Nový firmware pro Zetka – každému něco, někomu více

To, že pomocí aktualizace firmwaru lze mnohdy značnou měrou zlepšit vlastnosti fotoaparátu, se ví. Nikon to sice ve zlatých časech DSLR moc nereflektoval – asi to nebylo třeba. Nicméně s příchodem mirrorless fotoaparátů řady Z se situace téměř rapidně změnila. Na firmwaru se pracuje poměrně intenzivně a nové verze skutečně povyšují užitné vlastnosti Zetek. 

Poslední aktualizace proběhla doslova před pár dny a je na ní zajímavý jeden fakt – téměř každý model má jiné novinky. Tedy abych byl přesný: Nejnovější modely Z 6II a Z 7II dostaly shodně po jedné sadě aktualizace (více dále v článku), nejstarší modely bez římské dvojky na konci názvu s výjimkou Z 6 – tedy Nikon Z 7, Z 5 a Z 50, dostaly taktéž po jedné sadě aktualizace, a zmíněný Nikon Z 6 dostává svůj vlastní, řekněme rozšířený upgrade firmwaru.

Nový firmware pro Zetka – každému něco, někomu více

Z 6II a Z 7II – přesněji a rychleji

Jen podotýkám, že se v tomto článku nebudu vyjadřovat k opravám různých bugů, což bývá takříkajíc standardní součást updatů firmwaru. Zaměřím se jen na nové nebo inovované funkce.

U nejnovějších modelů Nikon Z 6II a Z 7II vývojáři zapracovali hlavně na zrychlení autofokusu a zlepšení jeho spolehlivosti. A to jak v režimu detekce tváře nebo očí, tak i v módu sledování pohybujícího se objektu. Byly také zlepšené detekční doby autofokusu v nízké hladině osvětlení při nastavení položky Zaostřovací režim na Jednorázové zaostření.
Jen dodávám, že u těchto modelů lze firmware aktualizovat také přes Snap Bridge, tedy bezdrátově a bez nutnosti použití čtečky paměťových karet.

Aktualizace, kterou musíte mít

Všechna ostatní Zetka, tedy fullframové modely Nikon Z 5, Z 6, Z 7 a DX tělo Nikon Z 50, dostaly jednotně novou funkci (kterou Zetka s římskou dvojkou na konci již měla) – Uložení pozice zaostření. O co jde? Rovnou předesílám, že o skvělou funkci, ze které bude naprosto jistě spousta uživatelů stejně odvázaná jako já. 

Nová funkce Uložení pozice zaostření u Nikonu Z 50
Nová funkce Uložení pozice zaostření u Nikonu Z 50

Vysvětlím to trochu zeširoka: Tato funkce je kompatibilní pouze s objektivy Nikkor Z – to je důležité vědět. Právě Nikkory Z nemají autofokus „napřímo“ mechanicky (resp. elektromechanicky), ale „by wire“ – ostřicí prstenec neovládá zaostřovací prvky objektivu mechanicky, ale pouze dává pokyn ostřicím motorkům. To by samo o sobě ničemu nevadilo, ovšem problém je v tom, že jakmile takový „by-wire“ objektiv vypnete – tedy vypnete foťák –, optika se nastaví na nějakou parkovací hodnotu. Ta ostřicí vzdálenost, která byla před vypnutím fotoaparátu, nastavená zkrátka nezůstane. 

Tato vlastnost způsobuje problémy v mnoha situacích. Já jsem se s tím setkával pravidelně například při studiové produktové fotografii, když jsem chtěl například zkontrolovat záběr na velkém monitoru počítače a musel jsem kvůli tomu vypnout fotoaparát a vyndat z něj kartu. Pracně nastavené manuální ostření bylo rázem ta tam, a mohl jsem začít znovu. Podobných situací samozřejmě najdete více – slovenský kolega Julo Kotus například píše o předostření při street fotografii.

To vše je ale s novou funkcí Uložení pozice zaostření minulostí. Pokud ji máte zapnutou, fotoaparát si po vypnutí – ale také i po výměně baterie (jupí!) – pamatuje poslední pozici AF. A funguje to i na manuální ostření, byť tedy v popisu upgradu firmwaru Nikon uvádí pouze AF. Ne, aspoň u Nikonu Z 6 a Z 50 máme ověřeno, že zůstává nastavená pozice zaostření také v režimu MF. Pecka, bomba, nádhera! Hned teď aktualizujte firmware! :-)

A Nikon Z 6 navrch…

No a majitelé Nikonu Z 6, ti mají ještě bonus navíc – funkci, kterou mívaly dříve jednociferné čili profesionální DSLR Nikonu – možnost hlasových poznámek k fotografii. Přiznám se, že třeba Nikonem D3 jsem udělal několik desítek tisíců snímků, o této funkci jsem věděl, ale nikdy jsem ji nepoužil. Ale když ji Nikon znovu obnovil, tak asi měl feedback od uživatelů, kteří si ji přáli. Je vaše, berte! :-)

Aktualizace firmwaru stahujte zde

Sdílej

3 komentáře

  1. Ahoj . Zdravím Vás všechny Nikoňáky . Jsem jen amatér a chtěl bych se zeptat zda na Nikon D 7200 jsou nějaké aktualizace a popřípadě kde stáhnout.
    Děkuji za odpověď . Toni

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *