Nové makroobjektivy pro Nikony Z – právě teď!

Zetka jsou na trhu více než dva roky, jak nabídka těl, tak i portfolio objektivů se postupně rozrůstá. Mnozí uživatelé by chtěli rychlejší uvádění novinek na trh, je třeba si však uvědomit, že jde o úplně nový systém – a pokud si mají všechny nové produkty udržet tak vysokou laťku, jako tomu bylo doposud – chce to zkrátka svůj čas. Nicméně pravdou je, že makroobjektivy pro Nikony Z doposud chyběly poměrně citelně. Ovšem to je nyní minulostí. Tedy přesněji od konce června tohoto roku, kdy by obě dvě makroskla s bajonetem Z měla být na trhu, by to mělo být minulostí. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Nikkor Z MC 50 mm f/2,8
Nikkor Z MC 50 mm f/2,8

Nikkor Z MC 50 mm f/2,8

Jen na okraj: Když přišly první objektivy na Nikon Z, liboval jsem si, že skončilo nepřehledné a hlavně nezapamatovatelné označování mnoha zkratkami v názvu. S novými makroobjektivy začínám mít trochu obavy, že poněkud přitvrzuje – v názvu přibyla zkratka MC, což patrně znamená makroobjektiv. Oukej, způsob označování je podružný, důležitý je samotný objektiv.

Malá 260gramová padesátka s filtrovým závitem 46 mm jakoby byla určená pro „déixový“ Nikon Z 50 – a věřím, že si ji spousta uživatelů tohoto aparátu také pořídí. Ovšem pozor – nejde o DX objektiv – je to fullframové sklo, s nímž můžete v plné parádě fotit i na Nikonech Z 5, Z 6 a Z 7.

Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 na těle Nikonu Z 5
Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 na těle Nikonu Z 5

Tubus objektivu s natištěným zvětšením – kdy maximum je 1 : 1 – se při změně předmětové vzdálenosti, přesněji tedy při zaostřování, vysouvá. V zasunutém stavu má délku 66 mm s celkovým průměrem 74,5 mm – takže jak už jsem uvedl – je to malé a lehké sklo.

Optická soustava je složená z 10 členů v 7 skupinách, z toho jedna čočka je asférická a jedna typu ED. Přední člen má ochrannou fluorinovou úpravu.
Ostření samozřejmě zajišťuje krokový motor, na straně objektivu najdete přepínač limiteru ostřicích vzdáleností pro plný rozsah a makroprostor.
Devítilamelová clona je elektromagnetická. Je to makroobjektiv, takže nás bude zajímat, jak moc jde zaclonit. V tomto případě je to při nejkratší ostřicí vzdálenosti 0,16 m clona F32. Mimochodem, při nejkratší vzdálenosti jsou snímané objekty pouhých 5,6 cm před přední hranou tubusu. Je to padesátka čili krátký makroobjektiv, který například na broučky nebo jiná plachá stvoření není vhodný. Ale Nikon dnes představil také sto pětku – za chvíli jdeme na ni!

Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 na těle Nikonu Z 6II
Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 na těle Nikonu Z 6II

Podrobné technické parametry najdete zde

Doporučená prodejní cena: 18 490 Kč

Zahájení prodeje: konec června 2021

Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S
Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S

Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S

Zatímco padesátka makro spadá spíše do kategorie amatérských makroojektivů nebo řekněme objektivů pro každého, Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S už představuje ryze profesionální náčiní.

Jednak zde máte jakési „univerzální makroohnisko“, kdy stopětka je mnohem využitelnější pro většinu nasazení – a to jak na fullframu, tak i na DX těle. Jednak jde už od pohledu o robustní profesionální objektiv, který je na rozdíl od padesátky opatřený také ochranou proti stékající vodě a prachu. K tomu monochromatický displej, funkční tlačítka na tubusu, příkazový kroužek a… mnohem větší rozměry. Objektiv Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S má délku 140 mm, průměr 85 mm (filtrový závit 62 mm) a hmotnost 630 gramů. Takže objektiv co do rozměrů blízký Zetkové padesátce se světelností f/1,2…

Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S na těle Nikonu Z 7II
Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S na těle Nikonu Z 7II

Optická soustava je složená z 16 členů v 11 skupinách, 3 čočky jsou typu ED, jedna pak asférická. Nová makro-stopětka využívá jak antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat, tak i nové Arneo Coat. Fluorinová ochrana přední čočky je takříkajíc přítomná i zde.
Zvětšení je opět 1 : 1, nejkratší ostřicí vzdálenost činí 29 cm. Při ní lze devítilamelovou clonu zavřít až na F51. Nikon slibuje prakticky eliminované změny ohniska při přeostřování, čímž je tento objektiv velmi zajímavý také pro natáčení videa.
Makroobjektiv pro Zetka se 105 mm ohniskem je na rozdíl od padesátky vybavený také optickou stabilizací s účinností 4,5 EV.

Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S na těle Nikonu Z 7II
Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S na těle Nikonu Z 7II


Podrobné technické parametry najdete zde

Doporučená prodejní cena: 28 490 Kč

Zahájení prodeje: konec června 2021

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *