SSD SanDisk do kapsy i do šuplíku

V době, kdy soubory ze špičkových bezzrcadlovek mohou mít klidně kolem 70–90 MB (Nikon Z 7II JPEG + NEF), nebo minuta záznamu 4K videa zabere gigabajt místa ani se nenadějete (4K UHD 2160/50p), není žádný disk dost velký. A podle Murphyho zákonů chybí datový prostor vždycky, když to nejméně potřebujeme, a je nejhůře dostupný – při práci v terénu čili mimo studio. Díky technologii SSD se naštěstí datová úložiště zmenšila do kapesních rozměrů, a už ani jejich kapacita není zásadním omezením. Pojďme se podívat na dva zajímavé externí SSD disky značky SanDisk.

SanDisk Professional SSD PRO-G40

Že jsou externí SSD disky velmi malé na to jsme si – velmi rádi a velmi rychle – zvykli. Velikost 110 × 58 × 12 mm a hmotnost 130 gramů (vč. krátkého USB-C kabelu), to je „nic“, které v žádném fotografickém zavazadle zabírat zbytečné místo nebude. Kromě toho SanDisk Professional SSD PRO-G40 odolá prachu a vodě (krytí IP68), má ochranu proti důsledkům pádu z výšky tří metrů a odolnost proti rozdrcení hmotností až 1 800 kg/m2. Takže společník do outdooru jako dělaný.

SanDisk Professional SSD PRO-G40
SanDisk Professional SSD PRO-G40

Tento externí SSD disk si oblíbí především majitelé MacBooků – disponuje totiž rozhraním Thunderbolt 3, díky kterému lze dosáhnout rychlosti až 2 700 MB/s pro čtení a 1 900 MB/s při zápisu dat. Nepatříte-li mezi majitele nejnovějších Maců, využijete kompatibilitu s USB 3.2, kdy se sice rychlost sníží, ale stále je to „vítr ve vlasech“: 1 050 MB/s pro čtení a 1 000 MB/s pro zápis.

Já jsem samozřejmě rychlost disku vyzkoušel v praxi, protože laboratorně naměřené hodnoty výrobců se téměř vždy liší od reálného využití s konkrétním zařízením. Se starším (2019) patnáctipalcovým MacBookem si tento disk rozuměl výborně. Při čtení dosáhl rychlosti téměř přesně 2 000 MB/s, při zápisu pak 1 150 MB/s. Jen pro přesnost: kopíroval jsem cca 45gigabajtový „balík“ dat, složený z fotografií a několika videí – čili jakási standardní foto-video skladba dat. Každopádně reálná rychlost 2 GB za sekundu při čtení a více než 1 GB/s při zápisu, to je pěkný „fičák“.

SanDisk Professional SSD PRO-G40 | Zdroj foto SanDisk
SanDisk Professional SSD PRO-G40 | Zdroj foto SanDisk

Zdroj

Western Digital

Cena (WD)

kapacita 1 TB: 11 569 Kč
2 TB: 18 325 Kč

ceny ke dni 30. 12. 2022

SanDisk Professional PRO-BLADE SSD

Pamatujete si ještě „šuplíky“ na pevné disky? Když jste v době „před SSD“ potřebovali přenášet velké objemy dat, měli jste hard disk v pouzdru s konektorem, které se zasunovalo do šuplíku – slotu v počítači. No a na stejném principu funguje SanDisk Professional PRO-BLADE SSD. S tím rozdílem, že celé je to výrazně menší a lehčí, a při připojování není třeba mít vypnutý počítač.

SanDisk Professional PRO-BLADE + PRO-BLADE SSD Mag
SanDisk Professional PRO-BLADE + PRO-BLADE SSD Mag

Nyní už tedy nemáme v pouzdru HDD, ale přenosné minimalizované SSD disky – kazety PRO-BLADE SSD Mag, a k nim „čtečku“ nebo čtečky – šasi PRO-BLADE TRANSPORT. Kazety PRO-BLADE SSD Mag o velikosti pouhých 110 × 28 × 7,5 mm, jsou v době vydání tohoto článku dostupné v kapacitách 1, 2 nebo 4 TB. Šasi PRO-BLADE TRANSPORT se slotem pro jednu kazetu se připojuje přes rozhraní USB-C (20 Gb/s), přičemž tato sestava dosahuje rychlost čtení a zápisu až 2 000 GB/s.

V praxi to funguje úplně stejně jako dříve s hard diskem. Po skončení práce například ve studiu, vysunete malou kazetu PRO-BLADE SSD Mag, strčíte ji do kapsy a doma – kde máte druhou „čtečku“ PRO-BLADE TRANSPORT – ji do ní jednoduše vložíte. Svá data máte stále s sebou. Pro tvůrce, kteří se takto často pohybují mezi několika pracovišti s nutností přenášet velké objemy dat, které se už obtížněji sdílí přes cloud, je to výborné řešení.

SanDisk Professional PRO-BLADE + PRO-BLADE SSD Mag
SanDisk Professional PRO-BLADE + PRO-BLADE SSD Mag


Zdroj

Western Digital

Cena (WD)

SanDisk Professional PRO-BLADE (bez SSD): 2 102 Kč

SanDisk Professional PRO-BLADE SSD Mag 1 TB: 5 590 Kč
SanDisk Professional PRO-BLADE SSD Mag 2 TB: 9 315 Kč
SanDisk Professional PRO-BLADE SSD Mag 4 TB: 18 567 Kč

SanDisk Professional PRO-BLADE + PRO-BLADE SSD Mag 1 TB: 7 392 Kč
SanDisk Professional PRO-BLADE + PRO-BLADE SSD Mag 2 TB: 11 117 Kč
SanDisk Professional PRO-BLADE + PRO-BLADE SSD Mag 4 TB: 20 369 Kč

ceny ke dni 30. 12. 2022

Sdílej

6 komentáře

  1. Využití jako zálohovacího média budiž, pokud se nechcete tahat s notebookem. Ale mnohé foťáky nabízejí už 2 sloty pro karty a synchronní ukládání dat na obě. Osobně pro zálohování používám 5 TB disk za necelé 3 tisíce korun, který připojuji k rychlému lehkému notebooku. Ale pro uvolnění místa na kartě? To mi přijde jednodušší i levnější mít více karet. V mém případě několik karet 512 GB opět po necelých 3 tisících. Za stejné peníze o 50 % více muziky.

    1. Je to údaj výrobce, takže přesně to ví jen on. Nicméně chápu to tak, že když vám disk spadne na zem, a vy na něj nechtěně šlápnete nebo třeba přejedete autem, měl by to přežít. Asi těžko ho bude někdo strkat do lisu :-)

      1. Jasně, ale má tam asi být 1 800 kg /m2 (případně cm2, nevím, jak moc si výrobce věří) :-)

      2. Aha, tak ne … našel jsem si to na oficiálních stránkách a ta „2“ má odkazovat na poznámku v zápatí („2. Na základě interního testování.“) … což tady ale chybí, tak to vyznělo jinak :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *