Od vejce k show v plavkách. Tvůrci pod vlajkou Nikonu na nových videích

To, že Nikon má svůj youtubový kanál, jistě všichni čtenáři Nikonblogu ví, ostatně tu a tam upozorňuji na zajímavá videa, která zde můžete zhlédnout. A nejinak tomu bude i v tomto článku. Podíváme se na nejnovější rozhovory se zajímavými tvůrci, které pod hlavičkou Z SHOW se svým týmem tvoří, a také osobně moderuje, Honza Kozák.

Z Brna do Olomouce, od fotografie k videu

V sérii Z SHOW zatím vyšly dvě epizody: rozhovor a focení s fotografem, lektorem a ředitelem brněnské fotografické školy PhotoGenia Janem Suchardou, a rozhovor, doplněný natáčením videa s tvůrčím duem Czech Vibes, které už ze stránek Nikonblogu můžete znát.

Není cílem tohoto článku opisovat obsah videí – na ta se koukněte sami. Přesto bych vás rád navnadil dvěma zmínkami či postřehy z těchto zhruba půlhodinových audiovizuálních dílek, natáčených, sestříhaných a režírovaných Martinem Přívratským.

S Janem Suchardou souzním téměř ve všech jeho myšlenkách a názorech, které ve videu s Honzou Kozákem prezentuje, proto pro mě bylo trochu těžší vybrat jednu myšlenku či citaci. Nakonec jsem zvolil odpověď na téma, které mě samotného velmi zajímá, nebo spíš provokuje. Honza Kozák Janu Suchardovi ukazuje obyčejnou fotku vejce a říká, že je to nejlajkovanější fotografie na Instagramu, aby se vzápětí svého hosta zeptal: „Je důležité mít 60 milionů lajků na Instagramu?“ Jan Sucharda odpovídá:

„Za mě ne. Za mě to není důležité. Je to střet zájmů, střet světů. Bohužel žijeme v době sociálních médií. Frekventanti se často ptají na to, jak je důležitá sledovanost jejich fotografií právě na sociálních sítích. Jsou to dva světy, které jdou často proti sobě. Věci, které jsou méně kvalitní, mají neuvěřitelnou sledovanost, neuvěřitelnou popularitu, ale v kontextu celosvětové tvůrčí fotografie to neobstojí. Jsou to prostě výcvaky slušně řečeno. Za mě sociální média ano, ale na druhou stranu počet lajků není kritérium, kterým by se měli fotografové a fotografky, které obor zajímá, úplně vzrušovat.“

Z videa se dvěma slečnami Czech Vibes z hanácké Olomouce nebudu vypichovat žádnou myšlenku. Mám pro vás ale lehce bulvární upoutávku: Chcete vidět Honzu Kozáka v plavkách? Pak právě v tomto videu máte výjimečnou příležitost ;-)

Poznámka na závěr: Seriál videí Z SHOW těmito dvěma moravskými prezentacemi nekončí. Sledujte dál youtubový kanál Nikonu, další dílka budou přibývat. Jak to říkají správní Youtubeři? Dejte nám lajk a odběr!

Bonus navrch

Třetí video, na které chci poukázat v tomto článku, sice fakticky nepatří do série Z SHOW, nicméně i zde vás přivítá Honza Kozák, aby uvedl tři významné české fotografy – Nikoňáky pochopitelně –, kteří sbírají mnohá ocenění za své dílo na mezinárodní fotografické scéně. Seznámíte se s Bárou Reichovou, Romanem Vondroušem a Milošem Nejezchlebem. O všech třech fotografech už také byla řeč i na Nikonblogu, v tomto videu si poslechněte, jak o sobě mluví oni sami na kameru.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *