Nízkorozpočtové video s Nikonem D5600. Jde to skvěle, ukazují Czech Vibes a Wildmotion

Už dlouho jsme se na Nikonblogu nevěnovali natáčení videa, je tedy čas opět zabrousit k pohyblivým obrázkům doplněných zvukovou stopou. Natáčení videa je obecně spojováno s velmi drahou technikou. Myšleno tedy kvalitního videa, nikoliv rodinných šotů dětiček na vánoční besídce, pořizovaných mobilem otočeným na výšku. Tak trochu paradoxem ale je, že i kvalitní videozáznam se dá pořídit jak v hollywoodské produkci s astronomickými dolarovými rozpočty, tak i doslova za pár peněz českých. Ostatně dokazuje to dnes a denně mnoho talentovaných tvůrců, kteří dokáží vyždímat z cenově dostupné techniky vynikající výsledky.

Nikon D5600 jako nízkorozpočtová videokamera
Nikon D5600 jako nízkorozpočtová videokamera

Kam tím mířím? K Nikonu D5600. Dnes takříkajíc klasická digitální zrcadlovka, která – jako všechny moderní DSLR – umožňuje kromě focení také natáčet i video. Aparát, který i se základním zoomem pořídíte pod dvacet tisíc korun. Já vím, k tomu bude třeba ještě minimálně externí mikrofon a nějaký ten gimbal, glidecam, steadicam, či jak se všechna ta stabilizační zařízení jmenují, ale to budete muset pořídit i k mnohonásobně dražší kameře. Teď se tedy věnujme jen samotnému záznamovému zařízení. Zkrátím to: Nikon D5600 totiž v roli videokamery pracuje skvěle. A my pro vás máme jak krátký návod, tak i inspiraci. Abyste věděli, že to fakt jde! :-)

Pět argumentů pro Nikon D5600

Proč natáčet video v nízkorozpočtové produkci právě Nikonem D5600? Zde je pětice hlavních důvodů:

Kvalitní Full HD 50/60p
V dnešní době je sice zaříkávadlem 4K video, ale sáhněte si do svědomí. Kdo z vás má opravdu kvalitní 4K monitor nebo televizi, na které by si vychutnal 4K video do nejmenších detailů? Neprohlížíte videa převážně spíše na displeji mobilu (stejně jako většinu elektronického obsahu), případně na „normálním“ monitoru, který má maximálně ono Full HD rozlišení? Full HD kvalita se snímkovou frekvencí 50/60 sn./s tak představuje osvědčený standard, s nímž navíc práce – na rozdíl od 4K videa – také odsýpá. Kdo někdy stříhal 4K video, ví, o čem píši.

Picture Control profil Ploché (Flat)
Obrazová složka videozáznamu je zjednodušeně řečeno vlastně rychlá série statických JPEGů, takže je důležité mít co největší prostor k následné postprodukci tak, aby nedocházelo ke zbytečné degradaci obrazu. S využitím profilu Picture Control s názvem Ploché (Flat) sice zdrojové video vypadá slušně řečeno poněkud nedodělaně, nicméně o to větší pole působnosti pak budete mít při úpravách obrazu. Viz video Czech Vibes výše.

Konektor pro externí mikrofon
Profíci pořizují zvukovou složku videozáznamu odděleně od obrazu, nicméně je spousta situací, kdy to zkrátka z jakéhokoliv důvodu nejde, a foťák musí zařídit vše. Externí mikrofon poskytne mnohem vyšší kvalitu zvuku než vestavěný, nehledě k tomu, že umožňuje využít různou směrovou charakteristiku, lze nasadit „mrtvou kočku“ čili chlupatici pro eliminování ruchů při větru, a tak dále a tak dále. Musíte však na fotoaparátu mít konektor pro externí mikrofon. A ten Nikon D5600 má.

Dotykový displej na kloubovém uchycení
Zrcadlovkou se video natáčí přes živý náhled, to všichni víme. Optický hledáček je tedy mimo hru, je třeba se spolehnout na zadní displej fotoaparátu. Pro pravověrného fotografa, zvyklého koukat do hledáčku, je to možná trochu divné, ale kameraman je ve svém živlu. O to více pak, pokud přístroj má možnost displej polohovat. Zadní LCD Nikonu D5600 není jen vyklápěcí, ale je umístěn na kloubovém uchycení, což vám dává maximální svobodu v pořizování záběrů z nejrůznější perspektivy. A displej je dotykový…

Malé rozměry a hmotnost přístroje
Až budete mít fotoaparát s objektivem a externím mikrofonem celý den ve svých rukou na gimbalu nebo jiné stabilizační pomůcce – například při natáčení svatby – dojde vám, že malé rozměry a hmotnost Nikonu D5600 představují velmi komfortní vlastnost. Ve spojení s novými objektivy typu AF-P Nikkor jde skutečně o kompaktní videosestavu, kvůli níž nemusíte speciálně chodit do posilovny.

Nikon D5600

Viditelné výsledky

Veškerá slova jsou zbytečná, pokud není vidět výstup. Úvodních základních šest rad pro úspěšné natáčení videa Nikonem D5600 natočilo tvůrčí duo Czech Vibes. Druhá kreativní dvojice, která si říká Wildmotion, pak prezentuje hotová dílka, která vznikla pomocí tohoto fotoaparátu. Že byste to do amatérské zrcadlovky nižší střední třídy neřekli?


Podrobné informace a ceny Nikonu D5600 najdete zde

Sdílej

Jeden komentář

  1. V článku jste zmínili absenci 4k, což je pochopitelné, nicméně dle mého názoru je důležitější autofocus, o kterém nic nepíšete. Moje poslední zkušenost s otřesným AF u Nikonu mě donutila odejít. Nějaký test AF by se určitě hodil, přeci jen konkurence zvládá ostření velmi dobře i u nejnižších řad dslr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *