Pestrá sportovní fotografie 6. kola Fotky měsíce Nikonblogu. Kdo stojí na bedně tentokrát?

Na téma Sportovní fotografie naší soutěže Fotka měsíce Nikonblogu jsem se hodně těšil. O tom, že nejde o lehký žánr, jsem psal už při vyhlášení tohoto tématu před měsícem. Vy jste se jej ale zhostili úplně skvěle! Dokázali jste zachytit rozhodující okamžiky, vaše fotografie měly ty správné emoce, ke sportovní fotografii jste nepřistupovali jen „dokumentárně“ či spíš „dokumentačně“, ale mnozí z účastníků ji pojali také výtvarně.

Rozhodnutí o vítězi červnového kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu tentokrát nebylo vůbec jednoduché. Ostatně jakoby tomu jindy bylo jinak :-) Ale vážně. Boj probíhal nejen na sportovištích, která jste svými fotoaparáty zachycovali, ale také při výběru vítězného snímku 6. kola. Konec dlouhých řečí – vítězem se stává Lukáš Hartmann se snímkem pojmenovaným či popsaným jako Trnávka 2019.

Trnávka 2019 | Vítězná fotografie 6. kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu 2019 | Foto Lukáš Hartmann
Trnávka 2019 | Vítězná fotografie 6. kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu 2019 | Foto Lukáš Hartmann

Lukáš Hartmann k pořízení vítězného snímku vtipně využil nadhled z nějaké lávky či přechodu přes patrně vodácký kanál, aby vytvořil výtvarně působivou fotografii takříkajíc klasickým způsobem. Tedy oproti současnému zhusta používanému klišé ve sportovní fotografii, zobrazujícímu několikapixelovou miniaturu sportovce v širém plenéru. Osobně jsem si tento snímek přejmenoval na „RGB“ – jistě víte proč :-) Gratulujeme vítězi!

Široce rozkročená sportovní fotografie

Sportovní fotografie je ale pestrá jako sport samotný. Rádi bychom vám proto pomocí dalších výborných snímků účastníků červnového kola naší soutěže nabídli malý průřez různými styly.

Začínáme klasikou – zachycení okamžiku, výkonu, důležitého děje sportu. Se snímkem Martina Nováka ze závodu vodních skútrů Alpe Adria Jet Ski Tour Jedovnice 2018 nejprve ještě chvíli zůstaneme na vodě. Skvělá fotka, co říkáte?
Druhá fotografie pak představuje sportovní akci, tentokrát poněkud brutálnějšího charakteru, kterou výborně zachytil Rob Konečný. Přilepený s širokoúhlým objektivem k pletivu klece, v níž do sebe buší aktéři bojového sportu MMA, vytvořil velmi působivý snímek, z nějž emoce tohoto sportu doslova tryskají.

Martin Novák – Alpe Adria Jet Ski Tour Jedovnice 2018
Martin Novák – Alpe Adria Jet Ski Tour Jedovnice 2018
Rob Konečný – MMA Polsko
Rob Konečný – MMA Polsko

Možná je trochu sporné řadit do kategorie sportovní fotografie také sportovní portrét, jinak řečeno aranžovaný portrét sportovce, nicméně jakýsi příbuzenský vztah či žánrové propojení zde určitě je. A velmi podařený sportovní portrét poslal do soutěže Fotka měsíce Nikonblogu Ronald Hilmar Jr. Z hráče amerického fotbalu týmu Praque Hippos jde opravdu strach…

Foto Ronald Hilmar Jr.
Foto Ronald Hilmar Jr.
Sport z druhé strany

Sport, to nejsou jen samotné výkony, ale také tréninky, šatny, doprovodné týmy, zákulisí sportovišť… Také „backstage“ patří ke sportovní fotografii – a krásným snímkem to ukázal v červnovém kole naší soutěže Daniel Veselý. Přestože mladému šermíři nevidíme do obličeje, dokážeme si představit, co se asi odehrává v jeho hlavě při čekání na zápas.

Daniel Veselý – Čekání na zápas MČR mladší žáci
Daniel Veselý – Čekání na zápas MČR mladší žáci

No, a protože bez humoru se neobejde ani sportovní fotografie, končíme přehlídku rozličných sportovních fotek vtipným snímkem Tibora Moska. Údržba fotbalových trávníků je náročná záležitost, nicméně jak se zdá, všude si s tím hlavu nelámou. Nu což, taková přírodní sekačka spojená s taktéž přírodním hnojením, nemusí být pro fotbalový pažit vůbec špatná :-)

Foto Tibor Mosko
Foto Tibor Mosko
Červencová „duchařina“

První polovinu naší soutěže máme za sebou, hurá do druhého dějství. Od sportovní fotografie se přesuneme k poněkud mystickému tématu: Genius loci – Duch místa. Více se o něm dozvíte v pondělním samostatném článku zde na Nikonblogu. Najdete v něm i odkaz na facebookový příspěvek, do kterého můžete až do konce července nahrávat svoje fotografie.

Těšíme se na vaše snímky!


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *