Dubnové FotoVideo: Počátky digitálů u nás. A mnoho dalších článků

Kolem digitální fotografie se motám od roku 1999, tedy, jak s nadsázkou říkám, už druhé století. Se slzou v oku (přeháním, ale jen trochu :-)) vzpomínám na první aparáty, které jsem testoval. Prachobyčejné kompakty v tehdejších cenách kolem 35–50 000 Kč. Rozlišení CCD snímače kolem jednoho až dvou megapixelů, pohon tužkovými baterkami, které vydržely maximálně kolem stovky snímků, paměťové karty megabajtových velikostí a krutě pomalé sériové rozhraní pro stahování fotek. Ale bylo to něco! Proč o tom píši v souvislosti s časopisem FotoVideo?

V dubnovém vydání totiž, kromě jiného samozřejmě, najdete další díl seriálu Fenomén FotoŠkoda, zabývajícím se historií našeho největšího, nejznámějšího a možná i nejstaršího fotoobchodu. Vy neznáte „Škodu“? Pak jste se asi vrátili z Marsu – „Škodu“ zná každý český fotograf, který se chce nazývat fotografem. Nicméně právě aktuální čtvrtý díl se věnuje počátkům digitální fotografie, respektive počátkům jejího – v té době kusového – prodeje. Zajímavé čtení nejen pro pamětníky. Co dalšího nabízí aktuální FotoVideo?

FotoVideo 04/2020


Anonce: Pohoda s dubnovým FotoVideo

Zdroj: FotoVideo

Fotíme všude a za každé situace! Je nám jasné, že se to mnohým dost zkomplikovalo. Měli naplánované cesty a workshopy a daleké či blízké kraje a najednou se dá fotit jen v omezeném okruhu vlastního bydliště nebo dokonce jenom v interiérech. Ale to má také svůj obrovský půvab, co říkáte?

Pokud nemáte zrovna lidské starosti se svými bližními, určitě se stejně nenudíte. Je čas si prověřit techniku, srovnat staré a starší fotografie, upravit a vyházet zbytečné cvaky, podívat se jak se činí kolegové, doučit se něco z teorie, prostudovat nejnovější techniku a hlavně soutěžit. Fotografické soutěžení nás udržuje v kondici a spolu s ním i rosteme. Nebojme se zkusit nová témata, vymyslet nové kompozice, zamyslet se nad tím, co budu fotit, až to zase uvolní!

FotoVideo 04/2020

A co takhle vedle soutěžení zkusit i fotobanky. Vždyť si můžeme i přivydělat? Soutěže jsou samozřejmě jistější a ten náš Fotograf roku už dvacet let naprosto nejjistější. Zkuste ho. Ale nejdříve koukněte na těch nejlepších dvacet fotografií z tématu Reklama, které najdete na stranách 86 až 91 tohoto dubnového vydání. A za nimi hned následuje nejlepších deset juniorů! Ti mladí umí, co říkáte?

Velký zájem o soutěž Fotograf roku
Snad je to i tím, že lidé jsou více doma a tak se přihlašují, registrují a hlavně vkládají své soutěžní fotografie do jednotlivých témat a starých i nových kategorií. I proto se náš šéfredaktor vyznává z obdivu k práci naší poroty, která to vše každý měsíc zvládá: „Tím bych se chtěl přiznat k obdivu k práci poroty soutěže Fotograf roku. Posoudit každý měsíc třeba i dvě tisícovky vašich soutěžních fotografií, vybrat z nich nejlepší seniorské a juniorské snímky, okomentovat je a k tomu nejlepší fotoklub a školu a další a další − to je opravdu obrovská práce, kterou si i tentokrát jako v každém vydání můžete prohlédnout a také třeba okomentovat, pokud na to máte…“
Tak si prohlížejte a soutěžte!

FotoVideo 04/2020


Vybíráme pro vás z dubnového vydání časopisu FotoVideo:

Na cestách: Magdalena Straková v jiné roli?
Cestovat a fotit chtějí přece všichni!

Minifolia: Stanislava Hricová Tsolkas a Martin Řezáč
Specialisté tématu měsíce soutěže Fotograf roku

Infračervená fotografie: Antony Zacharias
Příroda i architektura s filtrem Hoya R72 

FotoVideo 04/2020

Laowa představuje: Jiří Štarha
Koncerty i mongolská jurta objektivem Laowa CF 9mm f/2.8  

Náš seriál: Fenomén Fotoškoda – 4.díl
První digitální přístroje v jediném digitálním oddělení v ČR 

Fotograf roku: Dvacet nejlepších a deset juniorů
Jak vám „chutnalo“ soutěžní téma Reklama? 

FotoVideo 04/2020

Nic není jednoduché! Pobíhat moc někde venku se tak trochu nehodí, takže je ten naprosto správný čas si objednat celoroční předplatné časopisu FotoVideo i s vybraným dárkem! A mít tu správnou pohodu doma!

Všimli jste si nového dárku k předplatnému na straně 96? Předplaťte si nás! Je na čase ušetřit a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Rok 2020 prožijte s naším časopisem, který vychází pravidelně koncem každého kalendářního měsíce. Objednáte si ho a dostanete po zaplacení výhodný dárek zdarma dle vašeho výběru. 

Objednejte si tedy raději hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 a také elektronicky například na: www.ifotovideo.cz, www.send.cz nebo foto-video.magaziny.cz

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve než se objeví ve volném prodeji a ještě k tomu ta cca 60% jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí!

FotoVideo 04/2020

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *