Nikon Z 9 převálcoval konkurenci na Imaging Resource

Prestižní americký fotografický web Imaging Resource jako každý rok vyhlašoval nejlepší fotoaparáty. Ocenění Camera of the Year 2022 bylo v rukou redaktorů tohoto webu, který se se zaměřuje na detailní recenze fototechniky, ale v kategorii Reader’s Choice Award byl dán také hlas lidu čtenářskému. Vlajková loď Nikonu – profesionální fullframový mirrorless Nikon Z 9 – „si došel“ hned pro tři ceny.

Odborníci i laici ve shodě

Kategorie Nejlepší profesionální fotoaparáty a nejlepší středoformátový fotoaparát (Best Pro Cameras & Best Medium-Format Camera) byla za rok 2022 rozdělená do čtyř částí podle velikosti snímače. První „zlatá“ pro Nikon Z 9 tedy přišla ve třídě fullframových aparátů. V hodnocení můžete mimo jiné číst:

Fotoaparát je nejlépe navrženou bezzrcadlovkou Nikon s pohodlnou konstrukcí s dvojitým gripem, vynikajícím výklopným displejem a fantastickým ovládáním. Z 9 poskytuje úžasnou kvalitu obrazu, automatické zaostřování a výkon. Je to fotoaparát Nikon, který „umí všechno“, a umí všechno velmi dobře.

Nikon Z 9 převálcoval konkurenci na Imaging Resource


To, že o Nikonu Z 9 měli jasno také čtenáři Imaging Resource, překvapilo samotné redaktory tohoto webu. Uvádí, že nečekali takový ohlas u fotoaparátu za téměř 6 000 dolarů (česká cena 155 990 Kč), ale zároveň dodávají:

Od profesionálního fotoaparátu samozřejmě očekáváte, že bude dobrý, ale Nikon Z9 je mnohem víc než jen „dobrý“, je to jedna z nejlepších fullframe bezzrcadlovek na trhu – a bezpochyby nejlepší bezzrcadlovka Nikon.

Takže Nikon Z 9 à la Imaging Resource podruhé – Čtenářská volba 2022 (Reader’s Choice Award 2022).

Nikon Z 9
Nikon Z 9

No a nakonec tu máme hlavní cenu – Best Overall Camera of 2022 čili Celkově nejlepší fotoaparát roku 2022. Už asi nemusím zdůrazňovat, že se jím stal Nikon Z 9, že ne? :-) Porota soutěže hodnotí tento vynikající fotoaparát zajímavým přirovnáním „k sobě samému“ – Nikon Z 9 je víc než součet jeho částí – a ty „části“ jsou velmi působivé! Dále autoři píší:

Z 9 je skvělým důkazem bohatého dědictví společnosti Nikon a zahajuje působivou novou éru jejího rozvíjejícího se bezzrcadlového systému Z. Nikon Z 9 je nejlepším fotoaparátem Nikon všech dob a naší volbou pro Celkově nejlepší fotoaparát roku 2022.

Možná jste si všimli, že v hodnocení čtenářské volby se píše nejlepší bezzrcadlovka Nikon, aby to u hlavní ceny vygradovalo do označení nejlepší fotoaparát Nikon všech dob. Osobně s tím naprosto souhlasím, a s hodnocením webu Imaging Resource nemohu než plně souznít.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *