Ovládnete jej na dálku – systémový blesk Nikon Speedlight SB-5000

Už docela dlouhou dobu jsem se na Nikonblogu nevěnoval bleskům, je tedy čas to napravit. A protože zde ještě nebyla recenze vlajkové lodi systémových blesků Nikon Speedlight – modelu SB-5000, jiná volba ani nepřichází v úvahu. Jaký je první blesk Nikonu s vestavěným rádiovým přijímačem? Čtěte dále!

Robustní a ovladatelný

Z vnějšího pohledu se jedná o klasický externí blesk typu „kobra“, který náleží do nejvyšší výkonové třídy, čemuž odpovídají i rozměry. Nenechte se ale mýlit, oproti svému předchůdci, Speedlightu SB-910, doznala „pětitisícovka“ nezanedbatelného zeštíhlení. Posuďte sami: SB-910 – 78,5 × 145 × 113 mm [š × v × h], SB-5000 – 73 × 137 × 103,5 mm. Hmotnost je ale u obou blesků stejná – 420 gramů bez baterií (cca 510 g s bateriemi).

Nikon Speedlight SB-5000
Nikon Speedlight SB-5000

Tělo je plastové, nicméně ližina pro upnutí blesku do sáněk na fotoaparátu (či na stativ nebo do stojánku mimo fotoaparát) je kovová, a jak bývá u Nikonu zvykem, opatřená rychlou páčkovou aretací proti vysunutí.

Více než polovinu zadní stěny základny blesku zabírá rozměrný monochromatický displej. Díky němu – a sadě ovládacích prvků pod displejem – je nastavení jakékoliv funkce velmi rychlé. Menu je, i přes velké množství funkcí, které lze uživatelsky nastavit, přehledné, a neztratíte se v něm i díky členění do tří záložek (podobně jako menu fotoaparátů). Pro rychlé nastavování nejdůležitějších funkcí pak navíc slouží separátní menu „i“, které se vyvolává samostatným tlačítkem.

Displej je samozřejmě podsvícený, totéž platí i pro ovládací tlačítka
Displej je samozřejmě podsvícený, totéž platí i pro ovládací tlačítka
Výkonný a vybavený

Systémový blesk Nikon Speedlight SB-5000 má směrné číslo GN34,5 při ohnisku 35 mm a ISO 100 čili GN40 s 50mm objektivem (jak se to za mého mládí pro srovnání uvádělo).

Zoomovací hlava blesku má rozsah 24 až 200 mm, s vestavěnou širokoúhlou rozptylkou jej lze rozšířit až na 14 mm – vše pro FX DSLR. Motorové zomování lze samozřejmě přizpůsobit i crop faktoru DX zrcadlovek, měnit vyzařovací úhel blesku je možné i manuálně. Hlava je výklopná v rozsahu –7˚ až 90˚, otáčet jí pak můžete v úhlech ±180 stupňů. Kromě rozptylné destičky je v horní části zábleskové hlavy zasunutá také bílá odrazná destička.

Nikon Speedlight SB-5000 s difuzérem SW-15H
Nikon Speedlight SB-5000 s difuzérem SW-15H

Ve standardním balení najdete kromě samotného blesku také stojánek pro blesk AS-22, difúzní nástavec Nikon SW-15H, filtr pro zářivkové světlo SZ-4FL, filtr pro žárovkové světlo SZ-4TN. Vše je uloženo v měkkém pouzdru, do kterého vám v pohodě vejde navíc jedna až dvě sady náhradních baterií.

Jen pro úplnost: Speedlight SB-5000 je napájený čtveřicí AA baterií nebo akumulátorů, na přední stěně navíc najdete konektor pro možnost připojení externího zdroje Nikon SD-9 nebo SD-8A. Nikon uvádí výdrž 150 nebo více záblesků na alkalické baterie nebo 190 a více blýsknutí při napájení dobíjecími Ni-Mh akumulátory. V praxi ale významně záleží na typu a stáří (stavu) článků. Totéž platí i pro minimální dobíjecí dobu, kdy výrobce udává cca 2,6 s (alkalické baterie) či cca 1,8 s u Ni-Mh „nabíječek“.

Nikon Speedlight SB-5000 na těle Nikonu D7500
Nikon Speedlight SB-5000 na těle Nikonu D7500
Vždy chladný

Účelem tohoto článku není vyjmenovat všechny funkce blesku Nikon Speedlight SB-5000 – už jen proto, že jich je zkrátka… mnoho – od plně automatického režimu iTTL až po plně manuální provoz. K tomu nejrůznější funkce typu stroboskopického záblesku, vysokorychlostní synchronizace s krátkými časy závěrky, modelovacího záblesku a další. Dvěma specialitkám se ale budu věnovat podrobněji – chlazení blesku a rádiovému dálkovému řízení.

Speedlight SB-5000 je prvním bleskem Nikonu, který je vybavený speciální tepelnou ochranou proti přehřátí. Ta se skládá z pasivního chlazení prostoru pro baterie, který je od elektroniky blesku oddělený chladicím gelem. V samotné zábleskové hlavě je pak umístěný miniaturní ventilátor, tedy aktivní chlazení výbojky blesku. Samotný ventilátor je bezhlučný – nemusíte mít obavy, že by vám blesk „vrčel“ u hlavy. Díky tomuto technickému řešení umožňuje SB-5000 pořídit více než 100 expozic na plný výkon po sobě (120 expozic v 5s intervalech nebo série 84 expozic s 3s prodlevou).

Nikon Speedlight SB-5000 na těle Nikonu D5
Nikon Speedlight SB-5000 na těle Nikonu D5
Bezdrátový každým coulem

Největší „peckou“ Nikonu Speedlight SB-5000 je nicméně možnost rádiového bezdrátového ovládání blesku umístěného mimo sáňky fotoaparátu. Respektive jak možnost rádiového ovládání, tak i klasického CLS (ovládání pomocí řídících záblesků vestavěného blesku zrcadlovky nebo druhého externího blesku), a navíc i kombinace obou technologií. Měli byste ale vědět, že samotné rádiové ovládání zatím funguje pouze u čtyř těl DSLR Nikonu – u fullframových Nikonů D5 a D850, a u DX modelů Nikon D500 a D7500. CLS pak pracuje u všech kompatibilních těl.

Dosah rádiového ovládání Nikon garantuje na vzdálenost 30 metrů, přičemž na rozdíl od CLS systému na sebe (respektive na řídící jednotku) jednotlivé blesky samozřejmě nemusí „vidět“. Takto lze bezdrátově ovládat až 18 externích blesků SB-5000. Jinak řečeno šest samostatně nastavitelných skupin po třech blescích (v režimu CLS pouze tři skupiny blesků).

Nastavení jednotlivých skupin blesků provádíte v menu fotoaparátu, což je významná výhoda oproti klasickým studiovým bleskům, u nichž je obvykle nutné měnit parametry na samotném blesku (i když už existují i systémy pro dálkové ovládání).

Rádiový vysílač Nikon WR-R10
Rádiový vysílač Nikon WR-R10

Pro rádiové spojení je třeba vysílač a přijímač. Přijímač kupujete s bleskem – je jeho nedílnou součástí. Malý vysílač Nikon WR-R10 představuje volitelné příslušenství, které je nutné dokoupit samostatně nebo v setu s redukcí WR-A10 pro připojení vysílače do desetikolíkového konektoru (pro Nikon D5 a D500) a rádiovým dálkovým ovládáním fotoaparátu WR-T10.

Spárování blesku s vysílačem je jednoduché a rychlé, můžete použít buďto „prosté párování“ nebo párování se čtyřmístným PINem. Používáte-li více než jeden externí dálkově ovládaný blesk, je třeba spárovat každý zvlášť, ale to je víceméně logické. Nicméně i tak je to práce na pár minut a vy si zakrátko můžete užívat možností bezdrátového rádiového řízení blesků.

U Nikonu D7500 nepotřebujete pro rádiový vysílač redukci – zapojuje se přímo do příslušného konektoru na těle
U Nikonu D7500 nepotřebujete pro rádiový vysílač redukci – zapojuje se přímo do příslušného konektoru na těle
Celkové hodnocení

Myslím, tedy jsem přesvědčený, že označení „vlajková loď“ blesků Nikon, patří Speedlightu SB-5000 naprostým právem. Jde o robustní, výkonný, profesionální systémový blesk se všemi moderními funkcemi, které k takovému zařízení patří. Jeho užitnou hodnotu navíc zvyšuje hybridní chlazení a možnosti bezdrátového ovládání. A to se počítá.


Technické parametry blesku Nikon Speedlight SB-5000 najdete zde
Doporučené prodejní ceny:

blesk Nikon Speedlight SB-5000: 15 890 Kč
rádiový vysílač Nikon WR-R10: 2 990 Kč
sada Nikon WR-R10 + WR-A10 + WR-T10: 5 890 Kč


Nikon Speedlight SB-5000

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *