Oskarové časosběry Petra Jana Juračky!

Byť je česká kinematografie z mého pohledu převážně výborná (výjimky potvrzují pravidlo), prestižní ocenění Americké filmové akademie – slavné Oscary – pro český film byste dokázali vyjmenovat velice rychle. Ale… věděli jste, že kromě „velkých“ Oscarů, existuje také kategorie studentský Oscar? Pokud se o film zajímáte, víte, že jej v roce 1989 za svůj „ekologicko-mystifikační“ film Ropáci obdržel tehdy teprve čtyřiadvacetiletý Jan Svěrák. Trvalo dlouhých dvacet osm let – tedy až do letošního léta – nežli totéž ocenění získal druhý český film. A tím je… neméně fantaskní film režisérky Marie Dvořákové – Who’s Who in Mycology (Kdo je kdo v mykologii).

Tři Nikony proti penicilínu

Nebudu zde popisovat děj patnáctiminutového snímku Marie Dvořákové – na film se musíte zajít podívat sami. Nicméně mykologie v názvu, to jsou houby, respektive plísně. Ostatně v titulcích je na třetím místě po hlavní mužské a lehce vedlejší ženské roli uvedeno jméno: Penicillium Vulpinum. A růst této plísně dva roky „časosběroval“ pro film Kdo je kdo v mykologii… nikdo jiný nežli Petr Jan Juračka! Ambasador Nikonu, vědecký pracovník Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, cestovatel, fotograf, pilot dronů. A ve výčtu rolí tohoto mladého muže by se dalo pokračovat. Manžel, otec, workoholik…

Petr Jan Juračka oskarové časosběry pořizoval na zdánlivě nesourodý mix tří nikoňáckých zrcadlovek: fullframový Nikon D600 a dvě DX těla: Nikon D7000 a D3100. Chce se mně tak trochu mentorsky doplnit: Technika není vše – toto není nejnovější produkce Nikonu. Takže dodávám: Přestože není nejnovější, je i po letech skvělá. Jinak by nedostala Oskara :-)

Světové kino

Jen abyste si nemysleli, že jde o nějaký suchopárný vědecký dokument – to jste ostatně asi pochopili sami z trajleru – film je vtipný, má spád, a nevím proč, ale evokoval mně poetiku blockbusterů Tima Burtona. Skrátka super biják! Kde jej můžete vidět? Sledujte facebookovou stránku zde. Web filmu pak prohlížejte tady. A o Petrovi Juračkovi se více dozvíte zde na Nikonblogu.


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *