Svět v pohybu. A Fotka Nikonblogu ve 3. kole!

Další dva měsíce roku 2021 – a také soutěže Fotka Nikonblogu – jsou za námi. V očekávání května, jakožto pátého měsíce, je pak mimo jiné také vyhlášení 3. kola soutěže Fotka Nikonblogu, o které se květen díky nové dvouměsíční periodicitě podělí s červnem. Tak jdeme na to! Jaké je téma třetího kola?


Pohyb


Fotografie a pohyb? Můžete si říct: „Fotka přece pohyb zastavuje. Jak chcete fotit pohyb? Pro zachycení pohybu je přece určené video…“ Vážně si to myslíte? A myslíte to vážně? Dost legrace – fotografií se samozřejmě pohyb zachytit dá, a lze ho i na statickém snímku pojmout více způsoby. Pohyb můžete velmi krátkým časem závěrky zastavit, doslova zmrazit; stejně jako je možné nechat na snímku působit tu menší tu větší pohybové rozmazání, které – na rozdíl od onoho zmrazení – vytváří iluzi pohybu.

Kde je napsáno, že rychlý pohyb typu sportu, se musí fotit velmi krátkými časy závěrky? Kdo nařídil, že na takové fotografii musí být všechno ostré jako břitva? Že pohyb musí být zmrazený?
Kde je napsáno, že rychlý pohyb typu sportu, se musí fotit velmi krátkými časy závěrky? Kdo nařídil, že na takové fotografii musí být všechno ostré jako břitva? Že pohyb musí být zmrazený?

Díky Bohu neexistují žádná pravidla, jakým způsobem zachytit pohyb na fotografii – a ani my vám žádná ve 3. kole naší soutěže nebudeme vnucovat a vyžadovat po vás jejich splnění. Jedinou podmínkou pro to, abychom se vašimi fotografiemi zabývali, je to, aby na nich byl zachycený pohyb.

Nenechte se ovlivnit honbou za technicky dokonalými snímky (nic proti nim), kdy se kreativní nástroje, v tomto případě práce s časem – zde samozřejmě s časem závěrky – smrskávají na pomůcky pro vytváření vystřihovánek. Tak říkám fotkám, na nichž je pohyb skutečně dokonale zmrazený, byť by snímku mnohem více prospěla mírná pohybová neostrost.

Pohyb lze ale na fotografii zachytit také imaginárně, pomocí náznaků. Nejen prací s časem závěrky – tedy větším či menším rozmazáním pohybujících se částí –, ale také i klasicky volbou vhodné hloubky ostrosti (v kombinaci s časem), nebo třeba principem opakování motivu, zrcadlení, práce se světlem typu „flešování“ do pohybujících se objektů… ale co vám budu povídat, vždyť vy to znáte sami.

Skoky na lyžích (extrémně dlouhá expozice) | Foto Radek Caga | Fotografie z loňského kola s tématem Sportovní fotografie
Skoky na lyžích (extrémně dlouhá expozice) | Foto Radek Caga | Fotografie z loňského kola s tématem Sportovní fotografie

Foťte pohyb jak nejlépe umíte – a hlavně jak vy sami si představujete jeho zachycení. Neomezujte se jenom na sport, k čemu by vás snad toto téma mohlo svádět. Celý svět je v pohybu! I vzduch se hýbe…, ale to už je trochu výzva a velká avantgarda ;-)

Svoje pohybové fotografie nahrávejte jako vždy do příslušného příspěvku na facebookové stránce Nikon, nezapomeňte je označit tagem #nikonblog32021. Autoři tří nejlepších snímků získají čisticí hadřík na optiku a přívěsek Nikon, a postupují do celoročního finále o Nikon Z 50 se základním zoomem Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR.

Těšíme se na vaše fotografie!

Čisticí hadřík na optiku a přívěsek Nikon

Světlo a stín už ve čtvrtek

Zbývá už jen poslední informace – zejména pro ty z vás, kteří se zúčastnili 2. kola naší soutěže s tématem Světlo a stín – a jsou tedy natěšení na výsledky. Pracujeme na hodnocení tak, abychom vybrali tři slutečně nejlepší „světlostinné“ fotografie, takže vydržte, prosím. Do pátku. Do tohoto čtvrtka 6. května 2021. Zatím si držte palce a pracujte na novém tématu Pohyb.

Podrobné podmínky soutěže Fotka Nikonblogu 2021 najdete zde

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *