SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

Poměrně často slýchám nářky nad tím, že se uživatelům nedaří propojit čili spárovat fotoaparát, vybavený technologií SnapBridge, s chytrým zařízením, tedy smartphonem nebo tabletem. A je vcelku jedno, zdali „dotčení“ používají chytré krabičky s operačním systémem Android™ nebo zařízení od Applu s jeho iOS. Pláčou jedni jako druzí… a přitom já jsem ani u jediného fotoaparátu neměl se spárováním – o následné funkčnosti ani nemluvě – žádný problém.

Proto jsem se rozhodl, že napíšu návod, který stoprocentně funguje. Ne, já jsem ho nevymyslel. Tento návod najdete zde v angličtině. Nyní čtěte česky a koukejte na české obrazovky (pouze fotoaparátu, aplikace pro chytrá zařízení je v angličtině). Pro demonstraci spárování jsem použil Nikon D7500.

SnapBridge

Jeden jako druhý

Postup je (až na jednu výjimku popsanou v návodu) stejný pro obě platformy – Android™ i iOS. Protože jsem applista, půjčil jsem si od syna nikterak hi-endový smartphone Xiaomi Redmi Note 5A s operačním systémem Android 7.1.2. Spárování fungovalo napoprvé. A stejně tak se choval i můj iPhone SE s operačním systémem iOS 11.2.5.

Postup spárování chytrého zařízení s fotoaparátem pomocí SnapBridge:

1.
Chytré zařízení: Nainstalujte aplikaci SnapBridge, která je zdarma ke stažení v obchodě Google Play (Android) nebo App Store (Apple).

2.
Chytré zařízení:
Zapněte Bluetooth.

3.
Fotoaparát:
Zapněte fotoaparát (omlouvám se za tuto radu k nezaplacení :-) ).

4.
Fotoaparát:
MENU NASTAVENÍ | Připojit k chytrému zařízení | tlačítko OK

SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

5.
Fotoaparát:
Obrazovka Připojit k chytrému zařízení | Spustit. Objeví se obrazovka uvítání (SnapBridge – Vaše snímky. Svět. Propojené) a následně obrazovka Pro odeslání snímků do chytrého…

SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

6.
Fotoaparát:
Na obrazovce Pro odeslání snímků do chytrého… zmáčkněte tlačítko OK. Objeví se obrazovka Na chytrém zařízení přejděte…

SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

7.
Chytré zařízení:
Spusťte aplikaci SnapBridge. Při prvním spuštění se objeví několik uvítacích a informačních obrazovek, poté se zobrazí následující obrazovka s tlačítkem Pair with camera. Tapněte na něj.

SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

8.
Chytré zařízení:
Je možné, že bude ještě následovat obrazovka s výběrem typu fotoaparátu. Pokud se tak stane, tapněte na váš konkrétní typ (respektive skupinu). Následuje další obrazovka Pair with camera, na které byste měli dole vidět název vašeho fotoaparátu s číslem, shodným s obrazovkou fotoaparátu, na které jste zatím skončili (bod 6). Na tento název tapněte.

SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

9.
Chytré zařízení + fotoaparát:
Bluetooth najde fotoaparát a vykreslí obrazovku pro spárování a autentizačním kódem. To stejné se stane na fotoaparátu.

Pozor, malá odlišnost u zařízení Apple: Ještě před tím se vykreslí obrazovka Pair with camera s tlačítkem Uderstood. Klepněte na něj. Následně je třeba ještě klepnout na název fotoaparátu v okně Select An Accessory.

Pouze u zařízení Apple
Pouze u zařízení Apple

SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

A teď pozor! Následuje velmi důležitý krok, respektive postup, na kterém závisí úspěch spárování!

10.
Chytré zařízení + fotoaparát:
NEJPRVE stiskněte na fotoaparátu tlačítko OK, a VZÁPĚTÍ po tom tapněte na Spárovat na vašem chytrém zařízení.

Pokud to uděláte obráceně, nebo bude mezi oběma potvrzeními dlouhá prodleva, spárování neproběhne a zařízení vypíšou chybová hlášení. Jestliže se tak stane, vraťte se u fotoaparátu ke kroku č. 3 a u chytrého zařízení ke kroku č. 7. Pak projděte celým postupem znovu.

Při úspěšném spárování se na chytrém zařízení vykreslí obrazovka Pairing complete, a vám už zbývá jen tapnout na tlačítko OK. Zařízení přejde na úvodní obrazovku aplikace SnapBridge a máte propojený smartphone či tablet s fotoaparátem.

SnapBridge bez problémů: Jak spárovat fotoaparát s chytrým zařízením

Ještě nějaký problém?

Pokud problémy přetrvávají – stále se vám nedaří chytré zařízení a fotoaparát propojit –, odinstalujte aplikaci SnapBridge z vašeho chytrého zařízení, smažte zde fotoaparát ze seznamu zařízení Bluetooth (pokud tam je), a smažte chytré zařízení z Bluetooth v menu foťáku (MENU NASTAVENÍ | Bluetooth | Spárovaná zařízení). Pak vyzkoušejte celý postup znovu. Musí to jít, opravdu to nejsou žádná kouzla ani čáry :-)


Sdílej

48 komentáře

  1. Sparoval som to v pohode, akurat mi nefunguje stahovanie gps lokality z telefonu. Stretol sa s tym niekto? Mam iphone6s a D7500

  2. Dovolím si váš univerzální návod rozšířit o to, na co si kde kdo a já rozhodně stěžujeme. Jde o nové spojení v průbehu času. To je problematické. Často zdlouhavě navazované. Někdy bez výsledku. Takže: 1/ jakmile potřebujeme znovu spojit právě zapnutá zařízení, povolíme v Nikonu Bluetooth (ON). 2/ V telefonu Android už máme zapnuto (já neustále) 3/ V nikonu se posuneme na Spárovaná zařízení a zvolíme to, o které nám jde. A… 4/ Pravděpodobně se nestane nic! 5/ Tedy v telefnu zapneme ručně aplikaci SnapBridge a buď se na Nikonu objeví Připojeno… 6/ Nebo ještě jednou v Nikonu vybereme ručně ten telefon z nabídky, ke kterému se připojujeme. 7/ To vše je funkční, pakliže se vám, jako mně právě teď, neopakuje v telefonu hláška „SnapBridge se zastavila“. Což jsem, už zase, musel vyřešit reinstalací. A novým párováním, které funguje dle vašeho návodu. Není to spolehlivé a že toto celé nelze s PC ve Windows a OS X považuju za brzdu jako stodola! Abych předešel hloupým dohadům, propojuji Nikon D7500 a špičkový telefon Samsung Note 8 plus Tabet Samsung Galaxy Tab A 10.1. Měl li bych hodnotit tradičními hvezdičkami, konektivita a stabilita aplikace 1,5* Následná funkčnost, pokud je, 4* Závěrem, když jsem, já, trávící spoustu času a živící se počítačovými technologiemi zaplatil před půl rokem ty „těžký prachy“ a jako začátečník začal fotit, právě ta konektivita mne zklamala neskutečně. A nepobral jsem nemožnost bezdrátového propojení s PC bez daší takřka nemorální investice dodnes. Samozřejmě, když tyle blbinky vynechám, pak fotoaparát sám je perla…

  3. Dobrý den,
    prosím lze spárovat s Nikon D5300?
    mám aplikaci wmu a ta se velmi často seká
    děkuji za info
    krásný den
    d.

    1. Jestli máte v počítači Windows x nainstalujte si AIRNEF, je zadarmo a já na něj nedám dopustit. Mám D7200, který potřebuje WMU nísto SNAP BRIDGE, tak na telfon ale do počítače ne.Fotoaparát – Připojit k síti, označit obrázky ,potrvrdit výběr a v počítači se přihlásit k foťáku (WiFI) , spustit AIRNEF a dát stáhnout do počátače, určit adresář kam se to má uložit a už to jede. Dobré světlo!

    1. Jaký bohužel, u D7200 bezvadně funguje AIRNEF i s Windows, D7500 ho neumí. Protože SNAP BRIDGE s WINDOWS nefunguje, a D7500 nefunguje s AIRNEF, tak nelze tenhle foťák k Windows připojit. Silná degradace ve využití tohohle fotoaprátu.

  4. Zdravím.
    Mám nikon d5600, nejde mi na něm zapnout bluetooth, objeví se vždy hláška: tato možnost není při aktuálním nastavení nebo v aktuálním stavu fotoaparátu k dispozici. Nevím co s tím. Jinak fotoaparát se s chytrým zařízením najde, ale spárovat to nejde…
    Předem díky za odpověď.

  5. Dobrý den , mám zásadní problém, a to ten, že jakmile přejdu do google play a chci nainstalovat snapbridge, misto možnosti nainstalovat se mi zobrazí pouze upozornění, že zařízení není kompatibilní s touto aplikací. Mám Lenovo A6000 a nepřipadá mi, že tenhle telefon by byl tak starý, že kvůli toho nenainstaluji aplikaci. Prosím pomozte, děkuji.

  6. Nikon D3400 Tady to vývojáři co se týká konektivity hodně moc podělali. Aplikace jinak velmi dobrá, ovšem pokud se podaří spojit s chytrým zařízením. Za celou dobu co mám Nikon D3400 jsem vyzkoušel SnapBridge na čtyřech telefonech, všude fungoval, dokonce i na Samsung Galaxy S3 mini s Androidem4. Jenomže asi po milionkrátém pokusu po všech možných i nemožných návodech po internetu i od výrobce, nakonec to naskočilo. Dokonce i bez zapnutí určování polohy. Těch pokusů a možností bylo tolik, že si nevybavím přesný postup. A teď mi nefunguje ani tento výše zmíněný a prý osvědčený. A to se o to pokouším na telefonu na kterém SnapBridge bezproblémově fungoval, instalace už proběhla víckrát. Teď jsem potřeboval nastavit fotoaparát do továrního nastavení a je zase po spojení. Rejpu se v tom už třetí den a furt nic. Nepomáhá odinstalace/instalace aplikace, poloha/nepoloha, tovární nastavení, prostě nic. Už mě to dost sere.

  7. Po mnoha neúspěšných pokusech o spárování zafungoval níže uvedený postup ze supportu NIKON.

    OFICIÁLNÍ DOPORUČENÝ POSTUP pro Nikon D5600:

    1)Ujistěte se prosím že v D5600 máte nainstalovaný firmware C 1,02. Pokud máte nějakou předchozí verzi, tak si firmware aktualizujte. Na níže uvedeném odkaze najdete tento firmware:
    https://downloadcenter.nikonimglib.com/cs/download/fw/238.html
    Tato aktualizace firmware totiž řešila problém s připojením aplikace SnapBridge pro operační systémy Android.

    2)Ujistěte se prosím že v menu nastavení fotoaparátu a také v telefonu máte vypnutou funkci označenou jako „Režim v letadle“

    3)V menu nastavení fotoaparátu vejděte do funkce „Wi-fi“ a zde zvolte „reset nastavení pro připojení“

    4)Ve fotoaparátu vejděte do funkce „Bluetooth“ zde vyberte „Spárovaná zařízení“ a ze seznamu zařízení smažte váš tablet.

    5)Ujistěte se že máte nainstalovanou aktuální verzi aplikace Snapbridge.

    6)V tabletu vejděte do nastavení wi-fi sítí a pokud je v seznamu sítí i ta s D5600 tak jí smažte.

    7)V tabletu vejděte do nastavení bluetooth a v seznamu zařízení které byly spárovány vyberte a smažte D5600.

    8)Ujistěte se že ve fotoaparátu a telefonu je plně nabitá baterie a že je v D5600 vložená paměťová karta.

    9)Ve fotoaparátu nastavte ve funkci „c2:Časovače autom. vypnutí“ volbu „Dlouhá“.

    10)V menu nastavení fotoaparátu zapněte funkci „Připojit k chytrému zařízení“ a v telefonu zapněte aplikaci Snap bridge.

    11)Za pomocí aplikace proveďte připojení fotoaparátu k telefonu.

    Po provedení výše uvedeného by mělo být možné opět používat aplikaci SnapBridge a to včetně funkce dálkového ovládání.

  8. Dobrý den,
    jdou poslat zpět upravené fotky z telefonu do fotoaparátu?Potřebuji,aby na každé fotce bylo konkrétní číslo.
    Děkuji

    1. Myslím, že problém skutečně nebude ve fotoaparátu, ale v telefonu. Poznámku, že nejde zapnout Bluetooth, chápu tak, v menu nastavení položka „Bluetooth na OFF“, a navíc neaktivní, a nedá se zvolit.
      Měl jsem stejný problém na D3400. Byl jsem přesvědčený, že prostě není BT zapnuté. Přitom, při prvním spárování s telefonem aktivní bylo. Spárovalo se to, a dokonce jsem i přetáhl nějaké fotky.
      Pak jsem si ale s nastaveními hrál, měnil pojmenování telefonu, apod. Nakonec jsem spárování zrušil, a položka na ,menu zšedivěla, a nešla navolit.
      Znovu jsem do zblbnutí dával párování přes SnapBridge, jako poprvé, a nic. Stále mi to psalo, že foťák je vypnutý. Zkoušel jsem veškeré resety nastavení, apod. Nic nepomohlo.
      Po konzultaci s pracovnicí technické podpory jsem se dozvěděl, že tato položka „Bluetooth“ na menu fotoaparátu bude neaktivní, dokud to nespáruji s telefonem. To, že na ní svítí OFF, není vůbec důležité. Po spuštění „Připojit k chytrému zařízení“, bude Bluetooth zapnuté stejně. A po úspěšném spárování přes SnapBridge, se aktivuje i sama volba „Bluetooth“. Pak půjde mimo jiné, i přepínat ON/OFF.

      To už trošku dávalo smysl. Ale přesto se mi nové párování stále nedařilo. Stále to hlásilo, že fotoaparát je vypnutý. Což samozřejmě nebyl.
      Takže jsem se skutečně zaměřil pouze na telefon.
      1. V nastavení aplikací jsem vymazal veškerá data aplikace SnapBridge.
      2. Aplikaci jsem odinstaloval.
      3. V nastavení telefonu pro bluetooth jsem odebral fotoaparát, který tam skutečně už byl. (Možná že právě toto byl ten hlavní problém. Patrně se do seznamu musí dostat jedině prostřednictvím SnapBridge.)
      4. Opět jsem nainstaloval aplikaci SnapBridge.
      5. Pak jsem na fotoaparátu opět zvolil „Připojit k chytrému zařízení“, zapnul Snapbridge, a držel se instrukcí na obrazovkách. Párování proběhlo naprosto bez problémů, (stejně jako při prvním pokusu, než jsem si to rozhasil), a volba „Bluetooth“ na foťáku je nyní skutečně přístupná.

      Takže závěr:
      Podle mého názoru. Jestliže z telefonu, nebo z fotoaparátu odeberu spárované zařízení, (což jsem tuším prve udělal ve foťáku), nepůjde to s tím samým zařízením znovu spárovat, dokud i v tom zařízení, neodeberu foťák. Případně, přeinstalovat znovu SnapBridge.

      Tak pokud má někdo stále podobný problém. (Viděl jsem tento dotaz mockrát, včetně mně samotného :-), tak tady je možná vysvětlení, a řešení. Hodně štěstí…

  9. U D3400 jsem sparovala hned po zapnuti fotaku naprosto bez problemu a jede se vsim vsudy. Mam honor 9, po upgradu na android 8 Oreo. Sice je to pres Bluetooth pomalejsi. Záloha probiha i automaticky. Akorat v galerii telefonu se objevi fotky o neco pozdeji. V aplikaci behem chvilky.

  10. Zdravím.
    Právě jsem si koupil D3400, a také mám problém s Bluetooth.
    Co se týče vlastního párování, to funguje. „Když funguje Bluetooth“.
    Já jsem pochopitelně hned po koupi zkoušel vše možné, a foťák jsem bez problémů spároval s telefonem. I pár fotek jsem přenesl.
    Jenomže pak jsem se těmi nabídkami probíral dál, a patrně se mi povedlo někde něco vypnout.
    Zkrátka volba „Bluetooth ON/OFF“ je od té doby šedivá, a nedá se vůbec zvolit. Přesně, jak to výše popisoval, myslím Pavel. Píše to, že volba je v tomto nastavení, nebo stavu foťáku nepřístupná. Také mám pocit, že k tomu došlo po odmáčknutí některé z voleb „reset nastavení“, či tak něco. Takže bacha na to.
    Během párování to teď vypíše hlášku, že foťák je vypnutý. Bluetooth skutečně vypnuté je. Ale zapnout nejde. V žádném režimu. A původně jsem to také spároval, naprosto bez problémů.
    Takže. Bacha na resety voleb! A pokud někdo ví, co teď s tím. Tak prosím poraďte.

  11. Dobrý den .
    Dokážete mi prosím poradit?
    Mám Xiaomi redmi note 5 .
    Zařízení jsem sparoval,když dám ale přenos fotek,foťák D 3400 se jen rozsvítí.
    Takže asi nějaké špatně nastaveni.
    Děkuji za případnou radu

  12. Já mám D850 a Samsung S8. Spárování poprvé v pohodě,i ovládání a stahování se rozběhlo,ale po vypnutí a zapnutí foťáku už se nespáruje. Telefon dělá jako že se něco děje,v aplikaci se i objeví teploměr,ale výsledek se dostaví až po dlouhý době a jen 50 na 50.Foťák ukazuje mezitím zprávu,že si musim stáhnout aplikaci snapbridge,ale z tý už to dávno zkouším,ta pak ukáže jméno foťáku ,když na to klepnu,taknaskočí teploměr na x minut.Vlastně jsem to rozběhal akorát poprvé,než jsem foťák vypnul a zapnul.Reinstalace aplikace nepomohla.Ale volba bluetooth v menu foťáku už je aktivní,otázka zní k čemu to je…

  13. Zdravim. Mam Nikon D3500 a s aplikaci jsem sparovany bez problemu. Jen mi nefunguje obraz v mobilu pri dalkovem ovladani. Fotit s tim jde ale vlastne nevim co fotim bez ziveho nahledu. Dekuji za nejakou radu.

  14. Dobrý den.
    Nějakým způsobem jsem na Nikonu D7500 podařilo vypnout Bluetooth.
    Teď nejde zapnout

  15. Dobrý den,

    podařilo se vám úplně jednoduše propojit telefon s foto ? Prostě na jedné a na druhé straně pustim bluetooth a přenáším foto ? Mě se to povedlo asi jednou jinak totálně bez úspěchu. Páruji D7500 + Huawei P10 (android 9)

  16. Dá sa stiahnuť súbor RAW s fotoaparátu Nikon d7500 do mobilu cez Snapbridge? Formát súborov Jepeg ide normálne. Neviem či treba niečo nastaviť ďakujem za odpoveď

  17. Dobrý den, mám Nikon 300 a když chci spárovat zařízení napíše mi mobil ,,nelze spárovat s w300 kvůli nesprávnému PIN kódu nebo paklíči,,. Děkuji

  18. Po nainštalovaní OS 13 do iPhone mi ide sťahovať súbory, ale použitie diaľkového ovládania sa mi spojí s d7500 aj s Z6, ale hneď po spojení sa mi to rozpojí. Má niekto taký istý problém. Ďakujem

    1. Ahoj, jestli to někomu pomůže, tak je důležité nastavit ve foťáku pohotovostní režim na nejdelší čas, jinak se propojení automaticky přeruší. 👍

  19. Dobrý den, chci se zeptat podařilo se mi spárovar telefon s foťákem, ale fotky které byly foceny v raw se mi do mobilu nepřetáhly. Jde to nějak udělat? Děkuji za odpověd

  20. Dobrý den, vlastním Nikon Coolpix B500 a mám na telefonu OIS 13. Furt mi nejde se připojit na foťák. Mohli by jste mi prosím poradit, protože opravdu nevím co s tím.

  21. Dobrý den, prosím o radu. Vše dělám dle vašeho návodu, sparuji svůj D3500 s Xiaomi Redmi 8T, začnou se dokonce nacitat obrázky do mobilu a najednou se objeví hláška, že spojení bylo preruseno. Už fakt nevím, co dělám špatně. Díky za pomoc, Olca

  22. Nelze sparovat kvůli nesprávnému Pin kódu nebo paklici. Tohle se mi objevilo, když jsem zařízení z Bluetooth odstranil a chtěl to sparovat znovu. Nic nepomáhá :( neví někdo co s tím? Z50 a android

  23. Vlastním NIKON D3500, spárování s mobilem MOTOROLA G7 moto,musí být zapnutý na mobilu údaj o poloze jinak se zařízení v žádném případě nespárují,trápil jsem se s tím nastavením hodně dlouho,ale metoda pokus omyl zafungovala.Apka SnapBride teď šlape jak hodinky

  24. Přidávám své ŘEŠENÍ PROBLÉMU se spárováním.
    Vyzkoušela jsem snad všechny postupy, ale žádný nefungoval, nakonec jsem kontaktovala podporu, kde jsme po vzájemné komunikaci došli k řešení. Mám NikonD3400 a Xiaomi Mi 10 T, avšak problémem byla stará verze Firmware ve foťáku. Ten jsem dle návodu přenesla na paměťovou kartu https://downloadcenter.nikonimglib.com/cs/products/330/D3400.html

    Po aktualizaci se mi povedlo (až teď podle doporučených postupů) spárovat mobil a foťák a SnapBridge mi funguje! :)

  25. Dobrý den. Vlastním Nikon coolpix p950, v menu je spárovat zašedlé. Nemohu propojit. Něco dělám špatně ? Mobil Xiaomi Redmi note 9 pro. Podrobný návod pro tento fotoaparát nemohu najít. Díky

    1. Zkontrolujte pls, zdali máte nejnovější firmware fotoaparátu. Pokud ne, nainstalujte jej a pak to zkuste znovu spárovat s telefonem.

  26. Dobrý den, nedaří se mi na foťáku pustit bluetooth a tím pádem nespojim s mobilem. Dřív jsem již několikrát dělala bez problémů. A teď si s tím nevím rady. V menu nastavení je Bluetooth šedé-neaktivní a píše to, že v tomto nastavení foťáku není k dispozici. Nevím, kde mám co špatně nastavené. Děkuji za radu.

  27. Zkuste krok po kroku popsat váš postup, pokusím se pomoci, protože mi to funguje úplně bez problému.

  28. Dobrý den, už jsem byl z připojování – spíše nepřipojování D5600 a iPhone nešťastný, poté jsem našel Váš návod a všechno funguje skvěle. Děkuji moc. S pozdravem Zdeněk

  29. Dobrý den, fotky mi jdou v pohodě importovat z foťáku d3500 do mobilu ale videa mi nejdou vůbec. Při označení výběr k odeslání do chytrého zařízení – píše, že soubor nelze vybrat. Nevíte prosím proč? Děkuji

  30. Dobrý den, prosím o radu, jak ve Snap Bridge označit všechny stahované najednou, abych nemusel ťukat na všechny postupně. Děkuji za informaci. S pozdravem Zdeněk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *