Světlo v temnotách. Nikon LD-1000 pro video, ale i foto

Před časem jsem napsal, že musí přijít doba, kdy i značky jako je Nikon začnou vyvíjet vlastní příslušenství pro DSLR video – chtějí-li, aby se tento segment více a rychleji rozvíjel. Nějak se začít musí, není nutné do toho hned vletět po hlavě – proto tu dnes máme jedno malé příslušenství, které sice pravděpodobně prodeje fotoaparátů nijak zásadně nepodpoří, nicméně ukazuje, že by mohlo přijít i něco „většího“, zásadnějšího. A navíc je velmi univerzální.

Vypadá to trochu jako periskop. Že by nějaký speciální externí hledáček? Také se to ale podobá rohové armádní svítilně… Bingo! Druhé přirovnání je mnohem přesnější, vlastně skoro dokonalé. Nikon LD-1000 je trvalé LED světlo pro fotoaparáty de facto libovolného typu.

Nikon LD-1000

K čemu je dobré takové trvalé světlo? Primárně pro video, u kterého jaksi bleskem nepřisvítíte. Využijete jej ale také ve fotografii, kdy odpadají problémy se synchonizací, sáňkami a podobně. Trvalým světlem zkrátka svítíte pod požadovaným úhlem, i kdybyste jej měli držet v ruce.

Což možné je… Sluší se sice dodat, zároveň ale musíte vědět, že v základní výbavě najdete upevňovací raménko se šrouby do stativového závitu – nezbytně nutně tedy světlo LD-1000 v rukou držet nemusíte – připevníte jej k jakémukoliv přístroji se stativovým závitem.

Nikon LD-1000
LED světlo bude dostupné v černé nebo bílé barvě

Podle fotografií je zřejmé, že jde o poměrně malé příslušenství, samotné tělo světla má rozměry 31,4 × 95 × 38,5 mm a hmotnost 130 gramů včetně čtyř baterií typu AAA, kterými je napájeno. Na upevňovací rameno pak ještě přidejte padesát gramů hmotnosti – celkem tedy nic, co by vám utrhlo popruhy vaší fotobrašny.

Světlo doširoka

Světlo má dva režimy výkonu, jež se přepínají vzadu na jeho těle. Vzhledem k rozměrům nelze očekávat extrémní výkon – svítivost v maximálním módu je asi 130 luxů, při redukovaném výkonu pak zhruba polovinu, 65 lx. Byť jsme tento produkt zatím neměli možnost prakticky vyzkoušet, podle parametrů půjde o vysloveně pomocný reflektor, účinný odhadem do vzdálenosti maximálně kolem jednoho metru. Vyzařovací úhel malého světla má 72 stupňů, což odpovídá zhruba 28mm ohnisku objektivu.

Výdrž, čili spotřeba energie by se měla pohybovat na těchto hodnotách:
Alkalické baterie (LR03) – cca 45 minut
Lithiové baterie (FR03) – cca 120 minut
Dobíjecí NiMH akumulátory (HR03) – cca 70 minut

Vlaštovky se houfují

Trvalé LED světlo Nikon LD-1000 je po externím mikrofonu ME-1 již „druhou první vlaštovkou“ určenou spíše pro video, i když v tomto případě využitelnou i ve fotu – typicky při focení na krátkou předmětovou vzdálenost, tedy makrofotografii. Design je evidentně přizpůsobený řadě Nikon 1, nicméně použít toto světlo můžete na jakémkoliv fotoaparátu. Osobně jsem docela zvědavý na praktické testy. Nedělám si iluze o výkonu, zároveň si však dovedu představit spoustu situací, kdy trvalé LED světlo LD-1000 udělá spoustu práce. Počkáme si a uvidíme – jak dostaneme tento produkt do rukou, určitě vás budeme informovat.

Doporučená prodejní cena: 2 590 Kč
Podrobné technické parametry LED světla LD-1000 najdete zde

Sdílej

2 komentáře

  1. Co je na tom tak drahého? Profesionálně udělané svítilny a svítící LED panely do sáněk blesku či k namontování na filtrzávit se dají sehnat pod tisícovku. A pokud jsem aspoň trochu šikovný, tak není problém si změřit foťák, buď sám nebo u zámečníka si nechat ohnout kus pásoviny, udělat do něj zespodu díru na šroub a na konec přidělat obyčejnou LED svítilnu (cena max. stokoruny). Třeba LED svítilny na kolo mají i držáčky na uchycení, takže se dá LEDka sejmout bez složitého montování. Za cenu do tisícovky se dá udělat osvětlovací pomůcka na které budou dvě nebo i více běžných LED svítilen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *