S Manfrottem na zádech – fotobatoh Advanced Tri Backpack L

Italskou firmu Manfrotto zná asi každý fotograf jako výrobce špičkových stativů a příslušenství k nim, od loňského roku si ale tuto značku můžete spojovat také s produkcí fotobrašen, batohů a další „konfekce“ podobného typu. Jen pro zvídavé – tento sortiment byl do portfolia Manfrotta zařazen po zániku značky Kata, která stejně jako Manfrotto donedávna patřila koncernu Vitec Group.

K prvnímu seznámení s „odnosnými“ produkty Manfrotta jsem vybral velký fotobatoh Manfrotto Tri Backpack L řady Advanced s typovým označením MB MA-BP-TL.

Spíše do města…

V nabídce Manfrotta najdete tři fotobatohy Advanced Tri Backpack, které se od sebe liší velikostí – testovaný model L (large) je z nich největší. Řadu Advanced Tri Backpack spojuje v současné době velmi oblíbená dělená koncepce, kdy je spodní část s nezbytnými přepážkami na suchý zip určena pro fotografickou techniku, horní „patro“ pak například pro osobní věci, oblečení, jídlo, zkrátka cokoliv, co potřebujete mít s sebou.

Manfrotto Advanced Tri Backpack L
Foto Manfrotto

U všech třech modelů lze na přední stěnu upevnit stativ pomocí standardně dodávaných popruhů. Ve výbavě je vždy též stříbrná pláštěnka na batoh, která může za slunečných dnů sloužit také jako odrazná fólie, zamezující přehřátí obsahu batohu. Tri Backpacky se dodávají pouze v černé barvě.

Ještě jeden prvek mají fotobatohy Advanced Tri Backpack od Manfrotta společný – zádový systém, umožňující zasunout (skrýt) ramenní popruhy do mezistěny a batoh pak například zavěsit na kufr na kolečkách typu trolley.

Manfrotto Advanced Tri Backpack L
Foto Manfrotto

Se zádovým systémem, respektive s popruhy se však pojí další důležitá vlastnost Tri Backpacků – tyto fotobatohy nejsou vybaveny prsním ani bederním popruhem. Jejich absence je vcelku pochopitelná  vzhledem k výše zmíněné možnosti skrývání ramenních popruhů. Na druhou stranu to poměrně citelně omezuje využití v outdooru. Alespoň já si nedovedu představit, jak chodím po lesích a horách s poměrně velkým batohem, naloženým těžkou fototechnikou, bez prsního a bederního popruhu. Manfrotto tento neduh částečně vyvažuje možností nošení ramenních popruhů křížem na prsou, což je ovšem stále jen pověstné škrábání se levou rukou na pravém uchu.

Je evidentní, že řada Advanced Tri Backpack je určena spíše k městské turistice čili k přenášení fototechniky na krátké vzdálenosti, například mezi nádražím či letištěm a fotografickou lokací. Ostatně nepřímo tomu nasvědčuje také hranatý „urban-design“ Tri Backpacků. Potřebujete-li opravdu turistický fotobatoh, je třeba u značky Manfrotto sáhnout po řadě Professional Backpack.

Manfrotto Advanced Tri Backpack L

Pojďme se nyní na největší model Advanced Tri Backpack podívat podrobněji. S vnějšími rozměry 33 × 46 × 26 cm (š × v × h) jde o slušně velký kousek, o čemž se ihned přesvědčíte, když do spodní foto-komory s rozměry 29 × 28 × 17,5 cm umístíte fotoaparát velikosti Nikonu D3/D4, třeba s nasazeným telezoomem AF-S Nikkor 70–200 mm F2,8G ED VR II. No problem! A ještě se vám tam vejde několik dalších objektivů, externí blesk, nabíječka a další potřebné příslušenství.

Ostatní věci pak lze umístit do horní komory, která již není dělená přepážkami, pouze se uvnitř přední stěny nachází velká síťovaná kapsa na zip. Dlužno dodat, že skrze horní víko velkého Tri Backpacku je přístupný také prostor pro notebook, jištěný páskem na suchý zip. V pohodě by se sem vzhledem k vnitřním rozměrům kapsy 29 × 43,5 × 4 cm měla vejít i lecjaká „sedmnáctka“. Obě komory jsou odděleny přepážkou na zip, kterou lze jednoduše odklopit v případě, že potřebujete přenášet cokoliv většího.

Manfrotto Advanced Tri Backpack L
Foto Manfrotto

Nahoře po obou vnějších bocích fotobatohu najdete ještě dvě malé kapsy na zip a další, o něco rozměrnější, ale „plytká“, kapsa, se nachází v horní části přední stěny. Zip této kapsy je umístěn excentricky, takže se k jejímu obsahu dostanete i s připoutaným stativem. Osobně jsem u Advanced Tri Backpacku L postrádal boční síťovanou kapsu na láhev a uvítal bych v horním vnitřním prostoru také menší až malé kapsičky na paměťové karty nebo třeba náhradní baterie či filtry.

Fotobatoh Manfrotto Advanced Tri Backpack L je nicméně dobře dílensky zpracovaný, použité materiály působí dostatečně odolně, spodní komora pro fototechniku obsahuje různě velké přepážky, a to v počtu, který uspokojí každého běžného uživatele. Vezmete-li na vědomí, že jde o batoh vhodný nikoli na dlouhé treky, ale spíše k přenášení na krátké vzdálenosti, měli byste být s tímto dosud netradičním produktem Manfrotta spokojeni.

Manfrotto Advanced Tri Backpack L


Rozměry a hmotnost fotobatohu Manfrotto Tri Backpack L

Vnější rozměry: 33 × 46 × 26 cm (š × v × h)
Vnitřní rozměry foto-komory: 29 × 28 × 17,5 cm
Vnitřní rozměry horní komory: 29 × 18 × 13 cm
Vnitřní rozměry kapsy pro notebook: 29 ×43,5 × 4 cm
Hmotnost batohu: 1,3 kg

Doporučená prodejní cena: 2 990 Kč
Zdroj: Hama, Brno, www.hama.cz

Sdílej

2 komentáře

  1. Dobrý deň. Vlastním fotoaparát značky Nikon a mal by som vážny záujem o batoh Nikon Metron 15 + vloška pre fotoaparát. Registroval som sa na store.nikon.cz, ale bolo mi odpísané na Slovensko sa tovar nedá poslať. Bohužiaľ u nás na Slovensku som tento batoh nenašiel, ani na internete, ani na bazosi poprosil by som Vás o radu, alebo niejaký telefonný, mailový kontakt. Bol by som ochotný aj vycestovať do niektorej predajne, pokiaľ by som vedel že tento tovar sa tam nachádza.
    Skúšal som už viacero možností a bol by som rád keby ste mi pomohli.
    Vopred Ďakujem.

  2. Dobrý den, je to tak, na Slovensku zatím Store Nikon nefunguje. Řešením pro vás je, nechat si to poslat na adresu nějakého přítele či známého v Česku – do prodejen se zboží nezasílá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *