Pouliční problémy s časopisem Digitální foto č. 149

Navštívíte-li v těchto dnech svého prodejce odborných časopisů, jistě najdete na pultu dubnové vydání časopisu Digitální foto s číslem 149. Až skoro výjimečně vás protentokrát nebudu lákat na žádný rozhovor, byť jak jste si jistě všimli, je to žánr, který mám velmi rád, a v Digitálním fotu nikdy zajímavý rozhovor nechybí. Nyní bych chtěl upoutat vaši pozornost na hlavní téma tohoto čísla, kterým je street foto čili pouliční fotografie.

Digitální foto č. 149

Tradiční tucet stran věnovaných tomuto – jak bych to jen vyjádřil… „mezi nejrůznějším zhusta moderním konceptuálním uměním velmi čistě fotografickému žánru“ nabízí pěkně zpracovaný vhled do problematiky street fota. Autor nementoruje, naopak se nenásilnou formou snaží bořit klišé, přestože nejprve začínají u historie a jakési definice pouliční fotografie. No a třeba kapitolu s názvem Proč nebrat pravidla tak vážně, by si měl přečíst každý, kdo nechce jen kopírovat tisíce donekonečna omílaných fotografií z ulice, které jsou si podobné jako vejce vejci. Ostatně zcela logicky pak následuje část Vzhůru do ulic, hlavně originálně.

Digitální foto č. 149

Tisková zpráva

V hlavních tématech zpravidla zaznívají rady a názory více profesionálních fotografů, tentokrát je tomu ale jinak. Požádali jsme známého Michaela Ernesta Sweeta, aby pro nás shrnul svůj pohled na pouliční fotografii, které se dlouhodobě věnuje. Jeho postřehy jsou osobité a možná i trochu provokativní – posuďte sami.
Další fotograf, kterému jsme dali velký prostor, je Stanislav Petera, v současné době jeden z nejlepších módních a reklamních fotografů u nás. Kromě toho, že skvěle fotografuje a retušuje, umí své vědomosti předat dál a na rozdíl od jiných fotografů nedělá žádné tajnosti. Velkou reportáž z jeho semináře Módní a reklamní fotografie najdete na straně 78.
Na hlavní téma tohoto čísla volně navazuje srovnávací test 35mm objektivů, které patří mezi základní ohniska pro pouliční fotografii. Nebudeme vás napínat – vítězem se stala Sigma řady Art. Touto řadou se prostě Sigma trefila do černého.

Vaše snímky

Výběr toho nejlepšího od našich čtenářů z celého světa

Foto projekty

Několik kreativních a originálních fotografických projektů

Digitální foto č. 149

V hledáčku

Přehled nejzajímavějších novinek, které se objevily na trhu

Pouliční fotografie

Michael Ernest Sweet a jeho pohled na oblíbený žánr

Foto slovníček

Seznamte se s automatickým ostřením

Snímky pod lupou

Podrobná analýza několika zajímavých fotografií

Digitální foto č. 149

Foto duel

Dvojice našich čtenářů na lovu plameňáků

Portfolio

Anne Maningasová fotografuje londýnské metro

Foto odpovědi

Zodpovídáme vaše zapeklité fotografické dotazy

Digitální foto č. 149

Vaše šance

Zapojte se do mezinárodní fotografické soutěže

Zápisky z historie

Legendární americký fotograf Walker Evans

Velký rozhovor

V Británii se Chris Packham proslavil hlavně jako moderátor přírodovědných televizních pořadů. Mnohem méně se ovšem ví, že je to také šikovný a schopný fotograf…

Módní a reklamní fotografie

Absolvovali jsme sedmidenní seminář jednoho z nejlepších českých fotografů Stanislava Petery

Digitální foto č. 149

Scott Kelby

Tentokrát Scott Kelby vysvětluje, jak nejlépe nasvítit svatební portrét – snažte se, aby zdroj světla působil úplně nenápadně

Testy nejžádanější fotovýbavy

35mm objektivy
„Pevná pětatřicítka“ patří do základní výbavy reportážního fotografa. Jaká je nejlepší?

WD My Book Pro
Velmi rychlé úložiště (nejen) pro majitele Mac Booků

Fotobatohy
Fotografické náčiní si zaslouží být uloženo v pohodlí

Peak Design Shell
Víceúčelové pouzdro pro perfektní ochranu fotoaparátu

Na CD: Perspektiva ve Photoshopu

Tentokrát si ukážeme, jak ve Photoshopu upravit perspektivu prostřednictvím nástroje Pokřivení perspektivy (Perspective Warp). Tématu věnujeme hned dva tutorialy. V dalším videu profesionální fotograf a retušér Glyn Dewis předvede, jak ve Photoshopu retušovat pleť.

Další ukázky z časopisu Digitální foto 149

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *