Stylová a brašna pro Nikon 1 v limitované sérii (tisková zpráva)

[indizar:0,]

Nikon a známý britský návrhář Jonathan William Anderson spojili své síly při tvorbě luxusní kožené fotobrašny, která byla vytvořena pro štíhlý a stylový systém fotoaparátů Nikon 1. Výsledný výrobek si bere inspiraci z klasických fotobrašen ze čtyřicátých let minulého stolení a obsahuje Andersonův charakteristický androgynní styl. Brašna v provedení unisex je tak stejně všestranná jako samotný systém Nikon 1 a nabízí prostor pro fotoaparát a více než jeden z výměnných objektivů systému. Jde o první spolupráci společnosti Nikon s módním domem.

Kapitoly článku

[chapters]


[firstchapter:O nové fotobrašně pro Nikon 1]

Brašna na Nikon 1 od J. W. Andersona

Díky kombinaci tradičně zpracované kůže s univerzální moderností odráží tato brašna technologickou tradici a špičkový design, které jsou charakteristickým znakem fotoaparátů řady Nikon 1, například modelů Nikon 1 S1, Nikon 1 J3 a Nikon 1 V2. K dispozici bude pouze 400 brašen limitované série, které budou nabízeny ve čtyřech barvách – černé, bílé, modré a oranžové – a budou dostupné po omezenou dobu v on-line internetovém obchodě Nikon Store v ceně 99 € (cca 2 500 Kč). Prodej bude zahájen 17. června 2013.

Brašna na Nikon 1 od J. W. Andersona

J. W. Anderson říká o své spolupráci se společností Nikon:

„Fotografie je formou umění stejně tak jako móda, takže mi toto partnerství zcela dávalo smysl. Fotografování je nedílnou součástí mé činnosti – při tvorbě módních kolekcí pořizuji tisíce snímků – a vždy tak mám jistotu, že mé návrhy budou dostupné pro každého, stejně jako je fotografie.“

„Inspirací skrytou za tvorbou brašny byly klasické fotobrašny ze čtyřicátých let minulého století, ale s velmi moderním provedením, širokými barevnými plochami a zcela unisex vzhledem.“

Kdo je J. W. Anderson?

Jonathan William Anderson se narodil v Severním Irsku v roce 1984 a studoval obor odívání na škole London College of Fashion, kterou dokončil v roce 2005. Značka J. W. Anderson byla uvedena v roce 2008 s kolekcí pánské módy. Začátkem roku 2010 uvedl JWA z popudu fanoušků své pánské módní kolekce rovněž módní kolekci pro ženy „capsule collection“. Kolekce dámského oblečení si rychle získala ocenění kritiků i komerční úspěch a byla vystavována v plánovaném termínu během výstavy London Fashion Week od února 2011.

J. W. Anderson – foto Thomas Lohr
J. W. Anderson – foto Thomas Lohr

Díky svým kořenům v oblasti pánské módy pokračuje Anderson ve zkoumání vztahů mezi muži a ženami a v každé kolekci rozmazává hranici mezi pohlavími. Jonathan získal cenu pro nové talenty na výstavě British Fashion Awards v roce 2012. Ve spolupráci se sítí prodejen Topshop uvedl dvě kolekce.

Kapitoly článku

[chapters]


[chapter:Rozhovor s J. W. Andersonem]

Proč jste pro spolupráci zvolil Nikon?

Máme podobný přístup k designu. Významnou součástí našeho designu je pozornost k detailu a tvorba funkčních výrobků, které vypadají skvěle. Náš výstup je velmi podobný; výrobky musí dobře fungovat a mít krásnou estetiku.

Jak využíváte fotografii ve svém tvůrčím procesu?

Fotoaparát je součástí mého každodenního života. Stále provádíme zkoušky našich modelů, takže musíme vše zaznamenat s vysokou úrovní detailů. Pořizuji tisíce snímků, abych mohl přetvářet původní myšlenky v šaty a výsledné návrhy. Mám obrovské množství snímků a fotografuji vše a všude – ať již jde o pár bot nebo o něco zajímavého, co vidím a nemohu přinést do studia. Pro mě je fotografie nejlepším prostředkem pro záznam různých vjemů a reakci na tyto vjemy.

Brašna na Nikon 1 od J. W. Andersona

Proč používáte fotoaparáty Nikon 1?

Důvodem, proč jsem si oblíbil fotoaparáty Nikon 1 je to, že poskytují ostré snímky, jsou rychlé a snadno použitelné. A co se týká jejich provedení, mám rád jejich jednoduchost, moderní provedení a snadné ovládání. Nejsem profesionální fotograf, ale potřebuji kvalitní snímky, které mi pomohou v procesu tvorby mých návrhů – vlastnictví kvalitních snímků mi velmi ulehčuje život.

Povězte nám o propojení mezi módou a fotografií…

Pro mě je fotografie stejným uměleckým směrem jako móda. Tyto dva obory jsou neuvěřitelně propojené a moje módní výrobky jsou vždy zaznamenány na snímcích. Myslím, že zapomínáme, jak úžasným výrobkem fotoaparát je – před mnoha lety byl luxusem – nákladným luxusem.

Existuje nějaká fotografie, která vám poskytla skutečnou inspiraci?

Jeden snímek, který mě nepřestává inspirovat, je snímek mého otce z doby, kdy byl kapitánem irského ragbyového týmu v utkání proti Novému Zélandu začátkem osmdesátých let. Byl prvním hráčem v historii, který vyvolal ofenzivu během tance Hakka protihráčů. Snímky vlastního života a rodiny mají vždy sentimentální hodnotu, jsou vzácné a výsledky jsou pro vás cennější.

Co byste řekl o brašně, kterou jste vytvořil pro Nikon 1?

Chtěl jsem vytvořit brašnu, která by byla vysoce funkční a dobře vypadala. Ano, je třeba, aby bezpečně chránila fotoaparát, ale současně, abyste ji rádi nosili – brašnu, která dotvoří vaše oblečení. Hledal jsem tedy něco z vysoce kvalitní kůže, v černobílém provedení a s nějakými barevnými bloky. Mám rád povrchovou úpravu fotoaparátů Nikon a chtěl jsem, aby se to odrazilo na mém návrhu.

Co pro vás bylo největším problémem?

Pokud vytváříte design brašny pro výrobek, jako je fotoaparát, musí být stejně funkční jako tento technický produkt – musí něco přidávat. Pro mě to byla velká výzva, protože koneckonců fotoaparáty Nikon 1 mají vše potřebné. Ale myslím, že se nám to podařilo.
Chtěl jsem něco, do čeho lze uložit fotoaparát s vědomím, že je dobře chráněný, a současně jsem chtěl nabídnout prostor pro transport objektivů a dalšího příslušenství – zápisníku, paměťových karet, atd. A rovněž jsem chtěl vytvořit něco s opravdu klasickým vzhledem, jaký měly staré fotobrašny ze čtyřicátých let minulého století.

Jaký máte pocit z výsledku?

Když se podíváte na fotoaparát Nikon 1, vidíte, že jde o špičkový výrobek. Specializuje se na určitou oblast stejně jako já, a proto si myslím, že pokud se takovéto dvě značky spojí, může být výsledkem něco mimořádného.

Kapitoly článku

[chapters]


Brašna na Nikon 1 od J. W. Andersona


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *