V sadě s přívlastkem web studio pak navíc najdete opět dva translucentní deštníky, plus malý table-top stůl s translucentní deskou o šířce 63 cm.

Terronic Basic Hobby LED 38/38 | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED 38/38 | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED 38/38 web studio | Zdroj foto Fomei
Terronic Basic Hobby LED 38/38 web studio | Zdroj foto Fomei

Technické parametry sady Terronic Basic Hobby LED

Obsah sady: 2× světlo + síťový adaptér a látkový difuzér, 2× světelný stativ, přepravní brašna
Typ světla: LED | CRI 95, 5 600 K
Výkon: 38 W
Průměr světla: 21 cm
Reflektor: pevný, kulatý
Volitelné příslušenství: deštník
Výška stativu: max 168 cm

Zdroj

Fomei

Zapůjčil

Fotopartner Brno

Cena

5 990 Kč

Sdílej

4 komentáře

  1. Děkuji za recenzi. Zrovna se rozhoduji zda koupit a popis mi pomohl. Přála bych si víc informací pro úplné laiky, ale je to zatím nejobsáhlejší, co jsem našla. Už jenom rozměry stativů nejsou nikde k nalezení. Jaká je prosím min. nastavitelná výška? Co mi není jasné, kde se vzalo CRI 95, když i výrobce uvádí 90? Vyvážení bílé je potřeba nastavit zřejmě na fotoaparátu? Neumím si dost dobře představit sílu světla – je použitelné pro fotostan? Do jakého rozměru…? Uměl byste srovnat se setem, kde jsou dvě lampy s úsporkami cca 35W? Lze ta světla nasměrovat tak, aby svítila přímo směrem k zemi? Spousta otázek… :)

    1. Dobrý den. Kontaktoval jsem výrobce a CRI je skutečně 95 – měli na webu překlep. Minimální výšku stativu jsem bohužel nezjistil, ale orientačně je to kolem 30–40 cm. Kolmo k zemi nelze světlo naklopit – protože se zarazí reflektorem o stativ. Vyvážení bílé je třeba nastavit na fotoaparátu. Nevím přesně, jak moc svítí 35W úsporky, ale myslím, že tato světla dají vyšší výkon. Na světelný stan i velký rozhodně vhodná jsou, i když nejlepší by byly blesky (příp. i jen jeden blesk). Každopádně i kdyby byl výkon menší, tak jsou to trvalá světla, tudíž není problém dát fotoaparát na stativ a exponovat klidně dlouhými časy.

  2. Dobrý den, mě by pro změnu zajímala jiná věc. Na webu jsem koukal na tu jejich sestavu s tím opálovým stolkem a nějak jsem to nepochopil. To jako za tu cenu opravdu koupím jensvětla a rám stolku a opálovou ( ikdyž tohle asi opravdu nebude opálová :-) ) desku si musím koupit zvlášť???!! Nějak to není jasné a tohle mi z toho vyšlo. Což by pak vůbec, ale vůbec nebylo výhodné. Ten stůl koupím mnohem levněji. Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *