Nový firmware. Nová sada pro video. Nové příležitosti

Jak Nikon sliboval při uvedení druhé generace mirrorless fullframů Nikon Z 6II a Z 7II, v únoru přichází nový firmware. Ten měl původně obsahovat vylepšení pro natáčení videa – což se stalo, přesněji tedy za týden stane –, ale jak se nyní dozvídáme, upgrade dostal také autofokus, a navrch bude k dispozici i nový videokit s Nikonem Z 6II.

Nikon Z 6II s rekordérem Atomos Ninja

Tisková zpráva

Amsterdam, Nizozemsko, 18. února 2021: Společnost Nikon dnes s potěšením oznamuje uvedení nového firmwaru pro fotoaparáty mirrorless Z 7II a Z 6II formátu Nikon FX. Nikon rovněž s potěšením oznamuje uvedení nové Základní sady pro video Z 6II. 

Firmware verze 1.10 bude uveden 25. února 2021. Tato aktualizace firmwaru zlepšuje výkonnost zaostřování s detekcí očí u fotoaparátů Z 7II a Z 6II a nabízí doplňkové formáty záznamu videa a pracovní postupy pro video při snímání s využitím fotoaparátu Z 6II. Nová Základní sada pro video Z 6II poskytuje filmařům všechny potřebné základní nástroje pro získání videoobsahu nové úrovně. 

Po provedení aktualizace firmwaru na verzi 1.10 budou fotoaparáty Z 6II a Z 7II schopny detekovat oči osob i v případě malé velikosti tváře objektu v rámci obrazového pole. Zlepšení budou patrná při fotografování s využitím režimu automatické volby zaostřovacích polí (lidé) a velkoplošných zaostřovacích polí (L-lidé). Tato aktualizace firmwaru rovněž přidává podporu záznamu videa 4K UHD/60p¹ do možností záznamu videa fotoaparátu Z 6II a povoluje výstup videa RAW² ³ na externí rekordéry Blackmagic Design⁴ 6 u obou fotoaparátů Z 7II a Z 6II.  Po provedení aktualizace budou tvůrci v oblasti videa schopni zaznamenávat⁵ ve formátu Blackmagic RAW stejně jako ve formátu ProRes RAW. 

Blackmagic RAW je snadno použitelný kodek zahrnující všechny výhody záznamu ve formátu RAW. Blackmagic RAW, který obsahuje množství nových technologií jako nový pokročilý algoritmus debayerizace, poskytuje vizuálně bezztrátový obraz, který je ideální pro pracovní postupy s vysokým rozlišením, vysokými snímacími frekvencemi a vysokým dynamickým rozsahem.

Nová videosada Nikon Z 6II

Nová Základní sada pro video Z 6II bude k dispozici od konce února. Tato sada pro filmaře zahrnuje fotoaparát mirrorless Nikon Z 6II formátu FX s povolenou funkcí výstupu videa RAW. Součástí sady je rovněž monitor/záznamové zařízení Atomos Ninja V, adaptér bajonetu Nikon FTZ, rychloupínací klec pro fotoaparát SmallRig a klíčové příslušenství jako baterie. Všechny základní nástroje potřebné pro získání videoobsahu nové úrovně. 

Firmware 1.10 pro Z 7II si můžete stáhnout (od 25. února) zde
Firmware 1.10 pro Z 6II si můžete stáhnout (od 25. února) zde

Vysvětlivky

¹  Při výběru této možnosti je obrazové pole pevně nastaveno na formát videa založený na formátu DX a kvalita videa je pevně nastavena na Normal (Normální).

² Funkci výstupu videa ve formátu RAW lze za poplatek aktivovat v autorizovaném servisu Nikon. Nejbližší autorizovaný servis Nikon naleznete zde. Fotoaparáty Nikon Z 6II zakoupené jako součást Základní sady pro video Z 6II mají funkci výstupu videa ve formátu RAW již povolenu.

³  V případě fotoaparátu Z 7II lze zaznamenávat video Full HD RAW s využitím formátu videa založeného na formátu FX a video 4K UHD RAW s využitím formátu videa založeného na formátu DX. Při použití fotoaparátu Z 6II je možný záznam videa 4K UHD nebo Full HD RAW ve formátech videa založených na formátu FX i DX.

  Zařízení Atomos NINJA V a nyní také Blackmagic Design Video Assist 5˝ 12G HDR a 7˝ 12G HDR lze použít pro záznam videa Nikon RAW ve formátu ProRes RAW nebo Blackmagic RAW. Správná činnost není zaručena u jiných než výše uvedených rekordérů (k 18. únoru 2021). Kromě toho je video ProRes RAW zaznamenané na externí záznamové zařízení Ninja V firmy Atomos kompatibilní rovněž s nejnovějšími funkcemi nastavení citlivosti ISO a barevné teploty, přidanými do aplikace Apple Final Cut Pro verze 10.4.9 a novějších. To rozšiřuje možnosti editace videa při použití aplikace Final Cut Pro.

  Výstup videa ve formátu RAW při nastavení velikosti obrazu/snímací frekvence 4K UHD/60p není podporován.

6 V budoucí aktualizaci softwaru Blackmagic Design umožní fotoaparátům Nikon Z 7II a Z 6II natáčet video do Blackmagic RAW formátu s modely Video Assist 12G.

Nová videosada Nikon Z 6II

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *