Otočení na čtyřikrát. A blesková minianketa…

Jistě znáte známý výrok Járy Cimrmana „Podlez, ale hned se zase narovnej.“ Podlézat čtenářům rozhodně nechci ani nebudu, takže se rovnou přiznám k vlastní chybě – ostatně už jsem to udělal u článku Capture NX 2 – minitipy pro Browser – aneb neotevírejte soubory zbytečně z minulého týdne.

Zmíněný článek totiž původně přinesl menší dezinformaci, která vznikla mojí chybou, nebo chcete-li neznalostí. Když se v nějakém oboru pohybujete mnoho let, nabudete velmi mnoho cenných zkušeností, zároveň si ale nechtě vytvoříte občas nějaký ten zlozvyk či něco, čemu já říkám „mozkové zatmění“. Znáte to přísloví o zvyku a železné košili, nebo v tomto případě možná přesnější pořekadlo, které říká, že někdo „Přes stromy nevidí na les“? Ano, přes nové a novější fotoaparáty, praktičtější a využitelnější funkce jsem si já za ty roky nestačil všimnout, že když je fotografie pořízená na výšku na displeji otočená o 90 stupňů, ještě neznamená, že musí mít snímek takovouto stranovou orientaci také v počítači…

Není otočení jako otočení

Mohl jsem si říct: „Jsem blbej, příště si dám větší pozor…“, omluvit se čtenářům a jít dál. Ale pak mi vrtalo v hlavě: „Co když nejsem sám, kdo takto hloupě žije v omylu?“ Však to znáte – uživatelé fotoaparátů (a nejen oni) manuály nečtou a informace, které jim nevnutíte, přehlédnou, ani neví jak – ostatně o tom je také naše aktuální minianketa na konci článku. Takže jsem se rozhodl o otáčení fotografií napsat…

Jak naprosto správně podotklo několik čtenářů, jsou dva druhy otáčení fotografií: Otočení pouze pro zobrazení na displeji fotoaparátu a otočení „napevno“, které je zapsané v hlavičce souboru a akceptují jej i programy pro zpracování snímků v počítači. Každé z nich se chová jinak a obě se nacházejí na odlišných místech menu fotoaparátů. (Podotýkám, že nyní se bavíme hlavně o zrcadlovkách a Nikonech 1.)

Více vidět

I přes to, že se displej fotoaparátu za deset let zvětšil několikanásobně, stále jde o malý zobrazovač, u kterého je lepší mít snímek vykreslený přes celou jeho plochu, ať jste jej pořídili na šířku nebo na výšku. Tedy pokud displej používáte k okamžitému rámcovému posouzení pořízeného snímku. Tím jsem uvedl problematiku v předmětném článku, abych žil v omylu, že to tak musí být i v počítači. Nemusí. Otáčení při prohlížení – nebo v našem případě spíše „neotáčení“ (chcete-li mít fotografii přes celý displej) – je záležitost funkce Otočení na výšku, která se nachází v menu Přehrávání. Hned teď musím uvést, že jde o záležitost, která zajišťuje jen a pouze zobrazení na displeji fotoaparátu – nic jiného – v počítači tedy snímek budete muset manuálně natočit o 90 stupňů.

Otočení fotografie na displeji
Otočení fotografie na displeji – DSLR (D700) a Nikon 1 (V1)

Ale pozor! V dalším menu, tentokrát Nastavení, se nachází položka Automatické otočení snímku. Rozdíl oproti předchozímu Otočení na výšku je v tom, že tato funkce se již nestará o vykreslení na displeji, nýbrž zajišťuje otočení v počítači…

Otočení fotografie v počítači
Otočení fotografie v počítači – DSLR (D7000) a Nikon 1 (V1)

Sečteno a podtrženo můžete pomocí kombinace těchto dvou funkcí dosáhnout čtyř stavů:
1. Otočený snímek na displeji i v počítači
2. Otočený snímek na displeji, ale v počítači ne
3. Neotočený snímek na displeji, ale v počítači ano
4. Snímek neotočený ani na displeji, ani v počítači

Informace, které málokdo čte

Protože jsem na začátku nakousnul téma čtení/nečtení manuálů, pojďme si nyní dát slíbenou minianketu. Zapomeňte na funkce otáčení snímků a sáhněte si do svědomí takříkajíc globálně. Co vy a návody k použití obecně? Označte jednu odpověď v bleskové minianketě – tentokrát jsou jen tři odpovědi:


anketa

Hlasování v anketě bylo ukončeno


Virtuální knihovna Nikonu

Na úplný závěr mám pro vás ještě bonusovou informaci. Možná to víte, možná ale také ne – manuály (v češtině samozřejmě) si můžete stáhnout v PDF na webu technické podpory Nikonu. Pokud tedy „knížku“ k vašemu aparátu nemůžete najít, nebo třeba si jen chcete ověřit nějakou funkci přístroje, který si chcete koupit, sáhněte do archivu Nikonu.

Technická podpora Nikonu


Sdílej

3 komentáře

  1. Ještě bych do ankety udělal jedno hlasovací tlačítko, kam se podle mého názoru řadí většina lidí, stejně jako já, proto nevím, co mám z vaší nabídky odklepnout, ani jedno mi nesedí.

    Zmíněné navrhované „tlačítko“ (nebo nějak jinak napsané, ale se stejným duchem):

    Manuál čtu vždy, ale jenom základní část, zbytek informací čtu podle potřeby.

  2. Ctu, a to dokonce uz pred nakupem „zarizeni“. Metyka se to jen fotoaparatu, ale v podstate temer vseho co nejaky navod ma.

  3. Já mám ve foťáku obě možnosti zapnuté na „on“ a po vyfocení se mi náhled pro kontrolu zobrazí přes celou obrazovku, teprve po zmizení náhledu a stisknutí tlačíta prohlížení se zobrazuje fotka otočená.
    Stačí nastavit dostatečně dlouhý čas pro náhled. Takhle mi to vyhovuje :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *