Povzneste každodennost ve fotosoutěži Nikonu a Skaterocku

Společnost Nikon připravila ve spolupráci s webovým magazínem Skaterock.cz – v rámci nového projektu #ElevateTheEveryday (povzneste každodennost) – letní fotosoutěž. Pro dvanáct nejlepších jsou připraveny zajímavé ceny a výstava samotných fotografií na premiéře akce FOTR 2016 v centru Radlická.

Nebýt tuctový

Určitě už jste to sami někdy zažili. Vyrazíte si po městě s foťákem v ruce a po návratu domů zjistíte, že na paměťové kartě nemáte z celého odpoledne žádnou kloudnou fotku. Nebo tedy – ony ty snímky pěkné třeba jsou, ale 99,9 % z nich zachycuje scény a objekty, které už jste viděli na stovkách jiných fotografií. Přitom když se vám podaří vtisknout fotkám svoji originalitu, proměníte všední a nudné věci v něco úžasného, povznášíte každodennost.

Nikon se pustil do projektu právě s tímto tématem, který nazval #ElevateTheEveryday (povzneste každodennost). Pozval čtyři zkušené fotografy z celého světa, aby proměnili všední parkoviště v zajímavou scenérii pomocí fotoaparátu Nikon D750. Tito profesionálové ukazují, že se správným vybavením, schopnostmi a přístupem lze vytvořit působivé fotografie i v těch nejnudnějších prostředích.

Fotosoutěž Nikonu a Skaterocku
Juan Jerez: Nikon D750, AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR

„Jedním z hlavních tvůrčích problémů, se kterými se fotografové setkávají, je zachycení věcí tak, abychom odlišili svou práci od mnoha podobných již existujících fotografií,“ říká Adrien Barakat, jeden ze čtveřice fotografů, kteří se do projektu zapojili. „Je snadné spokojit se s tradičními záběry, ale skutečně kreativní fotograf si dokáže najít vlastní cestu v jakémkoli prostředí. Ukazujeme, že s dobrou technikou, trpělivostí, znalostí tématu a patřičnou přípravou je možné fotografovat i obyčejná místa a povznést je na výjimečnou uměleckou úroveň.“

Fotosoutěž Nikonu a Skaterocku
Adrien Barakat: Nikon D750, AF-S Nikkor 28–300 mm F3,5–5,6G ED VR

Fotografové byli vybráni pro svou prokazatelnou schopnost nalézt krásu i ve věcech s omezenou konvenční estetickou hodnotou. Individuální interpretace zadání zahrnují například kinematografické konotace opuštěných dánských parkovišť Alastaira Philipa Wipera nebo portrét v pohybu Aarona Pegga, jehož balerína zvýrazňuje vodicí linie a mrtvé body celé scenérie. Švýcarský fotograf Adrien Barakat zkoumal teorii, že „vše může být téma a každé téma má svůj rytmus“. Ukazuje, jak lze parkoviště zachytit za použití jeho přirozené anonymity a topologie. Fotograf Juan Jerez, který působí ve Francii, pracoval se světlem a přítomností neočekávaných předmětů, aby ukázal, že krása fotografie nezávisí na fotografovaném subjektu, ale na jeho ztvárnění.

„Společnost Nikon mě vyzvala, abych inspiroval ostatní fotografy, posunul hranice jejich kreativity a naučil je něco nového,“ říká Juan Jerez. „Je to pro mě příležitost ukázat, že kombinace kreativního přístupu a pokročilé techniky dokáže odhalit estetickou hodnotu i na zdánlivě bezvýznamných místech – nejen na parkovištích.“

Fotosoutěž Nikonu a Skaterocku
Alastair Philip Wiper: Nikon D750, AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR
Fotosoutěž Nikonu a Skaterocku
Aaron Pegg: Nikon D750, AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR

Focení Alastaira Philipa Wipera v Kodani se zúčastnil také kameraman Nikonu, aby zachytil zákulisí jeho práce na projektu.

Soutěž pro vás

Nyní se můžete do projektu #ElevateTheEveryday zapojit i vy – ve společné fotografické soutěži Nikonu a Skaterocku. Jak na to? 

• Ukažte nám svůj pohled na obyčejné místo ve svém okolí, které ozvláštníte motivem street sportu. Je jen na vás, jestli si zvolíte skate, bike, parkour, …

• Vaše soutěžní fotografie by měla ukázat, jak může běžné, zdánlivě nudné místo, získat na atraktivitě – nejen využitím streetového motivu, ale také osobitým fotografickým pojetím. Inspirujte se třeba snímkem ambasadora Nikonu Dana Vojtěcha.

Fotosoutěž Nikonu a Skaterocku
Dominik Nekolny doing trick in Prague, Czech Republic | Foto Dan Vojtěch

• Pro zařazení do soutěže nahrajte svoji fotku na Instagram a označte profily @nikon_cz_sk a @skaterockcz a hashtagy #ElevateTheEveryday a #Sk8FotoSNikonem.

• Přestože soutěž probíhá na Instagramu, foťte v plném rozlišení – 12 finálových snímků totiž bude vytištěno ve výstavním formátu. Proto si originál fotografie pečlivě uložte, abyste jej – v případě, že postoupíte do finále – mohli použít.

• Za měsíc, 26. 8. 2016, vybere odborná porota složená ze zástupců společnosti Nikon a redakce Skaterock.cz 12 finálových snímků. Finalisty kontaktujeme, aby dodali své soutěžní snímky v tiskové kvalitě, budou vyhotoveny na fotopapír a vystaveny na akci FOTR 2016.

Stejný den bude spuštěno také hlasování o absolutního vítěze, který obdrží poukaz na fotografické kurzy v Nikon škole v hodnotě 1 490 Kč, Skaterock desku a triko.

Svoje snímky na fotopapíře pak jako malý dárek obdrží všech 12 finalistů.


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *