První telekonvertory plus zaostřování na oči zvířat pro Zetka

Přestože hlavním tahákem dnešního uvedení novinek Nikonu je nové fullframové Zetko – Nikon Z 5 – zejména příznivci lovů beze zbraní a vůbec fotografové, pracující s dlouhými ohnisky, jistě uvítají také dva nové telekonvertory pro objektivy řady Nikkor Z. Kromě toho můžete také stahovat nový firmware pro Nikon Z 50, který přidává Eye-AF na oči zvířat.

Telekonverter Z TC–1,4×
Telekonverter Z TC–1,4×

Pro ještě delší teleobjektivy

Teleconverter Z TC–1,4× a TC–2× jsou prvními produkty tohoto typu, určenými výhradně pro nové objektivy Nikkor Z. Přesněji – zatím je s nimi kompatibilní pouze telezoom Nikkor Z 70–200 mm f/2,8 VR S, nicméně předpokládá se, že další objektivy budou časem přibývat. 

To, že první model prodlužuje ohnisko 1,4× a druhý 2×, asi není nutné na Nikonblogu zdůrazňovat. Specifikace pak udává úbytek světelnosti o 1 EV u „kratšího“ telekonvertoru, 2 EV u dvojnásobného „TéCéčka“. Konstrukce a design telekonvertorů zcela koreluje s objektivy Nikkor Z, plášť je z eloxovaného hliníku, oba modely jsou utěsněné proti stékající vodě a prachu, optika je opatřená ochrannou fluorovou vrstvou.

Teleconverter Z TC–1,4× a TC–2×
Teleconverter Z TC–1,4× a TC–2×

Doporučené prodejní ceny

Nikon Teleconverter Z TC–1,4×: 15 490 Kč
Nikon Teleconverter Z TC–2×: 16 990 Kč


Zvířecí oči pro Nikon Z 50

Eye-AF, čili automatické ostření na oči lidí, se u uživatelů Nikonů Z setkalo s nadšením, stejně tak i rozšíření této funkce na zvířecí oči (u Nikonů Z 6 a Z 7). Nyní přichází aktualizace firmwaru „malého“ Nikonu Z 50, který tuto funkci dostává také. 

Spolu s ní obsahuje update ještě vylepšení sledování objektu. Fotoaparát sleduje objekt během namáčknutí tlačítka spouště do poloviny a ukončuje sledování při uvolnění prstu z tlačítka. Činnost byla vylepšena v tom smyslu, že zaostřovací pole se vrátí do své originální pozice před zahájením sledování objektu. 

Pro přepínání mezi obrazovkou automatické volby zaostřovacích polí a obrazovkou sledování objektu lze nakonfigurovat ovládací prvek, což umožní uživatelům snáze přecházet ke sledování objektu nebo změně cílového objektu za současného pozorování obrazu v hledáčku.

Nejnovější firmware stahujte zde:

Nikon Z 50
Nikon Z 6
Nikon Z 7

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *